Nyheter

– Et flertall på Stortinget ønsker ikke at ureturnerbare skal få jobbe

KrF-politiker Erik Lunde mener siktelsen mot Gunnar Stålsett er et trist utslag av at reglene ikke har blitt endret.

– Det strider mot de flestes rettsoppfatning at en person som ønsker å hjelpe mennesker som er i en håpløs situasjon, skal få fengsel for det. Men det er dessverre en konsekvens av reglene vi har i dag, sier Erik Lunde, medlem av sentralstyret i KrF.

Han la torsdag ut en denne posten i sosiale medier:

En trist utslag av at vi ikke har gitt ureturnerbare rett til å jobbe. Liten tvil om hvem som er den moralske vinneren her.

Publisert av Erik Lunde  Torsdag 28. november 2019

– Hva kan gjøres med regelverket?

– KrF har et tydelig standpunkt: Ureturnerbare burde få lov til å jobbe. Det har vi forsøkt å forhandle fram ved ulike korsveier, men ikke lyktes å få gjennomslag for, fordi et flertall på Stortinget ikke ønsker det. Det gjelder ikke bare Høyre og Frp, men også andre partier, sier Lunde.

Regjeringen lovte engangsløsning

Gunnar Stålsett har understreket at regjeringen sier følgende i Granavolden-erklæringen: «I tillegg skal det også legges til rette for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd svært lenge i Norge (mer enn 16 år)».

– Men det har vært merkelig stille om dette. Jeg har personlig utfordret ledere i alle politiske partier, og særlig regjeringspartiene, om å ta opp det, sier Stålsett torsdag.

Lovbrudd er lovbrudd

– Loven er lik for alle. Det er et grunnleggende rettsprinsipp i Norge, sier Høyres innvandringspolitiske talsmann, Ove Trellevik.

Han forstår at påtalemakten har tiltalt tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett for brudd på utlendingsloven.

I et intervju med Vårt Land i august opplyste Stålsett at han har gitt jobb til asylsøker uten lovlig opphold i 14 år, og med det brutt loven.

Samtidig sier Trellevik at han «har forståelse for Stålsetts sympati med asylsøkere». Men at biskopen tok loven i egen hånd, hadde Høyre-politikeren ingen sans for.

– Både Gunnar Stålsett og Arne Viste kjemper for å få endret lovverket slik at ureturnerbare kan få jobbe i Norge, kan dette bli aktuelt?

– Nei, sier Trellevik. Han understreker at en oppmykning av lovverket er uaktuelt.

Klassisk

Erik Lunde mener hinderet for å få til regler som gir ureturnerbare asylsøkere en mulighet til å jobbe, er «den klassiske diskusjonen mellom å ta menneskelige hensyn og innvandringsregulatoriske».

– Det samme gjelder asylbarn og en rekke andre saker. Der går det en konfliktline som følger litt andre akser enn høyre-venstre-aksen i norsk politikk. Jeg synes det er synd at ikke de andre partiene har lyttet mer til KrFs standpunkt i dette.

Lunde tror Stålsetts sak kan åpne øynene for flere for hvorfor regelverket burde gjøres noe med, og kan øke engasjementet for en endring.

Torsdag la tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide ut denne posten i sosiale medier:

Gjennom et langt liv har Gunnar Stålsett tjent sine medmennesker - særlig de mest sårbare blant oss. Han har hele veien...

Publisert av  Knut Arild Hareide  Torsdag 28. november 2019

Jusprofessor Mads Andenæs la og én post på engelsk der han kaller Gunnar Stålsett en helgen, og denne på norsk:

Skammelig. 84 år gammel Oslo-biskop skal sendes i fengsel for sin anstendighet.

Publisert av Mads Andenas  Torsdag 28. november 2019

KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad skriver:

Gunnar Stålsett er en hedersmann, som har vist menneskelighet i møte med et menneske i en håpløs situasjon. Loven som...

Publisert av Kjell Ingolf Ropstad  Torsdag 28. november 2019

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter