KrF-lederens kontroversielle uttalelser falt fredag i hans tale til landsstyret. På mandag fortalte Une Aina Bastholm at hun fikk hakeslepp da hun så hva Ropstad hadde uttalt, før debatten tok full fyr etter at de to møttes i Politisk kvarter onsdag.
– Når du ser reaksjonene – gikk du for hardt ut?
– Talen var presis: Den advarer mot enkelte deler av den europeiske miljøbevegelsen. Og så har jeg snakket om Une Aina Bastholms syn på dødshjelp, og det er det viktig å advare mot. Dessuten reagerte jeg på at ungdomspartilederen i MDG skriver kronikk mot menneskeverdet som ekskluderende begrep. Men utover dette har jeg aldri min tanke vært å angripe hverken miljøbevegelsen eller MDG.
• Berit Aalborg: «KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG»
– Det kristne menneskesynet blir angrepet
– Ap-leder Støre plasserer deg «på feil lag» - hva sier du til dette?
– Jeg løfter det kristne menneskesynet, som bør ligge til grunn for politikken. Det blir angrepet fra flere fløyer, som en høyreekstremisme på fremmarsj og altså dette synet om at mennesket egentlig ikke er mer enn et intelligent dyr.
– Miljøbevegelsen teller også aktive kristne, som kan oppleve seg stemplet. Hvor riktig er det?
– Det er ikke dem jeg har omtalt. Jeg har sagt at å sidestille mennesker med dyr kan ha fatale konsekvenser for konkret politikk. Jeg angriper hverken enkeltpersoner eller partier.
– Dette er en viktig sak
– Du angrer ikke uttalelsene?
– Nei, dette er en viktig sak, fordi det handler om hvilket menneskesyn du skal bygge politikk på.
– Vil du fortsatte å argumentere langs disse linjene i debatt fremover?
– Ja, jeg vil være tydelig omkring det kristne menneskesynet og advare mot tanken om å likestille dyr med mennesker. Så håper jeg også at dette ikke oppleves hverken som et angrep på miljøbevegelsen eller klimasaken. Den gjelder visse deler av miljøbevegelsen.
LES MER:
• Her kom utspillet: Det kristne menneskesynet er under angrep
• Her svarte MDG-Bastholm: – Dette er noe av det drøyeste jeg har hørt.
• Jonas Gahr-Støre: – Plasserer KrF i et gammelkonservativt landskap