Nyheter

Flertall 'røde' KrF-ere har ikke forlatt partiet

Et flertall er fortsatt aktive i KrF, men en femdel av delegatene som ønsket ­Hareide-seier i retningsstriden, står nå uten medlemskap i KrF.

– Det blir aldri KrF igjen, er meldingen fra det klare flertallet av disse.

På denne tiden i fjor hersket det oppgitthet og skuffelse hos dem, få uker etter at «skjebnelandsmøtet» i KrF sa nei til Knut Arild Hareides sentrum/venstre-kurs.

Delegatene var med på å skape­ politisk historie. Vårt Land har kartlagt hvor landsmøtets røde delegater nå befinner seg ­politisk. Og et massivt flertall av dem har fortsatt med å drive KrF-­arbeid, svært mange som listekandidater ved lokalvalget i høst.

Men av de 67 antatt røde delegatene fra fylkeslag og sideorganisasjoner har 13 aktivt meldt seg ut av KrF. De fleste uten «overskrifter», men i sårhet og ­opp­gitthet. I tillegg har en av delegatene fra styrende organer i fjor, Hilde Ekeberg, forlatt partiet.

«En avskalling»

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener ­antallet utmeldelser er høyt.

– KrFs veivalg har ikke hendelser å sammenlignes med, men dette må jo betegnes som en ­avskalling fra KrF. Striden var opprivende – og den har fått sine konsekvenser, sier han.

Blant de 13 er det en tidligere stortingsrepresentant og en tidligere vara på Stortinget. Men de fleste er tidligere rutinerte ­lokalpolitikere, noen av dem unge ansikter som var på vei opp i partiet.

To av dem er allerede på plass som lokalpolitikere i ­andre partier­. Cathrin Janøy i nye Drammen er blitt leder av hoved­utvalg for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Den siste tiden har hun vært et av MDGs ansikter i ­debatten mot KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad om den grønne bevegelsen og menneskesyn.

Gikk rett til Senterpartiet

Svein Lysestøl havnet like etter KrFs regjeringsinntreden på Sps liste i Lindesnes og er nå første vararepresentant til kommunestyret.

– Det er en verdi i seg selv å være med i et parti. Jeg kommer fra en bondefamilie og stemte Sp før jeg gikk inn i KrF. De to partiene står for mange av de samme verdiene – og i alle fall en annen kurs enn å gå i retning av Frp, forklarer han.

I Sp havnet også Hanne Thürmer, tidligere vararepresentant for KrF-representanten Geir ­Jørgen Bekkevold.

– Jeg er ikke aktiv i Sp akkurat nå. Men partiet sto meg nærmest, og jeg er mot sentraliserings­politikken, sier hun.

Vårt Lands kontakter med de utmeldte viser at det først og fremst er Sp som har appell. Morten Halling, mangeårig lokal­politiker i Oppland, er blant dem.

– Om jeg skulle velge meg et annet parti, snuser jeg mest i ­retning Sp, sier han.

– Men akkurat nå er jeg partiløs. En såret, utmeldt KrF-er, som ennå ikke har tatt standpunkt til hvor jeg politisk er akkurat nå.

Kanskje Sp? Morten Halling fra Oppland betegner seg som «såret, utmeldt».
Morten Halling er for tiden partiløs. Foto: Erlend Berge

Var stortingsrepresentant, nå er hun utmeldt

Marit Øien Sæverud ville vurdert Sp om partiet var på plass i hjemkommunen Hareid på Sunn­møre. Hun er utmeldt, etter at hun sluttet som lokalpolitiker før valget i høst.

– Ikke noe parti konkurrerer med KrFs politikk så langt og har vært et godt nok alternativ, så jeg får se hva som skjer, sier hun.

For fylkeskollegaen Rigmor Andersen Eide er KrF historie dersom partiet fortsetter som nå. Andersen Eide satt på Stortinget fra 2009 til 2017. Etter ­utmeldelsen har hun ikke valgt noe annet parti.

