Nyheter

Terrorist i Tyskland var høyreekstrem

Mannen som drepte to personer i byen Halle onsdag formiddag skal ha gitt utrykk for høyreekstreme holdninger, ifølge politiet. Gjerningspersonen selv skal også ha delt en video med et høyreekstremt budskap.

Onsdag ble en lokal mann (27) arrestert etter å ha drept to personer i nærheten av en synagoge i byen Halle i Tyskland. Politiet lette først etter flere gjerningspersoner, men sa onsdag kveld at de tror mannen handlet alene.

Ifølge politiet var angrepet motivert av høyreekstreme og antisemittiske holdninger. Tyskeren som er arrestert skal ha bekreftede forbindelser til høyreekstreme miljøer, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

– Angrep på jøder

Merkel sto sent onsdag kveld sammen med personer utenfor Berlins hovedsynagoge, samlet i en stille markering for å vise solidaritet med ofrene for det væpnede angrepet tidligere på dagen.

– Det har vært et angrep på jøder i Tyskland, slo Merkel fast.

– Mitt mål, og alle andre politikers mål, er å gjøre alt for at dere kan leve trygt. Denne dagen viser at det ikke har blitt gjort nok, og at vi må gjøre mer, sa statsministeren til de oppmøtte ved Neue-synagogen.

Holocaust-fornekter

Mannen skal ha gått til angrep onsdag formiddag. En synagoge i Paulusviertel-distriktet i Halle var åpenbart målet for angriperen, en 27 år gammel lokal nynazist. Synagogen var full i forbindelse med høytiden Jom Kippur. I tillegg til menigheten var det også gjester fra Berlin og en amerikansk rabbi i synagogen denne dagen.

Den var låst og han klarte ikke å ta seg inn, og skjøt i stedet på personer utenfor synagogen. Deretter skal han ha beveget seg til en kebabrestaurant i området og skutt på personer der. Én person ble drept utenfor synagogen og én inne på kebabrestauranten, ifølge flere medier.

Mannen hadde med seg et kamera og dierektesendte angrepet på internett. I videopptaket skal han blant annet ha gitt uttrykk for å være holocaust-fornekter.

Flere medier skriver at gjerningsmannen hadde kamera som direktesendte angrepet på en videoplattform på internett. I videoen sier han at holocaust aldri skjedde, og han gir dessuten uttrykk for både antifeministiske og innvandringsfiendtlige holdninger. Til slutt konkluderer med at jødene er roten til disse problemene, ifølge Filter Nyheter, som har gått gjennom videoen.

Beklager til følgerne

I videoen ser man at han forsøker å ta seg inn i synagogen og kaster flere sprengladninger over muren, uten å få opp portene. En forbipasserende kvinne som forsøker å intervenere er kvinnen som skal ha blitt drept utenfor synagogen. Når han mislykkes med å ta seg inn i synagogen sier han på videoen at han skal drepe noen andre i stedet, før han begir seg mot kebabrestauranten, ifølge Filter Nyheter.

Nettstedet gjengir også noe av det gjerningspersonen sier, blant annet skal han ha beklaget til følgerne av videoen at angrepet var mislykket.

Videoen skal raskt ha blitt spredd i høyreekstreme fora på nett, hvor noen hyller mannen mens andre latterliggjør aksjonen og mener han burde vært forberedt på sterke sikkerhetstiltak i synagogen.

Folk er redde

Rabbi Gesa Ederberg forteller at hun har mottatt mange meldinger fra folk som er redde etter angrepet.

– Mange har fortalt meg at de ikke kommer fordi de er redde. Det må endre seg, sier hun.

Under den stille seremonien onsdag kveld tente de oppmøtte lys i solidaritet med ofrene. Flere mennesker bar israelske flagg på skuldrene, mens andre hadde et banner med teksten «mot all antisemittisme».

– Det var viktig for oss å vise vår solidaritet med det jødiske samfunnet. Et angrep på jøder i Tyskland er et angrep på oss alle, sier arrangøren bak gudstjenesten, Sawsan Chebli.

LES OGSÅ:

·«Høyreekstreme terrorister springer ut av et høyst virksomt og reelt fellesskap»

·Unge ned i 15-årsalderen søker seg inn på facistforum

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter