Nyheter

Sp vil gi 12 millioner til avisene som taper på ny pressestøtte

I sitt alternative budsjett vil Senterpartiet gi 12 millioner til aviser som enten taper på omfordeling av pressestøtten eller trenger investeringer til innovasjon.

Senterpartiet har hvert år økt produksjonsstøtten til meningsbærende aviser i sitt alternative budsjett. Denne gangen er de fornøyde med at regjeringen selv har gitt en solid sum. Men de er skeptiske til det de mener er uforutsigbare rammevilkår for avisene.

12 millioner

Tidligere i år kom det en mediemelding som gjorde det tydelig at regjeringa vil vri pressestøtten slik at lokalavisene får mer, og de såkalte nisjeavisene får mindre av potten. At denne vridningen ville skje alt i støtten for 2020, var det likevel få som forventet. Og det bør kompenseres, mener Sp.

– Nisjeavisene er utrolig viktige for landet vårt, og Sp. Jeg har fått gjennomslag for at vi i vårt budsjett bør bruke 12 millioner kroner, for å hjelpe mediene – særlig disse – i 2020. Det er ikke enkelt å overleve som mediehus om dagen med alt av omstillinger når det i tillegg kommer endringer i pressestøtteordningen, sier Sps medietalsperson Åslaug Sem-Jacobsen.

Pengene partiet mener bør bevilges ville gått til avisene som er hardest rammet av omlegging av støtten, og dessuten til innovasjonsstøtte til aviser som trenger hjelp med digital omstilling.

Viktig

Hun og Sp mener de meningsbærende avisene er viktige, forklarer hun.

– Det er viktig at Dagen, Klassekampen, Vårt Land, Morgenbladet og Nationen finnes. Og nummer to-aviser i større byer og kommuner, på grunn av mediemangfoldet. Det er viktig å hegne om disse avisene, mener hun.

Hun understreker at Sp også ønsker at støtten til lokalavisene bør styrkes, men at de mener det er mulig å få til begge deler.

– Vi har plussa på opp mot 30 millioner i vårt budsjett hvert år fordi vi vil at lokalavisene også skal få mer. Vi vil styrke begge deler. Vi vil ikke at det ene skal gå på bekostning av det andre.

Partiet legger fram sitt alternative statbudsjett på tirsdag.

Kutt

Sem-Jacobsen har også stilt skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande: «Hvor mye av mediestøtten skal omfordeles til lokalavisene, og hva vil statsråden gjøre for både å redusere usikkerheten for viktige riksspredte nisjeaviser som Vårt Land, Klassekampen, Nationen, Dagen og Dagsavisen, og å sikre at omleggingen ikke bidrar til at disse viktige stemmene svekkes?»

Det foreligger ikke noe svar på dette spørsmålet ennå.

Vårt Land omtalte forrige uke at de kristne dagsavisene blir spesielt hardt rammet av kutt i neste års pressestøtte. For ordens skyld er det derfor ryddig å nevne at Vårt Land er en av avisene som ville blitt omfattet av bevilgningen Sp fremmer i sitt budsjett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter