Nyheter

New York Times: Lekkede dokumenter viser Kinas undertrykkelse av uigurene

Interne dokumenter som viser hvordan massefengslingen av uigurer gjennomføres i Kina, er offentliggjort av New York Times.

China's President Xi Jinping attends a joint media conference with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, after their meeting at Maximos Mansion in Athens, Monday, Nov. 11, 2019. Xi Jinping is in Greece on a two-day official visit. (Aris Messinis/Pool via AP)

Den amerikanske storavisen har lagt ut mer enn 400 sider med lekkede dokumenter fra kinesiske myndigheter

Kina har fått kraftig kritikk for å ha etablert store interneringsleirer, særlig i Xinjiang vest i Kina. Kinesiske myndigheter beskriver dem som frivillige opplæringssentre for å bekjempe ekstremisme og gi mennesker ny kompetanse. Uavhengige organisasjoner og kilder i området forteller imidlertid en annen historie, om omfattende overvåking, vilkårlige fengslinger og tvangsarbeid.

Blant dokumentene som er offentliggjort lørdag, er et fortrolig direktiv om hvordan lokale tjenestemenn skal forholde seg til studenter som vender tilbake til regionen etter semesteret, og oppdager at foreldre og slektninger er forsvunnet.

· LES OGSÅ: USA svartelistar kinesiske selskap som dei meiner undertrykker uigurfolket i Kina. Oljefondet har kjøpt seg opp

Instrukser om svar

I direktivet heter det at studentene må konfronteres når de kommer og at det er nødvendig at de blir brakt til taushet. Det gis blant annet råd om hvilket svar som skal gis når de spør etter sine nærmeste.

– De er på en skole organisert av myndighetene, lyder det forskriftsmessige svaret. Presser studentene på, skal tjenestemennene svare at slektningene deres ikke er kriminelle, men at de likevel ikke kan forlate «skolene».

Deretter følger en dårlig skjult trussel, skriver New York Times. Studentene skal få høre at deres oppførsel enten kan forkorte eller forlenge tilbakeholdelsen av familien.

– Jeg er sikker på at du vil støtte dem, fordi dette er til deres eget beste. Det er også for ditt eget beste, skal tjenestemennene si.

Kruttønne

Ifølge FN er minst en million uigurer og andre muslimske minoriteter plassert i leirer i området. Menneskerettighetsgruppen The East Turkmenistan National Awakening Movement, som er basert i Washington, mener tallet kan være langt høyere.

Gruppen sa denne uken de har koordinatene til 182 mistenkte interneringsleirer der uigurer angivelig blir presset til å gi avkall på sin kultur. Basert på bilder fra Google Earth, sier aktivistene at de også har oppdaget 209 mistenkte fengsler og 74 arbeidsleirer.

· LES OGSÅ: Kina advarer USA mot å kritisere behandlingen av uigurene

Årsaken til kinesiske myndigheters framferd overfor disse gruppene, skal være frykt for at området var en kruttønne. I offisielle uttalelser fremmer Kina et bilde av tiltakene som milde og velmente.

President Xi Jinping holdt en serie interne taler til tjenestemenn og ledere i 2014, i etterkant av et angrep militante uigurer gjennomførte mot en jernbanestasjon der 150 personer ble knivstukket. Der tok han til ordre for å gå hardhendt til verks mot «terrorisme, infiltrasjon og separatisme» og sa det «absolutt ikke må vises nåde», skriver New York Times.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter