Nyheter

Kvinne måtte selge bolig og sone med fotlenke

Det er avsagt minst 48 uriktige dommer for trygdebedrageri og falsk forklaring. En av dem handler om en kvinne som ble dømt til seks måneders fengsel og til å tilbakebetale over 600 000 kroner.

– Det er selvsagt stigmatiserende å være straffet for trygdebedrageri, sier advokat Solveig Kristine Høgtun til Vårt Land.

Hun var forsvarer i saken om kvinnen som i en periode på fire år reiste på opphold til et land i Europa og forledet, i følge dommen, Nav til å betale over 600 000 kroner i «arbeidsavklaringspenger som hun ikke var berettiget til, idet hun unnlot å opplyse om at hun under denne perioden hadde lengre opphold i utlandet. Det oppstod tap eller fare for tap for NAV/det offentlige med tilsvarende beløp.»

Kvinnen ble dømt til seks måneder fengsel. Dommen ble gjort 60 dager betinget, resten av de 120 dagene ble sonet med fotlenke.

I følge advokaten ønsker hun ingen oppmerksomhet rundt sin person. Hun vil ikke være et offer, men komme seg videre. Men Solveig Kristine Høgtun forteller at det selvsagt har vært en begrensing på livet til hennes klient.

– Det er tragisk å bli forhindret i å gjøre det man ellers ville gjort, sier Høgtun til Vårt Land. Den dømte kvinnens reaksjon er at hun aldri selv tenkte at det å besøke sine venner i utlandet var trygdebedrageri før hun ble straffeforfulgt. Nå ser hun frem til å bli renvasket, forteller advokaten.

Vårt Land har gjennomgått en rekke dommer som Riksadvokaten nå har gitt beskjed om at er feilaktige etter Nav-skandalen som ble kjent mandag. I dommene er det uføretrygdede eller personer på sykepenger eller arbeidsavklaringspenger som i perioder har oppholdt seg i et annet EØS-land. Nav har tolket regelverket dithen at det ikke er lov, men EØS-regelverket tillater dette. Det er kjernen i saken som nå rulles opp.

Stigmatiserende å være dømt for bedrageri

Den 60 år gamle kvinnen mottok i følge dommen arbeidsavklaringspenger, og hadde ikke mye å rutte med i utgangspunktet. Da utbetalingene ble stoppet, fikk kvinnen dårligere råd. Bløpet hun skyldte skulle nedbetales med fast trekk over mange år.

– Det er klart det får konskevenser. Ikke kunne hun besøke familie og venner i Europa. Samtidig er det selvfølgelig stigmatiserende å bli domfelt av straffeloven for bedrageri. Det setter spor, sier advokaten.

Kvinnen måtte selge boligen, og bor nå i en leid leilighet. Hun har ikke hatt mulighet til å reise og besøke venner og slekt. I en ellers trang økonomi ble gjort enda trangere når hun måtte avstå fra en stønad hun hadde krav på, framholder advokaten.

– Den tapte livsutfoldelsen er den mest konkrete skaden det er vanskelig å regne ut i kroner og øre, sier Solveig Kristine Høgtun. Hun mener Nav burde være de første til å undersøke retningslinjene.

– Hvordan i all verden kan man vite at det er en oversettelsesfeil i direktivet, spør hun.

Trygderetten oppdaget feilen i 2017 og ga beskjed om dette til Nav. De satte i gang undersøkelser, men likefullt har flere blitt dømt etter de samme reglene, helt frem til i september i år, skriver Aftenposten tirsdag kveld. 

Minst 48 personer er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag

Les flere saker om rettsskandalen her:

– At så mange har blitt idømt fengselsstraff, gjør at dette nok er det mest alvorlige vi har sett i denne delen av jussen, sier jusprofessor Ingunn Ikdahl.

LES MER: Jussprofessor tror flere enn 2.400 kan være rammet

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter