Nyheter

Nordre Follo: H og Ap inngår uvanlig kommunesamarbeid

I Nordre Follo går Høyre og Arbeiderpartiet sammen om å regjere. – Hvis samarbeidet ikke var klarlagt før valget, kan det hende at noen av disse partienes velgere ikke er helt fornøyde, sier valgforsker Johannes Bergh.

Bilde 1 av 2

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Miljøpartiet De Grønne kaller det en trist dag for Nordre Follo, etter at Høyre og Ap i Nordre Follo torsdag sendte ut en pressemelding om at de hadde inngått en intensjonsavtale om samarbeid. Den innebærer at Høyres Thomas Sjøvold blir ordfører og Aps Hanne Opdan blir varaordfører. Det skal opprettes fire arbeidsutvalg og H og Ap skal lede to hver.

Venstre, KrF og Senterpartiet har sendt ut en felles pressemelding der de tre partiene uttrykker skuffelse over at Ap- og Høyre dermed setter en stopper for et sentrumssamarbeid. Miljøpartiet De Grønne er heller ikke særlig fornøyd.

– Når disse to vil styre sammen er det ikke mye man får gjort. Det er en trist dag for Nordre Follo, for miljøet og for framtidsoptimisme. Jeg er fryktelig lei meg overfor alle som har stemt på oss, sier ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Hans Martin Enger, til avisen Oppegård.

I Sula kommune på Sunnmøre samarbeider Høyre med Arbeiderpartiet, Sulalista, SV og felleslista Venstre/MDG.

Mindre ideologisk

At Ap og H samarbeider om makten i et kommunestyre er ikke vanlig, men det forekommer.

– Jeg har ikke noe statistikk på dette, men det skjer ved hvert eneste kommunevalg at det blir konstellasjoner på tvers. Det kan virke som det er mer av det ved dette valget enn tidligere, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Han viser til at partisystemet er blitt mer fragmentert mange steder med flere partier og store partier som går tilbake og ikke utgjør så stort flertall i seg selv.

– Lokalpolitikk i Norge er nok mindre ideologisk enn rikspolitikken, sier Bergh.

At Ap og Høyre velger å samarbeide i Nordre Follo som er en stor kommune etter sammenslåingen mellom Oppegård og ski, er litt påfallende, synes Bergh.

– Hvis samarbeidet ikke var klarlagt før valget, kan det hende at noen av disse partienes velgere ikke er helt fornøyde, sier han.

Bredere koalisjoner

Om et slikt samarbeid lokalt nå kan få betydning for hvordan regjeringssamarbeidet kan bli om to år, slik Vårt Land omtalte i lederen fredag, er Bergh tvilende til.

– Samarbeid mellom Ap og H tror jeg ikke er aktuelt, men mange andre typer av samarbeider kan være relevant og ha betydning for rikspolitikken, og at man danner koalisjoner innenfor partiblokkene. Et bredt rødgrønt samarbeid som man har i Oslo, kan være noe som kan bli aktuelt hvis det blir et rødgrønt flertall. Men de mest originale konstellasjonene tror jeg forblir lokale fenomener, sier Bergh.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter