Nyheter

Frykt i menighet etter SFO-artikler: – Mange engstelige

Foreldre er engstelige etter at flere ­medier har vist bilder av bygget der Det islamske ­kultursenter i Drammen har aktiviteter etter skoletid.

Bilde 1 av 2

Flere i menigheten er bekymret for sikkerheten til barna etter at Aftenposten i forrige uke skrev at barn overnatter i Det islamske kultursenter i Drammens lokale flere dager i uka.

Det kommer fram i et intervju med Dagsavisen Fremtiden.

Angrepet mot en moské i ­Bærum 10. august i år har vært med på å underbygge frykten.

Overnatter

Styreleder Arif Erkøk i paraplyorganisasjonen Det islamske kultursenter ­samfunn i Norge (DIKSIN), som menigheten er tilknyttet, sier trossamfunnet har fått «flere henvendelser».

«Til dels har ­bekymringene selvfølgelig sammenheng med det seneste terrorforsøket i en bærumsmoské, men det er også andre forhold som ­media sin ensidige journalistikk» skriver Erkøk i e-post til Vårt 
Land.

Han skriver at folk tilknyttet trossamfunnet føler seg mis-
tenkeliggjort.

«Dette fører til at mange har blitt engstelige for å være åpne om sin tilhørighet, og at de s­ogner til menigheten. Mange medlemmer er krenket også på sosiale plattformer.»

· LES OGSÅ: Muslimsk kultursenter vil utvide SFO-overnatting

Sjikane

Barn skal også ha blitt utsatt for sjikane i skolen. Menigheten har hatt flere møter med foreldre for å avklare og berolige, sier Erkøk. Han vil ikke svare på hvilke sikkerhetstiltak de har satt inn rundt trossamfunnet, men sier de har fulgt anbefalinger fra politiet.

Vårt Land har ikke fått intervjue Erkøk. Han har derfor besvart våre spørsmål på e-post. Han har ikke svart på våre oppfølgingsspørsmål.

– Uansvarlig av mediene

Erkøk mener mediene har oppført seg uansvarlig i dekningen, blant annet ved å vise bildet av lokalet der barna sover og fortelle hvor mange barn som sover der.

«Negative ringvirkninger av denne type mediedekning kan føre til at barn føler en unødvendig belastning. Nasjonale forhold og anbefalinger fra PST om trusselbildet hva angår potensielle terrorangrep burde også media forholde seg til», mener han.

Offentlig interesse

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten mener deres artikler hadde stor offentlig interesse. Hun sier de har hatt stort fokus på sikkerhet i arbeidet med artikkelen. Som et ledd i sitt arbeid med saken, hadde de også kontakt med politiet.

– Før publisering var vi i kontakt med flere personer i politiet, som opplyser at det ikke foreligger noen forhøyet trusselvurdering mot norske moskeer generelt eller denne menigheten spesielt.

· LES OGSÅ: Muslimsk dialognettverk vil ikke ha muslimske barnehjem

Ifølge Strøm-Gundersen har Aftenposten også før publisering fortalt trossamfunnet at de hadde snakket med politiet og tok sikkerheten på alvor. Avisen var ifølge henne også svært bevisste på at saken omtalte barn og at det krever ekstra varsomhet.

– Vi oppgir ingen adresser i saken, vi passer på at bildet ikke viser noen adresse, og vi anonymiserte barna. Det er tegninger av dem som er gjengitt, ikke bilder.

Åpenhet

Også Vårt Land har vist bildet av et av forsamlingslokalene der barn skal ha overnattet. Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore mener åpenhet rundt et slikt tilbud kan avkrefte unødig mistenksomhet og fordommer. Når det gjelder sikkerhetsaspektet ved å vise bilde av bygget sier han:

– Hadde det foreligget en konkret trusselsituasjon, er det mulig vi ville gjort en annen vurdering. Men vi kan ikke anonymisere et forsamlingslokale. Det skaper unødig mistenksomhet.

---

Etter skoletid

  • Lokale menigheter som er tilknyttet Det islamske kultursenter i Norge driver SFO-lignende ettermiddagstilbud i Drammen, Nedre Eiker og Oslo. Det skal være snakk om leksehjelp og trosopplæring.
  • De tilbyr også overnatting til barna. I Drammen startet overnattingstilbudet i 2002.
  • De har overnattings­kapasitet til 20 jenter og 22 gutter.
  • Etter avisartiklene har flere stortingspolitikere rettet skriftlige spørsmål om saken til henholdsvis Kjell Ingolf Ropstad (med ansvar for trossamfunn og barn og unge) og Jan Tore Sanner (integrerings- og kunnskapsminister).

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter