Nyheter

Fylkesledere støtter Ropstad – men advarer: – MDG er ingen fiende

KrFs fylkesledere stiller seg bak Ropstad i saken om miljøbevegelsens menneskeverd, men advarer mot å skape et fiendebilde av MDG.

Noen fylkestopper er misfornøyd med det fiendebildet de mener Ropstad skaper overfor Miljøpartiet de Grønne. Geirmund Lykke, gruppeleder for Trondheim KrF, mener fokuset burde blitt rettet mot andre partier.

– Jeg må innrømme at jeg var overrasket over at ikke liberalisme og den frihetsbølgen som har fulgt i kjølvannet av den, og betydningen det har for de svakeste i samfunnet ikke fikk noe oppmerksomhet i denne sammenhengen, sa Lykke til NRK torsdag morgen.

Lykkes KrF-gruppe samarbeider med det rødgrønne flertallet i Trondheim bystyre.

LES MER: Fortsatt full klinsj: Bastholm vil at Ropstad beklager

Mye felles tankegods med miljøbevegelsen

Fylkesleder i Innlandet KrF, Oluf Maurud, støtter Lykke.

– Vi har mye felles tankegods med miljøbevegelsen. I tillegg har vi mistet en del medlemmer som går til MDG. Det er ikke lurt å skape et fiendebilde mot dem, sier Maurud.

Hordaland-lederen Astrid Aarhus Byrknes etterlyser mer fokus på KrFs egen politikk.

– For meg er det viktig å få fram hva som er våre løsninger på klima- og miljøpolitikk, menneskeverd og forvalteransvar. Når det kommer harde fronter er det aldri bra for noen, sier hun.

Kan ikke brenne broene

Også Viken-leder Brynjar Høidebraaten mener man ikke kan brenne broene til MDG på grunn av verdispørsmålet.

– Hvis vi skulle sagt nei til å samarbeide med partier som er uenige med oss i etiske spørsmål, kunne vi ikke samarbeidet med noen, sier Viken-lederen.

LES MER: Ropstad angrer ikke på MDG-angrepet: – Dette er en viktig sak

Ingen trodde det ville bli så stort

– Hvis man hører etter hva Ropstad faktisk sa, mener han ikke hele miljøbevegelsen, men deler av den, sier Espen Andreas Hasle, leder for Oslo KrF.

– Ingen av oss som var på møtet kunne drømme om at det ville bli en så stor greie, istemmer fylkesleder Dagfinn Arntsen i Nordland.

Total avvisning av menneskeverdet

Begge mener kritikken mot partilederen er gått ut av proporsjoner. Ropstads opprinnelige uttalelse kom i en tale til KrFs landsstyre sist fredag.

– Deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer med farlig tankegods: En total avvisning av tanken om menneskets egenverdi. I debatten om bioteknologi og aktiv dødshjelp er det helt avgjørende hva slags menneskesyn som legges til grunn, sa Ropstad.

Påstanden ble utdypet i Politisk Kvarter hos NRK tirsdag. Etterpå har han møtt sterk kritikk fra en rekke opposisjonspolitikere, deriblant MDG-talsperson Une Aina Bastholm og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Advarer kun mot deler av miljøbevegelsen

Høidebraaten peker på utspillene til Teodor Bruu, som er leder i Grønn Ungdom og bydelsutvalgsleder i Gamle Oslo. I Klassekampen i juni uttalte han blant annet at menneskeverd i seg selv er et ekskluderende begrep.

– Jeg støtter påstanden om at deler av miljøbevegelsen har noen standpunkt vi er veldig uenige i. Ropstad advarer mot deler av miljøbevegelsen, og skjærer ikke alle over en kam, sier Høidebraaten.

– I den sammenhengen de kom i, var uttalelsene til Ropstad helt kurante. Litt på spissen, men det går på synet på mennesker og dyrs verdi, sier Arntsen.

– Ble misforstått med vilje

Samtidig mener Hasle at partiet må ta innover seg at uttalelsene ble misforstått.

– Det er verdt å ta innover seg at det blir oppfattet som et angrep på klimasaken. Det går an å være tydelig på kampen for klimaet og kampen for menneskeverd samtidig, mener han.

Han utelukker ikke at Ropstad er blitt misforstått med vilje.

– Jeg mener noen misforstår Ropstad, bevisst eller ubevisst. Men mange fikk ikke med seg hovedbudskapet hans, og det er dumt, sier Hasle.

---

Menneskeverd-saken

  • I landsstyremøtet fredag 8. november gikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ut med fire felt der KrF skal stå opp for kristne verdier. Blant dem var «farlig tankegods» fra krefter i den europeiske miljøbevegelsen.
  • Han utdypet dette med «En total avvisning av tanken om menneskets egenverdi. I debatten om bioteknologi og aktiv dødshjelp er det helt avgjørende hva slags menneskesyn som legges til grunn.»
  • MDG-leder Une Aina Bastholm reagerte sterkt på dette og de to møttes i Politisk Kvarter tirsdag. Der reagerte han også på Bastholms syn på aktiv dødshjelp.
  • Flere andre opposisjonspolitikere har reagert sterkt på Ropstads uttalelser.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter