Nyheter

KRIK-striden splitter fjellbygda Hemsedal

En lokalpolitiker vil hindre pengestøtte til det kristne høyfjellssenteret som stiller seg konservativt i homofilispørsmålet. Noen kristne føler seg forfulgt.

Høyfjellssenteret på Lio i Hemsedal brøt i høst med Kristen Idrettskontakt (KRIK) som følge av at KRIK-styret sa ja til at heterofile samboere eller homofile som lever i parforhold, kan være leirledere. Bruddet har skapt bølger i fjellbygda øverst i Buskerud.

«Samlivsform skal (...) ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir», heter det i vedtaket.

Dette fikk styret for driftsselskapet KRIK Høyfjellssenter Hemsedal AS til å si opp avtalen med KRIK, og 24. oktober endret styret navnet på senteret fra KRIK Høyfjellssenter til Hemsedal Høyfjellssenter.

Splitter bygda

I ukene etterpå er det kommet mange og sterke reaksjoner på høyfjellssenterets avgjørelse, og Hemsedal er til dels en sterkt splittet bygd.

30. oktober reagerte lokalpolitikeren Hege Austheim Jacobsen fra Høyre skarpt i et innlegg på Facebook. Der tar hun til orde for å endre kommunens retningslinjer for kulturstøtte etter at hun ble kjent med høyfjellssenterets konservative linje i samlivsspørsmål.

«Er dette problematisk for Hemsedalssamfunnet? Jeg vil dessverre hevde at det kan være problematisk», skriver hun og påpeker at senteret er «en stor samfunnsaktør i bygda vår».

Videre skriver hun: «Kan vi være sikre på at ikke sårbare mennesker møter diskriminerende holdninger på en god eller dårlig dag?» «I bygda vår er det åpne homofile og kanskje noen som fremdeles er i skapet. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det oppleves å bli rangert.»

Austheim Jacobsen fikk 31. oktober igjennom et vedtak rettet mot senteret: «Hovudutval for Livsløp vil gjennom vår handtering av saker og våre beslutningar ha stort fokus på å forhindre mobbing og utestenging og fremme likestilling, likeverd og mangfold. Vi stiller oss ikkje bak Høyfjellssenteret sitt syn på homofili og sambuarskap.»

Det er også vedtatt at regelverket for kulturmidler skal revideres. Høyres forslag er: «Det kan gjevast støtte til lag og organisasjonar og private initiativ som er aktive, har eit ideelt formål og som etter beste evne følger intensjonen i lov om likestilling og forbud mot diskriminering.»

Om forslaget skriver Austheim Jacobsen: «Da sender vi ut et tydelig signal om at det ikke er greit å diskriminere mennesker som følge av seksuell legning og samlivsform.»

– Jeg tror de som har et konservativt bibelsyn, vil møte vanskeligheter framover. Forfølgelse er et hardt ord, men jeg vil si at vi har møtt en mild form for forfølgelse her, sier styreleder Øystein Husby i KRIK Høyfjellssenter Hemsedal.
– Vi har involvert oss mye i bygdesamfunnet, og det blir utfordrende for enkelte når de oppdager hva vi står for, sier Øystein Husby, fungerende styreleder for driftsselskapet bak Hemsedal Høyfjellssenter. Foto: Privat

Anspent

Øystein Husby er fungerende styreleder for driftsselskapet bak høyfjellssenteret. Han beskriver stemningen de siste ukene blant bygdas 2.457 innbyggere som anspent.

– Jeg er ikke på sosiale medier, men jeg har skjønt at det er anspent der også. I noen sammenhenger føler man at det er en elefant i rommet. Jeg merker at det preger samfunnet her, sier han til Kristelig Pressekontor.

11. november deltok Husby på Hemsedal Dialogforum som er opprettet på grunn av striden rundt høyfjellssenteret, de harde debattene i lokalavisa Hallingdølen og sosiale medier.

Tori Snerte, SV-politiker og en av initiativtakerne, sier ifølge Hallingdølen at det er viktig å møtes ansikt til ansikt. Husby sier til KPK at han opplevde møtet som positivt.

– Det er selvfølgelig folk som ikke forstår oss eller som er uenige, og man merker jo at dette er en snakkis rundt om på bygda. Folk kommer imidlertid i liten grad og prater med meg direkte. De som har gjort det, kan jeg telle det på én hånd, sier styreleder Husby som synes saken har fått et veldig stort omfang. Han har etter 12 år i Hemsedal ikke opplevd noe lignende, og håper bygda snart vender tilbake til en slags normaltilstand.

– Vi har involvert oss mye i bygdesamfunnet, og det blir utfordrende for enkelte når de oppdager hva vi står for. Men saken gjelder jo våre interne prosesser for utvelgelse av ledere til våre bibelskoler. Det betyr ikke at vi rangerer mennesker eller sier at noen ikke er velkommen. Dette handler bare om kriterier for å velge ut ledere. Likevel blir det framstilt som om vi har stengt døra for noen, og dermed kaller de oss intolerante og diskriminerende.

– Truer trosfriheten

– Hva tenker du om at en lokal Høyre-politiker foreslår å stramme inn reglene for kommunal kulturstøtte i kjølvannet av denne saken?

– At de ikke vil gi oss kulturstøtte, er helt greit. Vi har vel heller aldri mottatt kulturmidler så vidt jeg vet. Verre er det hvis kommunen vil legge føringer på hva en kristen virksomhet skal mene. Da går det på trosfriheten løs, sier Husby.

Han er redd for at det som nå har skjedd i lille Hemsedal, er et forvarsel om hva som vil skje flere steder i landet.

– Jeg tror de som har et konservativt bibelsyn, vil møte vanskeligheter framover. Forfølgelse er et hardt ord, men jeg vil si at vi har møtt en mild form for forfølgelse her. Det har vært en øyeåpner, sier Husby.

Religionsnøytralt

Som et svar på striden i og rundt KRIK de siste ukene, har to personer i Hemsedal startet en alternativ aktivitet som de kaller RIK - Religionsnøytral idrettskontakt. «Bli med på våre aktiviteter, uansett religiøs bakgrunn, kjønn, seksualitet, samlivsform etc.», står det på RIKs Facebook-side.

– Tanken bak RIK er bare at alle skal føle seg velkomne, skriver David Underland, den ene initiativtakeren, i en melding til Kristelig Pressekontor.

«Flott tiltak fritt for indoktrinering, segregering og diskriminering», skriver en som anbefaler virksomheten på Facebook-siden.

Tatt i forsvar

Høyfjellssenterets folk møter imidlertid ikke bare motbør. På dialogmøtet reiste SV-politikeren Arnt Skansen seg og forsvarte dem. Han er selv åpent homofil og var kritisk til mediedekningen av KRIK-saken.

– Jeg synes at miljøet i Lio (knyttet til høyfjellssenteret, red.anm.) fortjener honnør for å stå for noe. De står opp for meningaen sin, selv om jeg i sak er dypt uenig synspunktene de har, sa han ifølge Hallingdølen.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter