Nyheter

Nye overgrepsanklager ryster Vatikanet

Tre tidligere altergutter i Vatikanet hevder de der ble seksuelt misbrukt av to prester. Anklagene kommer kort tid etter at Vatikanet har lovet å undersøke en navngitt prest.

Flere av anklagene om overgrep i Vatikanet har kommet gjennom medieavsløringer. Denne gangen er det i et italiensk TV-program for undersøkende journalistikk at tre menn forteller at de skal ha blitt seksuelt misbrukt av to prester i Vatikanet. Hendelsene skal ha skjedd på en av Vatikanets skoler, såkalte «youth seminaries», på 80- og 90-tallet. En av de to prestene skal ha vært lærer.

The Guardian har sett dokumentaren og gjengir innholdet.

Ville ikke stille opp

En av guttene beskriver blant annet hvordan en av prestene skal ha forsøkt å ta av ham badekåpa i dusjområdet da han var 13 år gammel, men at han i den situasjonen kom seg unna.

En annen forteller hvordan en av prestene ba ham gå opp på rommet hans, og der blant annet skal ha tatt på ham og strøket ham. Gutten var da 10-11 år gammel, forteller han. Den tredje mannen som stilte opp i programmet ønsket ikke gå i detalj om hva han hadde opplevd. De tre fortalte at de visste at flere gutter på skolen ble utsatt for seksuelle overgrep. De nevnte spesifikt én person, som ikke ønsket å stille opp i TV-programmet.

Alle mennene er nå mellom 37 og 40 år gamle. Ifølge TV-kanalen har de vært i kontakt med flere som langt på vei bekrefter mennenes historie og hever å ha sett noen av hendelsene.

Omfattende

Kanalen har også fått tak i en av de to prestene, men anonymisert ham i programmet. Konfrontert med påstandene fra mennene sier han at han ikke husker, og at »jeg sier ikke at de lyver, men at de har misforstått».

De siste avsløringene kommer bare et par måneder etter at Vatikanet annonsert at de ville forsøke å få presten Gabriele Martinelli tiltalt for å ha begått overgrep mot flere altergutter i 2012. Også disse anklagene kom gjennom samme TV-program, i 2017. Overgrepene skal ha skjedd på den religiøse skolen St Pius X. Vatikanet vil også påtale rektoren ved samme skole, for medvirkning til disse overgrepene.

I tillegg er det bare noen måneder siden katolske ledere samlet seg til en konferanse om seksuelle overgrep og pedofili i kirken. Etter denne konferansen lovet paven at kirken ville snu hver stein for å komme til bunns i det og ikke holde slike saker skjult. I vår lanserte paven en hel rekke nye regler for håndtering av seksuelle overgrep.

Egne undersøkelser

Det har de siste årene blitt rullet opp mange saker der prester og andre geistlige i katolske menigheter og institusjoner er blitt beskyldt for seksuelle overgrep eller seksuelt krenkende adferd. Anklagene har gått helt til topps: tidligere i år ble kardinal George Pell, som i sin tid var en av de mektigste i Den katolske kirke og nær rådgiver for paven, dømt for overgrep mot to gutter i Australia.

Kirken har etter flere av avsløringene også tatt grep for å komme til bunns i saken og vurdere flere av varslene mot egne ansatte og tillitspersoner.

LES MER OM OVERGREP I RELIGIØSE MILJØER:

· Svein ble utsatt for seksuelle overgrep da han gikk på bibelskole som 19-åring

· Religiøse skoler har drevet massive overgrep mot urfolksbarn

· Norskviet prest beskyldt for overgrep i USA

· Som liten trodde Theresa at nonnene på barnehjemmet skulle redde henne. Femti år senere sitter flere av dem fengslet på grunn av hennes vitnesbyrd

· 800 menn anklager speiderledere for overgrep

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter