Nyheter

Ropstads strategi

KrFs betydelige lekkasje til MDG gir krisemåling. Den viser at Kjell Ingolf Ropstad enten har feilvurdert deler av sin grønne grasrot, eller er villig til å ofre den.

Bilde 1 av 2

For KrF er 2,9 prosent oppslutning et krisetall, og ett av de laveste KrF har hatt på Vårt Lands målinger. At partiet for første gang lekker som en sil til MDG, kan være en real nedtur for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og hans strateger. For lekkasjen framstår som en reaksjon på Ropstads uttalelser om kristent menneskesyn og miljøbevegelsen. Uansett om det var tilsiktet eller ikke, framsto det som hard kritikk av MDG.

Kalkulert avskalling

Men det er ikke sikkert dette er noen overraskelse for Ropstad. Kanskje det er en kalkulert avskalling for å appellere til nye velgere. Kanskje er det ikke tilfeldig at han sender ut slike prøveballonger rett etter valget, mens han fortsatt har halvannet år til å endre kursen for KrF.

Vårt Lands ferske måling i november er delvis tatt opp mens Ropstad lå i ordkrig med MDGs talskvinne Une Bastholm. Målingen indikerer at over 17.000 velgere kan ha gått fra KrF til MDG.

 

To kristne politikksyn

Ropstad har vært lenge nok i KrF til å vite at både KrFs velgere og norske kristne grovt sett har to ulike innfallsvinkler til sitt politiske engasjement. Den ene gruppen er mest opptatt av å verne og skjerme kristen tro og kristne verdier mot angrep. Denne gruppen vil for eksempel være særlig opptatt av å skjerme kristne friskoler, kjempe for fortsatt kristen formålsparagraf og skolegudstjenester.

En annen gruppe er mer opptatt av å vise hva kristen etikk, nestekjærlighet og forvalteransvar betyr i praktisk politikk. Disse er mer opptatt av miljøet, flyktninger og fattige i eget land. Disse gruppene kan ikke skilles skarpt fra hverandre. Mange vil ha begge tradisjonene i seg. Men de aller fleste heller til én av retningene i større eller mindre grad.

Ulike syn på Ropstad-utspill

Den første gruppen vil ha betydelig større sans for Ropstads utspill denne høsten. Både hans tydelige nei til et forbud mot konverteringsterapi og hans finte til MDG.

Det er fra den andre gruppen KrF lekker til MDG. De reagerer hardt når de opplever at Ropstad er taus om barn av IS-krigere og lar Frps snikislamiserings-utspill stå uimotsagt. Denne gruppen opplever at det er MDG som i høst har levert en politikk som tar den kristne etikken og menneskesynet på alvor. De kommer trolig ikke tilbake dersom Ropstad fortsetter som nå.

KD i Sverige

For det er mulig at Ropstad ønsker å etterligne KrFs svenske søsterparti. På sitt landsmøte nylig strammet Kristdemokraterna (KD) kraftig inn sin innvandringspolitikk. De stiller strengere krav til familiegjenforening og stiller tøffere krav til språk- og samfunnskunnskap for å få varig opphold. Samtidig begrenser de tolkehjelp for nyankomne. I Norge kjenner vi igjen forslagene fra Frp.

Kanskje tenker Ropstad at hans vei til suksess er å følge KD-leder Ebba Bush Thors linje. Selv om hun har mistet mange av de gamle frikirkelige og innvandringspositive velgerne, har hun fått massevis av nye. Mange av dem kommer fra Sverigedemokratene på ytre, høyre fløy.

Det finnes flere i Norge som anerkjenner Ropstads utspill i høst og mener han nå kopierer Bush Thor. Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk er en av dem. Han er kjent for sin islamkritiske linje. Nå mener han svaret for KrF er en tøffere identitetspolitikk.

Ropstad og KrFs vei videre

Hvor Ropstad går videre, vil kun tiden vise. Men han må gjøre et valg. Enten kan han forsøke å få tilbake de som har immigrert til MDG. Eller så kan han jakte nye velgere lengre ute på høyresiden, de som er mer opptatt av kristen identitetspolitikk. Dersom han bestemmer seg for det siste, er det ikke sikkert han sørger over den store lekkasjen til MDG.

Men lite tyder på at Ropstad kan få både i pose og sekk.

LES OGSÅ: Arne Viste: Målbærer KrF det kristne menneskesynet?

LES OGSÅ: MDG tordner mot Ropstad

LES OGSÅ: Ropstad: Kristent menneskesyn er under angrep

Berit Aalborg

Berit Aalborg

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter