Nyheter

Nytt orgel i Dypvåg kirke

Etter 17 år med pengeinnsamling innvies det nye orgelet i Dypvåg kirke på søndag. Menigheten har selv skaffet 2,9 millioner kroner, nesten halvparten av kostnaden.

Dypvåg kirke i Tvedestrand er opprinnelig fra 1200-tallet, men ble bygget om til barokkirke på 1700-tallet. Det nye orgelet samstemmer med det øvrige barokkinteriøret.

Torleif Haugland er leder av orgelkomiteen og har vært engasjert i saken siden 2002.

– Da ble det konstatert at det gamle orgelet ikke lot seg reparere, men mange stilte seg tvilende til om det var mulig å skaffe 3-5 millioner til nytt instrument. Men menighetsråd og ildsjeler ville ikke gi opp, forteller han.

LES MER: Organist Daniel Roth gjorde katedral av Sagene kirke

Egne midler dekker halvparten av kostnadene

Prisen har økt til 6,2 millioner, men menigheten har selv skaffet nesten halvparten av midlene.

– Det bidro til at fellesråd og kommune stilte opp med resten av summen. Vi er veldig takknemlige for at så mange har bidratt med så mye, både lokalbefolkning og folk med røtter til området. Nå er en gammel drøm gått i oppfyllelse, sier han.

Etter pålegg fra Riksantikvaren blir det gamle orgelet, med en unik fasade av Lars Backer, stående.

– Men vi har funnet en god løsning med plassering på øst-galleriet. Nå er det glede og forventninger frem mot innvielse og åpningskonsert på søndag, forteller Haugland.

Barokkmusikk på åpningskonserten

Kantor Hans van der Meijden har slitt med et dårlig orgel i 20 år. Det nye er bygget av nederlandske Flentrop Orgelbouw, etter modell av et tysk barokkorgel, og har 17 stemmer,

– Jeg gleder meg stort over det nye instrumentet, som har en helt særegen klang, med piper støpt på sand. Det har mye «kropp», men er også poetisk og har en harmonisk helhet, sier organisten som skal spille blant annet Bach og Buxtehude på åpningskonserten.

---

NYTT ORGEL

  • I Dypvag kirke i Tvedestrand innvies nytt orgel på søndag, på kvelden blir det åpningskonsert ved kantor Hans van der Meijden – med rent barokkprogram.
  • Orgelet er bygget av Flentrop Orgelbouw i Nederland, etter modell av et nord-tysk barokkorgel. Orgelet har 17 stemmer.
  • Orgelet koster 6, 2 millioner kroner. 2,9 millioner er innsamlede gaver.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter