Nyheter

Opptøyer da SIAN hadde markering i Kristiansand

Lørdag hadde organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge markering i Kristiansand. Det utartet til bråk da Koranen ble brent og kastet i søpla. Blant SIAN-deltakerne var Ludvig Nessa.

Bilde 1 av 4

Tekst og bilder: Gunder Christophersen 

Sians varslede koranbrenning på Øvre Torg i Kristiansand tok fyr da en av Sians ledere tente på ei bok – og flere demonstranter hoppet over sperringene og angrep standen. Sians frontfigur Arne Tumyr valgte selv kun å kaste Koranen i en av Kristiansands avfallskasser.

Et stort oppbud av politi slo umiddelbart til da bålbrenningen startet. Flere demonstranter ble lagt i bakken – og Sians folk ble også tatt hånd om. Rundt 250-300 fremmøtte hadde til da kun markert seg med buing og høylytte rop. Flere valgte også å snu ryggen til.

Nessa: forby islam

Tidligere prest Ludvig Nessa var blant dem som holdt appell på SIAN-standen. Like før markeringen startet sa han til Vårt Land at han ikke kunne si nei når en humanetiker som Arne Tumyr hadde invitert ham til å lese juleevangeliet.

– I religionsfrihetens navn, forby islam, er mitt hovedbudskap, sa han.

– Stiller du deg bak brenningen av Koranen?

– Jeg har ingen problemer med å brenne Koranen. Komikeren Otto Jespersen brente deler av Bibelen for noen år siden uten at det fikk noen følger. Jeg har selv invitert Jespersen til å komme på Fredrikstad torg for å gjøre det samme med Koranen, uten at han har takket ja til det.

Krigsretorikk i prestekrage

Blant tilskuerne til lørdagens demonstrasjon var også Kristiansands domprost Freddy Berg. Sammen med nestleder i Talal Haidar, nestleder i Muslimsk Union Agder, var han oppriktig lei seg etter tumultene som skjedde like utenfor Kristiansand domkirke.

– Her i byen har vi et nært og godt samarbeidsklima mellom flere livssyn. Jeg er svært skeptisk til den krigsretorikken som fremføres her og reagerer på at en med prestekrage kaller dette religionskritikk.

­– Du tenker på Ludvig Nessa?

– Ja, jeg reagerer sterkt på at han henviser til 2. verdenskrig og vil forby islam. Jeg mener at vi må kunne kritisere islam, men blir fryktelig rysta og lei meg når jeg hører det budskapet jeg har hørt i dag, sa Berg.

Kastet Koranen

Sians frontfigur Arne Tumyr valgte å etterkomme politiets forbud mot brenning av Koranen, selv om han på forhånd sa til Vårt Land at han aktet å gjennomføre det. Han nøyde seg med å kaste den i ei medbrakt søppelkasse. I forkant av arrangementet ble det rigget opp en engangsgrill med Koranen oppå foran standen. Denne ble raskt fjernet av politiet.

Umiddelbart etter at Tumyr hadde kastet Koranen, tente Sianleder Lars Thorsen opp noe som angivelig skal ha vært Koranen like foran standen. Dette gjorde at enkelte demonstranter gikk til angrep, men de ble fort stoppet at det store politioppbudet. Fem-seks demonstranter ble lagt i bakken og tatt bort fra området. Tumultene gjorde at Sians arrangement ble avsluttet.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner, bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde, sier stabssjef Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

Politimenn legger en motdemonstrant i bakken.
SIAN ønsket å brenne Koranen under sin markering i Kristiansand 16. november. Men grillen ble fjernet og brenningen ikke gjennomført.

Før markeringen satte SIAN fram grill for å brenne Koranen, men grillen ble konfiskert av politiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter