26. november 1942 er dagen MS Donau dro fra Oslo med 532 norske jøder ombord. 302 var menn, 188 kvinner og 42 var barn.
Snublesteinene i norske byer og steder er internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under krigen. Av de i alt 772 norske jødene som ble deportert til tyske utryddelsesleirer, overlevde bare 34. I september ble tre snublesteiner i Oslo vandalisert og malt over med svart maling slik at navnene ikke var mulig å se.
Snublesteinene ligger rett ved synagogen, og hærverket skjedde samme uke som den store, jødiske høytida rosh hashana tok til.
I Tyskland tenner de lys på krystalnatten
Det fikk Sven Egil Omdal til å tenke på de novemberkveldene han hadde gått gjennom ulike bydeler i Berlin og sett nypussete snublesteiner, ofte med små tente lys. Tyskerne gjør dette hver 9. november for å minnes Krystallnatten.
– Jeg foreslo derfor at vi burde gjøre det 26. november for å minnes dagen da MS Donau dro fra Oslo med 532 av de norske jødene om bord.
Dette forslaget minnet Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human Etisk Forbund (HEF) følgerne sine om mandag:
Det er i morgen, folkens!@svelle med ideen etter at minnesmerker ble vandalisert i nærheten av synagogen i Oslo i slutten av september i år. https://t.co/pLJ0fRIwyk
— Jens Brun-Pedersen (@JensBP) November 25, 2019
Det strømmet på med meldinger
Sven Egil Omdal skrev at han skal pusse og tenne et lite lys ved siden av de tre steinene i biskop Njåls gate i Stavanger. De ligger der til minne om Ada, Hille og Judith Becker.
Jeg tar på meg å pusse de tre snublesteinene i Biskop Njåls gate i Stavanger. Tar noen de andre? https://t.co/J2odnE7ZM1
— Sven Egil Omdal (@svelle) November 25, 2019
Økende hatretorikk og antisemittisme
Så strømmet det på med meldinger fra andre som lovet å ta seg av steiner nær dem. Ikke bare i Stavanger, men også i Oslo, Bergen og Trondheim..
– Det har vært et oppløftende døgn, sier Omdal til Vårt Land. Han er kjent som mediekommentator og tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad. Han synes det er sterkt å se hvor mange som meldte seg.
En av dem er kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Hun tok med seg kobberpuss på vei til jobb i dag tidlig. Ved et travelt kryss nær Oslo Sentralsatsjon ligger tre snublesteiner – som hun pusset. Og tente lys.
Etter at hun leste opfordringen på sosiale medier, tenkte hun at det skulle hun også gjøre.
I bakhodet ligger undersøkelsen som kom for få dager siden om at antisemittiske holdninger vokser fram i Øst- Europa. I en tid med økende hatretorikk, sterkere oppslutning om ytterste høyreytre høyre, den skarpe tonen i sosiale medier, spør hun om vi er i ferd med å glemme det som skjedde under 2. verdenskrig.
– Pussingen av steinene er en bitteliten symbolhandling. Men likevel, sier hun. Dybvig er positiv til at dette bør bli en fast tradisjon.
LES KOMMENTAR: «Med en brå bevegelse kastet jeg Bibelen min inn i peisen. Det ga meg en god følelse å se den gå opp i røyk»
– Holocaust var også her, i vårt nabolag
Også NRK-journalisten Morten Nesvik (47) ville være med da han leste oppfordringen om dugnad.
– Vi får ikke glemme at holocaust også var her, i vårt nabolag i trygge og gode Storhaug på østkanten i Stavanger, sier han.
Utenfor barnehagen, der de fire barna hans har gått, ligger to snublesteiner. De har han lagt merket til hver gang han har levert og hentet i barnehagen.
– Tidlig i morges fikk jeg pusset de to snublesteinene som er lagt ned til minne om Jacob og Jeanette Reichwald, skriver han på Facebook.
I dag, 26.11, markeres dagen for jødedeportasjonen med MS Donau i 1942.
Tidlig i morges fikk jeg pusset på de to...
Publisert av Morten Nesvik Mandag 25. november 2019
Og fortsetter: – De bodde i Figgjogata 11, som i dag huser Biå Steinerbarnehage, som har passet ungene mine.
Jacob Reichwald ble sendt ut av landet med Donau, og den 1. desember 1942 ble han drept i Auschwitz' gasskamre.
Kona Jeanette, sønnen Hans, svigerdattteren Edith og barnebarnet Harry på to år ble også alle deportert og drept i den samme konsentrasjonsleiren. Sønnen Wilhelm klarte å komme seg unna til Sverige i desember 1942.
Morten Nesvik sier til Vårt Land at det var mye oppmerksomhet da steinene ble satt ned i 2013, men at de i årenes løp har blitt rufsete og matte.
– Det er mye mer godhet der ute enn vi aner
Sven Egil Omdal sier at selv om responsen beveget ham, er han egentlig ikke overrasket.
– Det er mye mer godhet der ute enn vi aner. Jeg tror mange har behov for å kunne markere sin støtte til den tanke som ligger bak snublesteinene, nemlig at det er viktig for vår egen tid at vi ikke glemmer hvilke forferdeligheter det var mulig å gjennomføre midt blant oss.
«En ny tradisjon i emning», fastslår Jens Brun-Pedersen på Twitter. Stavanger er dekket. I Trondheim og Oslo er det mange, fortsetter han, og spør: Flere byer?
Svarene kommer: «Ålesund ferdig». «Jeg tar Drammen» «Kristiansund»
I jødisk tradisjon sies det at mennesket dør to ganger - når hjertet slutter å slå og når navnet sies for siste gang. Derfor sier jeg Benjamin Markus Leventhal. Esther Leventhal. Berit Leventhal, skriver hun på sin Facebookside.
– Å minnes ved å si navnene, er spesielt. Bare det å tenke på at de levde sine liv her i Oslo, for å rykkes opp og bli borte, sier hun til Vårt Land
Her kan du lese mer om snublesteiner
LES FLERE SAKER:
• Gunter Demnig har sett ned 60.000 snublesteinar
LES OGSÅ ET AV UKENS MEST LESTE INTERVJUER: – Jeg er homofil og lever lykkelig med min kone