– Jeg stemte KrF ved lokalvalget. I den konstellasjonen KrF er nå er det ikke aktuelt med min stemme til stortingsvalget. Hvem som får min stemme har jeg ikke konkludert med i dag, skriver hun til Vårt Land.

Oslo  20160413.
Rigmor Andersen Eide (Krf) venter på regjeringens energimelding som blir lagt fram fredag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tidligere stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide har ennå ikke funnet noe nytt politisk parti. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Setter politikken på pause

Nettopp i høst brukte et knippe av dem Vårt Land har snakket med likevel KrF-listen i valget, fordi det ikke handlet om rikspolitikk og KrFs regjeringsdeltakelse. Nikolay Skogan, som i fjor var KrFUs nestleder, er blant disse. Han bisto også fylkespartiet i Troms som valgmedarbeider i innspurten.

– Men jeg har satt politikken på pause. Jeg er «sentrumsmann» og har slått meg til ro med det, sier han.

Gerd Hetland Egerepresenterte­ Troms under «skjebnelands­møtet», og Kristin Skare fra Finnmark møtte for å støtte rød side 2. november i fjor. De forlot KrF i det stille etter at KrF i Solberg-regjeringen var et faktum.

– Jeg har ingen tanker om å melde meg inn igjen, sier Ege.

Har ikke funnet noe nytt politisk parti

Vårt Land meldte forrige uke at tidligere sentral­styremedlem i KrFU, Karine Skoglund, meldte seg ut. Sidevalget lå i bakgrunnen, da var det KrFs holdning til homoterapi som var årsaken.

– Er du på leit etter et nytt parti?

– Det kommer i alle fall ikke til å bli KrF på nytt. Jeg avventer andre valg, men ser ikke bort fra at det blir et parti til venstre i landskapet, sier Skoglund.

Karine Skoglund meldte seg ut i høst, på grunn av KrFs holdning til konversjonsterapi.
Karine Skoglund er blant dem som har meldt seg ut av KrF. Foto: Privat

Heller ikke Hilde Gran Hagen, som var delegat fra Østfold, sier hun har funnet seg et nytt parti. Hagen meldte seg ut da KrF formelt avgjorde regjeringsinntreden i januar.

Flere av de utmeldte delegatene har vært aktive i gruppen Drivkraft, blant andre eks-statssekretær Odd Anders With og eks-stortingsrådgiver Tore Christensen.

Det skapte overskrifter da Hilde­ Ekeberg meldte seg ut i juni, etter mange år i sentralstyret.

– Flere andre partier har ønsket­ meg velkommen, men jeg har satt politikken på pause, sier Ekeberg.

Tror på partiprogrammet likevel

De andre røde fra stortingsgruppe og sentralstyre­ er fortsatt i partiet. Blant de mange­ lokale tillitsvalgte har også Jarle Skeidsvollfra Hordaland valgt å fortsette virket i partiet. Han er fortsatt fylkesnestleder og sitter i formannskapet på Osterøy.

Selv om han fortsett ønsker en annen regjeringskurs, sier han at han «tror på partiet, partiprogrammet og KrF-politikken».

– Hvis jeg skal bli i politikken, ser jeg ikke noe alternativ som ligger mitt hjerte og mine verdier nærmest. Få timer før Hareide holdt talen sin i september i fjor, vedtok et samlet landsstyre det som nå er partiets politiske prosjekt. Selv om det går «opp og ned» med hvordan KrF fremstår i mediene, så er prosjektet det samme, sier han.

LES MER:

---

Fakta:

  • Da KrF valgte Solberg-regjeringen på fjorårets ekstraordinære landsmøte, gikk røde delegater i tenkeboksen. 13 delegater og ett sentralstyremedlem har til nå meldt seg ut.
  • Vårt Lands gjennomgang er gjort blant ordinære ­delegater som flagget rødt syn før landsmøtet, ikke dem som automatisk var representert fra stortingsgruppe og styrende organer. Blå side er ikke sjekket.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter