Nyheter

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen bisatt: – En helt som forhindret at flere liv gikk tapt

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble onsdag ettermiddag bisatt fra Haslum krematorium i Bærum. – Hun var en helt som trolig avverget at flere liv gikk tapt.

Seremonien begynte med Eric Claptons «Tears in Heaven», før filosof Henrik Syse innledet som gravferdstaler. Han er en venn av Ihle-Hansens far og holdt en minnetale for 17-åringen.

Syse beskrev henne som klok og en som venner var privilegert over å kjenne. Hun hadde mange fremtidsplaner, var glad i dyr og naturen og ikke en som satte seg selv først.

Hun var også sterkt opptatt av antirasisme. I stedet for blomster har familien bedt om bidrag til Antirasistisk Senters ungdomsavdeling.

– Hun hadde en sterk rettferdighetssans og var ikke redd for å si fra, heller ikke til gutta, sa Syse i talen.

– Havnen kom til henne før hun eller noen kunne tenkt seg. Husk henne ikke for hennes onde bortgang, men hennes gode liv, sa han videre.

– Et stille vann

Både moren og faren hedret datteren under seremonien. Moren holdt minneord for 17-åringen hvor hun beskrev et enormt savn etter datteren.

– Du var så mye i det stille. Du var et stille vann med dyp, dyp bunn. Vi bærer din sorg over tapt framtid, sa moren.

Faren sang Beatles-låten «Till There Was You». Musikk var en stor del av Ihle-Hansens og familiens liv, understreket Syse flere ganger. Det ble speilet i seremonien.

– Du har alltid vært der

I tillegg til farens sang, var det en rekke musikalske innslag. Fellessangen under seremonien var «Barn av regnbuen», og Guldbergs akademiske kor sang «You'll Never Walk Alone».

Også Ihle-Hansens venninne Katharina holdt tale. Hun fortalte hvordan de hadde snakket om fremtidsplaner sist de møttes. Venninnen beskrev 17-åringen, eller «Joey» som hun ble kalt, som en som alltid hadde vært der for henne.

– Nå er du ikke det lenger. Det er absurd, sa hun.

Forsoning

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mante i sin tale til forsoning og sa at det er den beste måten å sikre at noe slikt ikke skjer igjen.

– Dere har gitt rom for styrke og forsoning, der det ville vært lett å ty til mistenkeliggjøring. Vi må fortsette arbeidet med å gjøre Norge til et trygt og åpent samfunn for alle mennesker, sa han.

På forhånd var det muslimske samfunnet og medlemmer av moskeen Al-Noor Islamic Centre ønsket spesielt velkommen til å delta i bisettelsen.

Utvalgsleder Amna Moammar holdt minneord under bisettelsen på vegne av moskeen. Hun kalte Johanne en helt og sa at hun trolig avverget at flere liv gikk tapt den dagen.

– Vi er alle i sorg, sa hun og takket for at de fikk ta del i seremonien.

Fellesskap og samhold

Også ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum kommune deltok. Hun beskrev i sin tale flere bånd til 17-åringen og hennes familie.

– Vår yngste datter var fadder for Johanne da Johanne gikk i 1. klasse. Guttene våre har gått samtidig på skolen, sa hun blant annet.

Hun beskrev et samhold og fellesskap i Bærum etter hendelsene 10. august.

– Omtanken fra det muslimske miljøet ser vi alle, det bygger opp under det store vi – en felles moralsk standard, sa hun i talen sin.

Angrep

Johanne Ihle-Hansen ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august. Philip Manshaus (21), som er hennes stebror, er siktet for å ha drept henne.

Manshaus ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble skadd i skytingen, men Manshaus er siktet for terror.

LES MER: Nesten alle svenske moskeer opplever vold og trusler. Nå krever forsker norske tall

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter