Nyheter

Tysk politi etterforsker om gjerningsmann fikk hjelp til synagogeangrep

Den 27 år gamle tyskeren som er pågrepet for angrepet mot en jødisk synagoge i byen Halle i Tyskland, var ikke på myndighetenes liste over høyreekstremister.

Den antatte gjerningsmannen var tungt bevæpnet og utstyrt med et hjelmkamera da han mislyktes med å ta seg inn i synagogen, der rundt 50 mennesker markerte høytiden jom kippur onsdag ettermiddag. Han drepte deretter to mennesker, tilsynelatende tilfeldig utvalgte ofre, før han ble pågrepet.

Politiet gjennomsøkte torsdag en bolig der 27-åringen og hans mor skal ha bodd i en landsby i utkanten av Halle i delstaten Sachsen-Anhalt. Flere bevis ble sikret, opplyser føderale etterforskere som har tatt over etterforskningen.

«Manifest»

De mener forbrytelsen var motivert av høyreekstremisme og antisemittisme og behandler saken som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

– Han planla å drepe folk, sier en ikke navngitt etterforsker som påpeker at gjerningsmannen mislyktes i å sette planen sin ut i livet.

Gjerningsmannen, som tyske medier har identifisert som Stephan Balliet, er ikke tidligere identifisert som nynazist av myndighetene, bekrefter en talsmann for påtalemyndigheten.

Han filmet hele angrepet med et kamera montert på hjelmen og strømmet det 36 minutter lange opptaket på nettforumet Twitch. Opptaket ble ifølge tyske medier sett over 2.000 ganger før det ble fjernet. Her kom gjerningsmannen med hatefulle ytringer mot kvinner og jøder og fornektet holocaust. Han publiserte også et antisemittisk, såkalt manifest på nett for over en uke siden, ifølge nettstedet SITE.

Synagoge var målet

Etter at mannen mislyktes i å storme synagogen i Halle, plasserte han hjemmelagde eksplosiver utenfor synagogen og kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården tett ved. Deretter skjøt og drepte han en kvinne i gaten utenfor.

Mannen fortsatte deretter til en kebabkiosk, der han skjøt og drepte en mann.

Ferden gikk deretter videre til Landsberg øst for Halle, der han forsøkte å kapre en bil. En mann som forsøkte å hindre ham, ble skutt og såret.

Gjerningsmannen forlot deretter stedet i en kapret taxi og kolliderte deretter med en lastebil før han ble pågrepet. Politiet har ikke oppgitt noen detaljer om mannens helsetilstand.

Balliets far sier til Bild at sønnen var en einstøing som brukte mye tid foran datamaskinen.

– Han fant seg ikke til rette, verken med seg selv eller verden. Han skyldte alltid på alle andre, sier han.

Folk er redde

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte synagogen torsdag og la ned en krans.

– Det må være tydelig at staten tar ansvaret for jødiske liv, for jøders sikkerhet i Tyskland, sa han og fremhevet landets forpliktelser om å gjøre bot for holocaust.

Statsminister Merkel slo samtidig fast at statens representanter må bruke alle tilgjengelige midler for å bekjempe «hat, vold og misantropi».

– Det er nulltoleranse, sa hun.

Tyskland har vært stolt av at det jødiske samfunnet har fått en oppblomstring siden nazistene drepte seks millioner jøder før 1945. Det finnes i dag rundt 225.000 jøder i landet, mye takket være en tilstrømming fra tidligere Sovjet etter Berlinmurens fall.

– Når skal dette stoppe? Det er skammelig å måtte si dette så ofte i Tyskland. Og det er ulidelig at det jødiske samfunnet ble rammet av et slikt angrep under sin store høytid. I Tyskland! I 2019! tvitrer utenriksminister Heiko Maas.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter