Nyheter

Kristne syrere trygler Vesten: – Ikke overlat oss til invasjonen

I Nord-Syria frykter den kristne minoriteten for livet etter at Tyrkia begynte sin invasjon. De ber USA om å snu og advarer mot at kristendommen kan forsvinne i området som var dens vugge.

Syrias kristne har en lang historie – trolig har det vært kristne i landet omtrent siden religionens opprinnelse. Den urkristne befolkninga i landet frykter konsekvensene av Tyrkias pågående militæroperasjon.

– Dette betyr nok en tragedie for den kristne tilstedeværelsen i Syria, sier Joseph Kassab, president for fellesrådet for de evangelikale kristensamfunnene i Syria og Libanon.

Det bor mellom 40.000 og 100.000 kristne syriere, assyriere og kaldeere i området mellom Eufrat-elva og Iraks grense. De regnes som en slags kristen urbefolkning i området. Før krigen brøt ut bodde det opp mot 2,3 millioner kristne i Syria, rundt en tidel av landets befolkning. Over 700.000 skal ha flyktet siden krigens begynnelse.

LES OGSÅ: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

Kristne kurdere

Flere kristne har kjempet på Assads side i frykt for IS, mange har deltatt i de kurdiske styrkene. Syriac Military Council (SMC), den kristne delen av den kurdiskledede forsvarskoalisjonen, frykter massakre.

– Tyrkia vil drepe og ødelegge oss for å fullføre folkemordet mot vårt folk. Vi håper og ber om at at siden vi har forsvart verden mot IS, vil de ikke overlate oss til tyrkerne nå, sier SMC i en uttalelse, ifølge Christianity Today.

Kristne ledere i regionen vil bevare den skjøre freden mellom kurdere, arabiske og kristne som har vært formalisert siden 2014, da man ble enige om en avtale som sikret demokratisk styring, likestilling og religionsfrihet. I de kurdiske områdene har det også bodd en del konvertitter som har gått fra islam til kristendom, noen av dem har også flyktet fra tyrkisk aggressjon.

Det tidligere så sekulære Tyrkia blir stadig mer religiøst og nasjonalistisk orientert under Erdogan. Mange kristne frykter at Erdogan ikke vil være like tolerant innstilt til de kristne som kurderne har vært.

Kan utradere kristen tilstedeværelse

Det er sterke reaksjoner fra kristent hold til at USA har gitt grønt lys til Tyrkias militærintervensjon i området. Tyrkia hevder de ønsker å bekjempe terrorister og ta over ansvaret for IS-krigere og flyktningene i området, men intervensjonen har jevnt over møtt fordømmelse. Flere frykter at operasjonen er et skalkeskjul for å utradere kurdisk tilstedeværelse ved den tyrkiske grensen og at operasjonen kan gjøre situasjonen så kaotisk at IS igjen får et foteste. Kristne i for eksempel Libanon har demonstrert mot aksjonene og bedt Tyrkias allierte gripe inn.

LES OGSÅ: Nasjonalisme truer trosfrihet i en rekke europeiske land

Trump har beordret sine amerikanske soldater til å trekke seg ut av området Tyrkia utfører operasjoner i og å ikke intevenere. Dette vekker harme.

– Det er meget mulig at den amerikanske tilbaketrekkingen fra området vil føre til at kristendommen blir utryddet i området, sier Ashty Bahro, tidligere direktør for den Kurdiske Evangelikale Allianse.

Bassham Ishak, leder for kristne Syrian Democratic Council, appellerer direkte til Trump:

– Vær så snill, vend deg til Gud før du tar din avgjørelse, så kristendommen ikke utraderes fra Syria og det historiske Mesopotamia, sier han, og legger til:

– Vi ønsker ikke et land der statsborgerskap og rettigheter defineres av etnisitet eller religiøs tilhørighet. Vi ønsker at alle syrere skal være likverdige, sier han.

Skepsis i USA

Og i USA advarer evangelikale miljøer mot konsekvensene av Tyrkias invasjon. Området har klart å etablere en ganske unik fred mellom religiøse og etniske grupperinger som nå kan være truet.

Den konservative lobbyorganisasjonen Family Research Council er blant de som har advart. Organisasjonens visepresident Travis Weber mener tilbaketrekkingen vil destabilisere regionen og sende et signal til verden «om at vi ikke bryr oss om religionsfriheten de har bygget», ifølge Christian Post.

Organisasjonen In Defense of Christians, som jobber med beskyttelse av og bevaring av kristen tilstedeværelse i Midtøsten, har også uttrykt sterk bekymring, men de er samtidig noe beroliget av at Trump har sagt at han ikke vil la Erdogan gå for langt.

Flere av Trumps allierte har snudd i synet på presidenten etter at han beordret tilbaketrekking og lot Tyrkia gå inn i området. Flere republikanske politikere, blant dem republikanske senatorer og en tidligere guvernør, har gått sammen med Demokratene om å fordømme det, og Fox News-kommentator Pat Robertson sa mandag på TV at han mener Trump «er i ferd med å miste sitt himmelske mandat». Robertsen har vært en av Trumps ivrigste støttespillere.

LES OGSÅ: Den amerikanske presten Andrew Brunson ble ­fengslet i Tyrkia. Nå kan han takke Donald Trump for at han er en fri mann

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter