Nyheter

Holocaust-minnesteiner ble malt over rett ved synagogen

Noen malte over snublesteiner til minne om folkemordet på jødene med svart maling. Snublesteinene ligger rett ved synagogen og hærverket skjedde samme uke som den store jødiske høytida rosh hashana tok til.

«Så nedrig! Jeg har ikke ord. 250 meter fra Synagogen. Noen prøver å skjule historien. Her bodde Abraham Jacob, Joseph og Sarah,» skriver førsteamanuensis i teologi ved Universitetet i Oslo, Birgitte Lerheim, på Facebook.

Hun bor på St. Hanshaugen og fikk seg litt av en støkk da hun fredag så at tre snublesteiner i området var malt over slik at navnene på personene steinene er til minne om ikke syntes. Mandag kveld var steinene renset for maling igjen, når dette skjedde er usikkert, men Lerheim meldte fra til Jødisk museum da hun oppdaget hærverket.

Snublesteinene er internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under 2. verdenskrig. De ligger utenfor bygg hvor jøder som ble drept under krigen bodde før deportasjonene.

LES OGSÅ: Jødehets stod på skoleporten i månedsvis

Rett ved synagogen

Bildet øverst i artikkelen er tatt av Lerheim selv 27. september. Hun har i etterkant av publiseringa på Facebook blitt tilsendt et bilde tatt noen dager før, av steinene malt over med fargerik maling. På det tilsendte bildet kan man også se riper som om noen har forsøkt å skrape vekk steinene. Navnene var synlig selv under fargerik maling, men fredag var de altså malt over med svart slik at navnene ikke syns.

– Dette er maling, påført med kost. Det er helt klart gjort med intensjon. Enten er det ondsinna hærverk, eller en form for kunstprosjekt som kan ha mål å gjøre oppmerksom på steinene eller noe annet, siden det ble gjort over flere dager. Vi har hatt litt ugne prosjekter her på Haugen før, sier Lerheim, som forteller om såkalt kunst utført av personer tilknyttet alt-right-bevegelsen i tilknytning til synagogen eller andre snublesteiner.

Det ble blant annet hengt opp et såkalt kek-flagg, et flagg alt-right-bevegelsen bruker både for å provosere og signalisere hvem de er, i et vindu rett over gata for en annen snublestein uka den skulle avdukes. Det nevnte flagget har en tydelig høyreekstrem estetikk.

Like før jødisk høytid

I tillegg til at de overmalte steinene ligger like ved synagogen i Geitmyrsveien i Oslo har hendelsen også skjedd rett før den store jødiske høytiden og nyttårsfeiringen rosh hashana, som startet denne helga.

– Man kan begynne å lure med tanke på timinga. Det er ikke min jobb å spekulere i hvem som har malt over og hvorfor. Enten det bevisst er gjort rett før høytiden eller ikke så blir det oppfatta ekstra vondt, sier Lerheim.

Hun syns også det er ekstra ironisk at det skjer rett før en høytid ment å feire blant annet skaperverket og at alle mennesker er skapt i Guds bilde.

Skal anmelde

Lerheim har nå bestemt seg for å anmelde saken.

– Jeg har tenkt til å anmelde dette. Jeg har drøfta med et par jurister som mener det kan anmeldes som hatkriminalitet, sier hun.

LES OGSÅ: Kringkastingsrådet dropper 'jødesvin'-sak: Feigt, mener Mona Levin

Det er ekstra viktig å reagere fordi det skjer akkurat på St. Hanshaugen, mener Lerheim.

– Synagogen er en gammel og viktig del av vårt nabolag. Det har gått jødiske barn på den lokale skolen som ikke alltid har hatt det like lett der. Nabolaget her på St. Hanshaugen har både et spesielt forhold til og et spesielt ansvar for våre jødiske naboer, sier hun.

Tilslører

I kommentarfeltet til Lerheim er det mange som reagerer på hærverket. Det samme gjør også Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn, som har skrevet om saka på sine egne nettsider.

– Snublesteinene er ment å hindre oss i å glemme den ubegripelige tragedien som rammet våre jødiske landsmenn under andre verdenskrig. Hærverket like ved synagogen i Oslo kan oppleves som et forsøk på å tilsløre den. Å dekke til snublesteinene med spraymaling har imidlertid motsatt effekt. Det minner oss ikke bare om de tragiske hendelsene som fant sted i vår nære fortid, men styrker oss også i oppdraget om å bekjempe antisemittisme i dag, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i organisasjonen i artikkelen.

LES FLERE SAKER OM ANTISEMITTISME:

---

Snublesteinprosjektet

  • Initiert av den tyske kunstneren Gunter Demnig.
  • Han la det første minnesmerket i Køln i 1994, nå er det lagt nærmere 70 000 i hele 23 land i Europa.
  • Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge og legger steiner for de jødiske ofre for Holocaust. De første ble lagt i 2010 i Calmeyersgate 15, der museet er etablert i en forhenværende synagoge.

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter