Nyheter

Sp strammest på kvoteflyktninger

Senterpartiet bevilger mer penger til flyktninger – men har fortsatt Stortingets strammeste linje på kvoteflyktninger.

Oslo 20191119. 
Trygve Slagsvold Vedum presenterer Senterpartiet  sitt alternative statsbudsjett for 2020.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«I vårt alternative budsjettforslag foreslår Senterpartiet samme kronebeløp som det regjeringen foreslår bevilget til kvoteflyktninger,» skriver partiet.

Likevel legger ikke partiet seg på regjeringens linje med 3.000 kvoteflyktninger i året. Partiet foreslår istedenfor at Norge skal ta imot «minst» 2.000. Så skal FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vurdere om det skal komme ytterligere 1.000 kvoteflyktninger til Norge, eller om resten av midlene skal gå til nærområdene.

– Det er det samme beløpet regjeringen har satt av, på en prikk, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

I tillegg bevilger partiet ytterligere 240 millioner direkte til høykommissæren.

LES MER: KrFU-lederen ut mot Sp: – Hvor er nestekjærligheten?

– Poenget er å hjelpe flest mulig folk

Dermed legger partiet seg fortsatt på en linje med færre garanterte kvoteflyktninger enn både regjeringen, Arbeiderpartiet og SV. Sistnevnte ønsker å hente 5.000 kvoteflyktninger i året, som er samme nivå som FNs flyktningkommissær ber Norge legge seg på. Både regjeringen og Ap ligger på 3.000.

– Hele poenget her er å hjelpe flest mulig folk, på best mulig måte, sier partileder Vedum.

– Det må være opp til FNs høykommissær å vurdere om det rette tallet er 3.000 kvoteflyktninger, eller om man kan hjelpe flere folk med å bruke penger i nærområdene, mener han.

Prekær situasjon for FN

Partilederen påpeker at FN er i en prekær situasjon.

– Store bidragsytere som USA har over tid bidratt med altfor lite i systemet, sier han.

Han mener partiet har lagt seg på regjeringens nivå, selv om det betyr færre kvoteflyktninger.

– Vi har lagt inn ressurser til 3.000 kvoteflyktninger, hvis det blir det UNHCR kommer fram til, sier Vedum.

Beredskap og kommuner

Beredskap og kommuneøkonomi sto øverst på agendaen da Vedum og finanspolitisk talsmann Sigbjørn Gjelsvik presenterte Senterpartiets alternative budsjett tirsdag.

I tillegg fikk lederen spørsmål om han trodde han kunne få statsministerposten, en konsekvens av Sps rekordtall i meningsmålinger i høst.

«I vårt alternative budsjettforslag foreslår Senterpartiet samme kronebeløp som det regjeringen foreslår bevilget til kvoteflyktninger,» skriver partiet.

Likevel legger ikke partiet seg på regjeringens linje med 3.000 kvoteflyktninger i året. Partiet foreslår istedenfor at Norge skal ta imot «minst» 2.000. Så skal FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vurdere om det skal komme ytterligere 1.000 kvoteflyktninger til Norge, eller om resten av midlene skal gå til nærområdene. I tillegg bevilger partiet ytterligere 240 millioner direkte til høykommissæren.

LES MER: Norge blir ikke med på europeisk fordeling av båtmigranter

– Må hjelpe flest mulig

Dermed legger partiet seg fortsatt på en linje med færre kvoteflyktninger enn både regjeringen, Arbeiderpartiet og SV. Sistnevnte ønsker å hente 5.000 kvoteflyktninger i året, som er samme nivå som FNs flyktningkommissær ber Norge legge seg på. Både regjeringen og Ap ligger på 3.000.

– Hele poenget her er å hjelpe flest mulig folk, på best mulig måte, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det må være opp til FNs høykommissær å vurdere om det rette tallet er 3.000 kvoteflyktninger, eller om man kan hjelpe flere folk med å bruke penger i nærområdene, mener han.

Beredskap og kommuner

Beredskap og kommuneøkonomi sto øverst på agendaen da Vedum og finanspolitisk talsmann Sigbjørn Gjelsvik presenterte Senterpartiets alternative budsjett tirsdag. I tillegg fikk lederen spørsmål om han trodde han kunne få statsministerposten, en konsekvens av Sps rekordtall i meningsmålinger i høst.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter