Nyheter

Helseminister Høie kraftig ut mot homohets

I et innlegg på Facebook tar helseminister Bent Høie (H) et kraftig oppgjør med hets mot homofile. – Dette har vært en trist uke. Jeg har kjent et kaldt gufs fra åttitallet skriver han.

– I intervjuer jeg har gitt de siste 20 årene har jeg fortalt at jeg har opplevd lite eller ingen form for hets som åpen homofil politiker. Denne uken har endret på det, skriver han.

Høie skriver på Facebook om skikjøreren Andreas Håtveit, som vakte oppsikt da han i et intervju med avisen Dagen uttalte at han er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i KRIK

– En livsfarlig beskjed

– Han er et forbilde og en leder for tusenvis av barn og unge i Kristen Idrettskontakt, sitt syn på homofile. Han sammenlikner det å ha en homofil leder på en leir for kristne, med å ha en instruktør som spiser kjøtt på en camp for veganere. En tydeligere beskjed om å være uønsket, er det lenge siden skeive barn og unge har fått. Fra det miljøet der de har vennene sine og dyrker sin viktigste interesse. En livsfarlig beskjed. Fortsatt er seksuell legning en hovedårsak til at barn og unge vurderer å avslutte livet sitt, skriver han.

– Den harde tonen har blitt stadig hardere

Helseministeren peker på flere ting han mener har lært ham at man ikke kan ta utviklingen for gitt, verken internasjonalt eller i Norge. Etter en NRK-sak om forebyggende behandling av hiv i Norge (PREP), har det kokt i kommentarfelt og leserbrevspalter, ifølge Høie.

– Den harde tonen har blitt stadig hardere. Noen hevder dette er en oppfordring til homofile til å ha uforpliktende sex, skriver han.

PrEP-pillen har vært tilgjengelig gratis for homofile menn siden 2017. I en rapport fra Olafiaklinikken kommer det fram at PREP har forhindret 80 nye tilfeller av hiv.

– Så nedrig at jeg ikke vil gjengi innholdet

– Noen mener at jeg som homofil statsråd bruker fellesskapets midler på at mine homofile venner skal kunne ha sex med hvem som helst og når som helst. Andre kommentarer er så nedrige at jeg ikke vil gjengi innholdet, fortsetter helseministeren.

I innlegget tar Høie også opp valget i Polen tidligere denne uka, hvor det homofiendtlige Lov- og rettferdighetspartiet igjen ble valgets vinner.

Helseministeren understreker samtidig at det finnes håp og peker på de mange pride-arrangementene i bygd og by det siste året.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter