Nyheter

Venstre-salve mot Sp: Har «ingen skrupler» og populistiske sperrer om klima og Greta Thunberg

Den ellers så rolige Venstre-toppen Terje Breivik dunket løs mot Sp i trontaledebatten. Like etter anklaget SVs Audun Lysbakken regjeringen for å «sniknormalisere» begrepet «snikislamifisering».

Trontaledebatt på Stortinget 2019. Kjersti Toppe og Terje Breivik

Brevik kritiserte Sps næringstalsmann Geir Pollestad for å ha snakket ned klimaaktivisten Greta Thunberg. For Sp-profilen hadde i en kronikk sagt seg «grunnleggende uenig» og advart mot å tro at dårlig samvittighet, skam og trusler skal løse klimakrisen.

– Sp har ingen skrupler mot å skubbe engasjert ungdom og frivillige foran seg i klimadebatten. Har ikke Sp noen sperre i det hele tatt mot bruk av velgersankende populistisk politikk? Er selv ikke ungdommer og idealistiske frivillige skjermet, spurte Breivik, som mente Thunbergs sinne i FN er på sin plass.

LES OGSÅ: KrF velger rødt. Men Geirmund Lykke støtes bort av SV etter retningsvalget

Men skyteskiven i Sp ville heller snakke om pelsdyr

Pollestad selv overhørte salven. Men det var partifellen og parlamentarisk leder Marit Arnstad som var adressaten for Venstres oppgjør. Hun unngikk å imøtegå angrepet.

Da Pollestad selv var i holmgang med nettopp Breivik, valgte han heller å snakke om erstatning for pelsdyr.

Arnstad hadde tidligere i debatten også distansert seg fra regjeringens linje i klimapolitikken:

– Skal klimakampen vinnes, må det store flertallet slutte opp. Da må belastningen være rettferdig. Vi kan ikke saldere budsjetter med avgifter som rammer alle, uten hensyn til distriktene, sa Arnstad.

– Vi gjør feil dersom grupper i samfunnet føler at de straffes. På klimaområdet mer enn andre er oppskriften på suksess at alle skal med, fortsatte hun.

Under den to dager lange trontaledebatten fremmer Sp selv et knippe klimaforslag, med en annen retning.

LES OGSÅ: Hva er det politikerne tar bilde av? Se bildene fra stortingsåpningen

Herjet med regjeringens egen krangel

Regjeringens interne krangel de seneste månedene fikk flere stikk fra parlamentariske topper i opposisjonspartiene.

– I dag vet vi nesten ikke hvordan vi skal møte en regjering med så mange interne konflikter, sa Sps Arnstad oppgitt.

SV-leder Audun Lysbakken omtalte det som regjeringens egen samlivskrise – en krise som pågår når en langt større klimakrise truer.

Han mente det var betegnende at midt oppi dette så minnet statsministeren Greta Thunberg på at hun – som Lysbakken sa det – «kunne komme seg tilbake til skolen».

SV-Lysbakken anklager regjeringen for «sniknormalisering»

Lysbakken gikk også tungt i rette med partiene som alle har sluppet Frp inn i dagens Solberg-regjering og hyllet Abid Q. Rajas oppgjør med «snikislamifisering» som befriende.

– Men det avslører også en grensesprengende politisk spagat. Det er jo problemet med regjeringssamarbeidet: Man bekjemper ikke høyrepopulisme med å gå i regjering med høyrepopulister.

Han etterlyste at det også i trontaledebatten blir fastslått at det ikke pågår noen «snikislamifisering» i Norge.

– Derimot har vi sett en «sniknormalisering» av denne typen retorikk på borgerlig side. Oppgjørene om dette kommer for sjelden, sa Lysbakken.

LES OGSÅ: Hva er det politikerne tar bilde av? Se bildene fra stortingsåpningen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter