Nyheter

– Bare psykologi som holder på olje

Energiforsker Mark Lewis mener fornybar energi allerede er sikrere og mer lønnsomt å investere i enn olje og gass. Sperren er psykologisk – ikke økonomisk.

– Nå handler det om å bryte den psykologiske barrieren. Mange sitter fast i et paradigme som har falt sammen. De må bare erkjenne det, sier Mark Lewis.

Han er global leder for bærekraftsforskning i BNP Paribas Asset Management, som rådgir og forvalter investeringer for 575 milliarder euro. Britisk-franske Lewis har fulgt europeisk energibransje i 20 år og holdt innlegg på Zerokonferansen i Oslo i forrige uke.

Bilindustrien snur

Lewis synes endringene i bilindustrien er et godt eksempel på hva som er i gjære. Han viser til at den globale bilindustrien og oljeindustrien for tre år siden langt på vei hadde samme tanker for framtida. Begge vurderte elbil som et fint, lite nisjeprodukt, og at det ville ta tiår før elektriske kjøretøy ville bli utbredt og vanlig. Bilindustrien skulle fortsette å produsere bensin- og dieselbiler.

Men de siste årene har noe skjedd i bilbransjen. I oktober sa Mercedes-produsenten Daimler-Benz at selskapet ikke vil bruke eneste dollar mer på forskning og utvikling av utslippsbiler.

– Daimler-Benz har vært et av ikonene for tysk industri, og sier i bunn og grunn at tiden er ute for fossilbiler. Hvis jeg da var i oljeindustrien, ville jeg bli ganske bekymret over å høre de som lager produktene som bruker 50 prosent av mine leveranser si at framtiden er elektrisk, sier Lewis.

Han viser til at 50 prosent av oljeetterspørselen kommer fra veitransport.

Ble ulønnsomt

Lewis har analysert kraftmarkedet for investeringsbanker og finansaktører som Barclays, Deutsche Bank og Kepler Chevreux, og mener at historien til europeiske kraftselskaper er en vekker. Å investere i strømselskaper ble tradisjonelt vurdert som svært trygt. Europeiske kraftselskaper tjente gode penger og bygde ut mer gass- og kullkraft. Men så kom sol- og vindenergi på banen for alvor.

– Jeg har sett den europeiske kraftindustrien miste halvparten av sin verdi på de siste ti årene. Det samme vil skje med olje- og gassindustrien de neste ti årene, sier Lewis.

– I Norge har det blitt sagt at ingenting kan måle seg med inntjeningen fra olje. Hva vil du si til det?

– Hvis du tror at oljeindustrien vil være i stand til å skape samme type profitt i framtida som den har hatt i fortida, tar du feil. Fornybar energi er nå en seriøs konkurrent, sier Lewis.

Sju ganger mer

BNP Paribas-forskningslederen la i august fram en beregning av forskjellen på å investere 100 milliarder dollar i fossilt drivstoff til lette biler, og det å investere samme beløp i å produsere ny fornybar energi til elektriske biler. Lewis ville se hvor mye energi han ville få til å kjøre med fra de to alternativene.

Han fant at ved å sette pengene i nye vind- og solenergiprosjekter som så brukes til å kjøre elbil, ville han få seks til sju ganger så mye energi til å drive hjulene framover med enn han ville for bensindrevne lette biler med en oljepris på 60 dollar fatet, som er rundt der oljeprisen ligger nå.

Hvis bensindrevne biler skal konkurrere med elbiler drevet av ny sol- og vindkraft, må oljeprisen i framtida om 15 år være nede i ni til ti dollar fatet, ifølge rapporten Wells, Wires and Wheels. Spørsmålet blir hvor lønnsomt det blir å utvinne oljen som skal selges til ni-ti dollar fatet.

– Det skulle dere tenke på som et oljeselskap i dag: Hvor er markedet for mine produkter om 25 år, hvis fornybarindustrien er billigere, renere og miljømessig bedre, og kan erstatte 40 prosent av dagens etterspørsel etter olje? Dette er tydelig en industri i nedgang. Jeg tror ikke noen kan motsi det.

Gjennombrudd

– Et av argumentene fra norsk oljebransje er at gass trengs i overgangsfasen?

– For fem år siden ville mange, inkludert meg selv, sagt at gass vil være overgangsdrivstoffet. Men farten på framgangen for fornybar energi har vært så stor, at jeg også stiller spørsmål ved det nå. Det eneste som hindrer fornybar energi fra å erobre alt, er mangel på lagring av energien. Men jeg tror at vi i løpet av de neste fem til ti årene vil se vesentlige gjennombrudd der, sier Lewis.

LES MER:

Vietnam skal bygge ut masse kull – slik vil Hoang Hong stoppe dem

For å få vekk kullsot og ren energi inn vil regjeringen bruke 300 millioner kroner til garantiordning

---

Mark Lewis

  • Global leder for forskning på bærekraft i BNP Paribas Asset Management siden nyttår. Fransk og britisk statsborger.
  • Var forskningsleder for Carbon Tracker Initiative i 2018. Før det leder for European Utilities Research i Barclays (2015-2018), sjefsenergiøkonom i Kepler Cheuvreux (2014-2015), og global leder for energiforskning i Deutsche Bank (2005-13). Medlem av Financial Stability Board's Task Force on Climate-related Financial Disclosures fra mai 2016.
  • Kilde: BNP Paribas

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter