Nyheter

Jehovas vitner i Sverige får rett til statsstøtte

Etter tolv års kamp, får trossamfunnet tommel opp fra Sveriges regjering.

I 2007 søkte Jehovas vitner om statsstøtte, men fikk avslag to år senere. Siden da har saken vært oppe i Sveriges høyesterett tre ganger, og samtlige ganger har Jehovas vitner fått medhold.

Regjeringen har tidligere avslått retten til statstøtte og vist til at Jehovas vitners motstand mot blodoverføring blant mindreårige, risikerer barns liv og helse. Det skriver den svenske avisen Dagen.

LES OGSÅ: Jurist: Ta statsstøtten fra alle trossamfunn

Snudde

Men nå har regjeringen snudd. I avgjørelsen, som er datert 24. oktober, henviser regjeringen til høyesteretts dom fra 2017. Da konstaterte domstolen at Jehovas vitners oppfordring til medlemmene om å nekte blodoverføring for barn, ikke automatisk innebar at trossamfunnet ikke oppfyller kravet for å få statsstøtte

Samtidig slo domstolen fast at en forutsetning for å motta statsstøtte, er at trossamfunnet lar være å oppfordre medlemmer til å ikke godta at samfunnet griper inn til fordel for barn i visse spørsmål. Videre oppfordret domstolen Jehovas vitner om å bidra til at deres medlemmer samarbeider med helsevesenet i de tilfeller det besluttes at et barns skal få blodoverføring.

LES OGSÅ: Få enige i å kutte støtten til alle trossamfunn

«Oppfyller alle krav»

Dermed konstaterer den svenske regjeringen at Jehovs vitner «oppfyller alle krav», og trossamfunnet kan nå søke statsstøtte.

Jehovas vitner har krevd økonomisk erstatning for uteblitt statsstøtte under behandlingstiden, men på det punktet får ikke trossamfunnet medhold.

LES OGSÅ: Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter