Nyheter

Ulstein måtte holde Mali-reise hemmelig

Rett fra norsk valgnatt reiste utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til utrygge og skakkjørte Mali. Først på vei hjem fredag ble reisen offentlig kjent.

Den vestafrikanske innlandsstaten med 17 millioner innbyggere har hatt en dramatisk og negativ utvikling, etter at islamister var nær ved å erobre makten i hovedstaden Bamako i 2012. Tross storstilt internasjonal militær og humanitær innsats, peker pilene i feil retning med økt kaos i det lutfattige landet.

LES MER: Pumper inn penger i Sahel

Hemmelig pga sikkerhet

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) betegner Mali som et av verdens fattigste og mest sårbare land, og også et av de mest utrygge. Dermed måtte reisen holdes hemmelig til besøket var avsluttet.

– Sikkerhetssituasjonen er krevende, særlig i sentrale områder rundt Mopti som vi besøkte. Krisen er ekstremt komplisert og sammensatt, og er bare blitt forverret siden den internasjonale operasjonen i landet ble trappet opp. Hundretusener er drevet på flukt på grunn av opprør og etniske konflikter, sier Ulstein.

Antallet mennesker på flukt i Mali økte med 360 prosent i fjor, ifølge en rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC). Tallet fortsetter å stige og forverrer den humanitære krisen i landet.

LES MER: Et nytt kappløp om Afrika

Møtte presidenten

Statsråden har reist rundt i Mali i tre dager, der han har hatt samtaler med president Boubacar Keita og andre ledende politikere. Han besøkte flere flyktningleirer og skoler, samt FNs fredsbevarende styrker og utviklingsprosjekter drevet av blant andre kirkens Nødhjelp og Digni/Norsk Luthersk Misjonssamband.

– Hele Sahel-regionen er preget av sult, ekstrem fattigdom og økende grad av voldelig ekstremisme. Verken president Keita eller andre jeg møtte la skjul på at situasjonen er vanskelig, og at sikkerhetsproblemene har spredd seg fra nord og til sentrale deler av landet, sier Ulstein.

LES OGSÅ: Mer religion i bistanden?

Klimaendringer bekymrer

Han er bekymret over at problemene forsterkes av klimaendringer som rammer matproduksjonen. Derfor skal norsk bistand bidra til å utvikle et mer matvaresikkert, klimatilpasset landbruk i samarbeidslandet Mali.

– Mer enn 80 prosent av alle innbyggerne i Mali er knyttet til jordbruket. Derfor rammer klimaendringer og naturkatastrofer ekstra hardt, og det blir mer uro og ustabilitet.

Ekstremister angriper skoler

Nærmere fire millioner mennesker i Mali trenger beskyttelse, halvparten av dem barn. Ulstein fikk høre at selv i flyktningleirene måtte matrasjoner kuttes på grunn av manglende finansiering.

– Noe av taktikken fra voldelige islamistgrupper og andre er å ta ut skoler og drepe lærere. Over 900 skoler har måttet stenge og står tomme. Dermed rammes framtidsutsiktene til en generasjon av barn, i et land der to tredjedeler av befolkningen er under 25 år, sier Ulstein.

LES MER: 10.000 skoler angrepet

Utdanning er en av hovedsatsingene til norsk bistand, og med seg til Mali hadde statsråden et løfte om at Norge skal bidra med 30 millioner kroner til skolemat for maliske skolebarn.

– Støtten fra Norge betyr at vi kan servere næringsrike måltider til 55.000 skolebarn i skoleåret 2019–2020. Dette gjør skoletilbudet mye mer stabilt, og det er svært viktig for skolene, sier landdirektør i Verdens matvareprogram (WFP) i Mali, Silvia Caruso.

LES OGSÅ: Drepte presten og fem i menigheten

Norsk Sahel-strategi

Norge la i fjor fram en egen Sahel-strategi. Innsatsen er samkjørt med EU, der særlig Frankrike og Tyskland har gått tungt inn politisk, militært og delvis humanitært for å demme opp for kaos i regionen.

Det er en utbredt frykt for at Sahel-regionen, og særlig Mali, kan bli et slags afrikansk Afghanistan, et arnested for islamistisk terror og annen ekstremisme, med fare for store flyktningstrømmer i retning Europa. Ulstein sier at han kan forstå folks frykt for en stor flyktningbølge, selv om faren ikke er reell akkurat nå.

– Det kjentes likevel som et stort paradoks å dra fra valgnatten og bompengedebatten hjemme, til et av verdens fattigste land der klimaendringer forsterker konfliktbildet ytterligere. Da må vi jo gjøre desto mer av utslippskutt og forebygging, for å bidra til å skape muligheter og håp for unge som vil bygge seg en framtid i Mali, sier Ulstein.

Norske soldater og politi

I Mali møtte statsråden også norske fredssoldater som bidrar med å fly medisiner og andre livsviktige forsyninger rundt i landet med Hercules lastefly, samt norske politifolk som skal bidra til å bygge opp kompetansen i landets politistyrker.

LES MER: Drar til islamistenes nye kampfront

Området rundt Mopti i det sentrale Mali var rammet av harde ettervirkninger flom da Ulstein besøkte området. Ifølge FN ble nesten 850 hus ødelagt i flommen etter det massive regnværet som varte i tre dager.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter