Nyheter

Kvinnelig jurist og imam får menneskerettighetspris

Universitetet i Oslo gir den tyske juristen og imamen Seyran Ates sin menneskerettighetspris for 2019, fordi hun med fare for sitt liv har kjempet for kvinners rettigheter.

– Enkelte menneskers grenseløse mot imponerer, og Seyran Ates er ett av dem. Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo om tildelingen av UiOs menneskerettspris.

Ates er født i Tyrkia, men har bodd i Tyskland siden hun var barn. Hun er utdannet jurist og har kjempet for lovgiving som beskytter mot tvangsekteskap. Hun har også skrevet en bok der hun tar til orde for «seksuell revolusjon» innen islam. I 2017 grunnla hun Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin, der menn og kvinner kan be side om side.

Menneskerettighetsprisen deles ut 5. desember i forbindelse med arrangementet Oslo Peace Days. Det er UiOs styre som deler ut prisen.

– Det er en stor ære å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris! Jeg ble beveget til tårer. Menneskerettighetsaktivister som meg følger et indre kall i sin kamp for menneskerettigheter og verdighet. Dette indre kallet er det som holder oss i gang, også når det virker som om verden er imot oss. Men også vi trenger iblant en påminnelse om at vår kamp er anerkjent og at det er verdt det. Tusen takk for at dere er denne påminnelsen nå, på et tidspunkt da det var sårt behov for den, sier Seyran Ates, ifølge Universitetet i Oslo.

---

Seyran Ates

  • Seyran Ates er utdannet jurist. Hun er født i Istanbul, har tyrkisk mor og kurdisk far, og kom til Tyskland da hun var seks år gammel.
  • Ates har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfrihet, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. Hun er spesialist i straffe- og familierett, og har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning i Tyskland som beskytter mot tvangsgifte. Hun har også skrevet en rekke bøker.
  • Som jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner ble hun på 80-tallet utsatt for et attentat, og fra 2006 til 2012 stengte hun advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.
  • Kilde: Universitetet i Oslo.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter