Nyheter

Fykse Tveit nominert som eneste kandidat – har i praksis valgt ny preses

Bispemøtet har valgt å nominere forhåndsfavoritten Olav Fykse Tveit til ny preses. Dermed har de i praksis avgjort hvem som blir ny preses i Dnk.

Bilde 1 av 2

– Et samlet Bispemøte har nominert generalsekretær i Kirkenes Verdensråd Olav Fykse Tveit til ny preses. Samtlige bisper pekte på han, sier preses Helga Haugland Byfuglien, som annonserte sin avgang som preses i september.

Preses Helga Haugland Byfuglien måtte uansett gått av neste sommer på grunn av aldersgrensen på 70 år.

Avviser at hun har utpekt egen etterfølger

Flere har stilt spørsmål ved at hun ga beskjed om at hun går av på et tidspunkt som passer godt i og med at det sammenfaller med når Fykse Tveit er ferdig som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.

Hun har ledet arbeidet i Bispemøtets arbeidsutvalg med å komme med en anbefaling til nominasjon til Bispemøtet, og har også ledet møtet på Voksenkollåsen der selve vedtaket er gjort.

– Kan du forstå at det kan se ut som at du her har utpekt din egen etterfølger?

– Jeg skjønner spørsmålet. Resten av arbeidsutvalget har lagt premissene for hvordan vi skal gå frem med dette. Jeg vil være overrasket hvis noen i kollegiet mener at jeg har dyttet saken i denne retningen. Vi har vært veldig enige om dette, så jeg føler ikke at jeg har rekruttert min etterfølger, sier Byfuglien.

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg, og visepreses støtter opp om det Byfuglien sier.

– Jeg vil sterkt understreke at Helga Byfuglien er ingen leder som styrer på den måten at hun dikterer hva vi andre sakl mene. Heller ikke i denne saken, sier han.

Hvis Tveit ikke ville var andre klare

Hvis Fykse Tveit hadde sagt nei ville det vært biskoper internt i kollegiet som var villige til å ta på seg preses-oppgaven. Men de har tidlig i prosessen vært klar over at Tveit var villig til å stilleg seg selv til disposisjon. Han må nå bispevies før han kan bli preses.

– Men det finnes ordninger for hvordan det kan gjøres, sier Byfuglien.

Etter til sammen fire timers møtevirksomhet over to dager har Bispemøtet kommet fram til sin preseskandidat. De har nominert forhåndsfavoritten Olav Fykse Tveit.

Det innebærer at Bispemøtet i praksis har valgt ny preses, ettersom han er den eneste kandidaten Kirkerådet kan velge på sitt møte 30.-31. januar. Alternativt kan de sende saken tilbake til Bispemøtet, hvis Fykse Tveit ikke får over halvparten av stemmene.

Det er derimot lite sannsynlig, i og med at Fykse Tveit har vært den aller heteste forhåndsfavoritten.

Kommer utenfra kollegiet

Det ligger altså an til at det for første gang blir valgt en preses som ikke allerede er biskop. Tidligere var det biskop i Oslo som automatisk ble ledende biskop.

I 2011 ble Helga Haugland Byfuglien første tilsatte preses, som kommer i tillegg til de elleve ordinære biskopene.

Nytt i valgreglementet denne gangen er at preses unntaksvis kan rekrutteres «blant andre kandidater som Bispemøtet finner egnet».

Leder Kirkenes Verdensråd

Flere har ment at denne formuleringen har blitt innlemmet for å bane vei for Olav Fykse Tveit.

Tveit har de siste ti årene vært leder i Kirkenes Verdensråd, et kirkelig fellesorgan som arbeider med økumenisk samarbeid mellom 350 medlemskirker i mer enn 110 land. Før det var han generalsekretær i mellomkirkelig råd i syv år.

LES MER:

Byfuglien: Nominert preses skal ha et samlet Bispemøte i ryggen

Disse kan bli preses: – Han skiller seg ut som en åpenbar kandidat

Byfuglien gir seg: – Hun har gått opp sporene for preses

---

Preses i Den norske kirke

  • Tidligere ble biskopen i Oslo automatisk den fremste blant biskopene, med tittelen preses. Fra 1984 er preses blitt valgt blant alle biskopene i landet.
  • Bakgrunnen for opprettelsen av et eget presesembete, var at biskopene opplevde at presesoppgavene tok for mye tid ved siden av biskopgjerningen.
  • Bispemøtet har i praksis nå valgt ny preses, ettersom Olav Fykse Tveit er den eneste kandidaten Kirkerådet kan velge på sitt møte 30.-31. januar. Alternativt kan de sende saken tilbake til Bispemøtet, hvis Fykse Tveit ikke får over halvparten av stemmene. Det er derimot lite sannsynlig, i og med at Fykse Tveit har vært den aller heteste forhåndsfavoritten.
  • Kilde: NTB/Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter