Nyheter

Venstre varsler PST om drapstrussel mot Raja

Ledelsen i Venstre har oversendt drapstrussel mot Abid Raja (V) til PST. Trusselen kom i kommentarfeltet på Resetts Facebook-side.

Bilde 1 av 2

På Resett sin Facebook-side ble det på tirsdag framsatt det som kan tolkes som en drapstrussel mot Abid Raja (V). En mannlig Facebook-profil skrev følgende: «Det er noen som fortjener ei kule midt i panna fra et så nært hold at hele den hårløse brystkassa blir dekket av kruttslam».

Trusselen ble skrevet i kommentarfeltet til en kronikk fra Resett-redaktør om Raja. Kronikken hadde tittelen «Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner – hans fiendtlighet mot det norske er farlig».

Kommentaren har i ettertid blitt slettet, men kommentaren var synlig i minst 2 timer.

LES MER: Gir Frp skyld for velgerras i Venstre-bastioner – partiet halvert hjemme hos Grandes makker og nestleder

Informerer PST

– Vi oversender dette til PST slik at de kan vurdere dette. Denne framgangsmåten er i tråd med PSTs anbefalinger til oss, sier Venstres generalsekretær Marit H. Meyer.

PST har ansvar for å følge opp trusler mot regjeringen og enkelte politikere på Stortinget.

LES MER: Signerer erklæring som slår fast at at funksjons-hemninger ikke er en straff fra Gud

Reell trussel?

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier det høres ut som Venstre har fulgt den riktige prosedyren i denne saken. Han kan imidlertid ikke uttale seg om hvorvidt akkurat denne Facebook-kommentaren er en trussel.

– Først må vi vurdere om en kommentar er en trussel eller ikke. I enkelte tilfeller kan det bare være en ytring, og vi har jo ytringsfrihet. En trussel kan også være en individuell følelse. Det er nettopp dette vi vurderer, sier Bernsen.

Bernsen påpeker at PST tar alle trusler alvorlig.

– Truer noen med å drepe et konkret menneske, så vil jo vi agere på det så fort som mulig for å undersøke om trusselen er reell eller ikke. Oftest er det jo ikke det, forklarer Bernsen.

Politianmelder Lurås

Førsteamanuensis ved OsloMet, Lars Gule, melder på sine egne Facebook-sider at han har politianmeldt Helge Lurås for trussel-kommentaren.

Lurås forteller til Vårt Land at stygge kommentar, slik som kommentaren om Raja, «blir slettet umiddelbart».

LES MER: Resett aksepterer ikke begrepet «Muslimhat».

Forhåndsmoderering

I Vær Varsom-plakaten punkt 4.17 står det at «Dersom redaksjonen velger å ikke forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk».

Nettstedet Facebook tillater ikke forhåndsmoderering av kommentarfelt.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med mannen som publiserte kommentaren, men har ikke lyktes.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter