Nyheter

Krever kartlegging av muslimske trossamfunn og truslene mot dem

Forsker Torkel Brekke tar til orde for kartlegging av muslimske trossamfunn og truslene mot dem.

Torkel Brekke ved Senter for ekstremismeforskning skriver i Vårt Land mandag 19. august om trusler mot moskeer og muslimer. Han tar til orde for at Norge må gjøre som nabolandene Danmark og Sverige: Skaffe oss mer informasjon om de muslimske trossamfunnene i Norge, samt trusler de opplever.

Tallene fra Sverige viser at flertallet av moskeene har opplevd vold eller trusler. Kun 11 prosent har aldri opplevd dette. Rundt 60 prosent hadde opplevd forsøk på fysiske angrep mot trossamfunnet, ifølge egenrapporterte tall.

– Det er skremmende. Det er nok mørketall her i Norge også, tror Brekke.

Hardere tone

Han tror situasjonen er så ille i Sverige blant annet fordi landet har en lengre historie med høyreekstremisme. I forskningsarbeidet har han også snakket med muslimer i Danmark og Sverige som sier ting er verre enn i Norge.

– Min erfaring er at en god del sier at det ikke er så greit å lede forsamlinger nå, i Sverige og Danmark. Det har hardnet til, på en måte det ikke har gjort i Norge.

– Vi opplevde jo senest forrige helg at noen ønsket å begå vold mot muslimer?

– Jeg sier ikke at vi er immune. Men det har vært mer hendelser og mer frykt i Sverige de siste årene enn her.

Les også: Trossamfunn markerte solidaritetsaksjon: 'Et angrep på alle troende'

Krever kartlegging

I lys av både angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum og debatten som har fulgt, som Brekke mener har vært veldig følelsesstyrt, mener han vi trenger en kartlegging slik at vi vet hvordan situasjonen faktisk er i Norge.

Ingen har noe skikkelig grunnlag for å si noe sikkert om trusselen mot muslimer har økt i Norge. Det er problemet. At vi ikke vet noe om omfanget, sier Brekke.

Han ønsker en kartlegging av muslimske trossamfunn og truslene de opplever. Disse tallene må også kunne sammenlignes med andre land, mener han.

– Er det naturlig å ha en slik rapport bare for muslimer og moskeer, og ikke andre trossamfunn?

Ja, det ser jeg ingen problemer med. Jeg syns ikke det ville være rart å gjøre som de har gjort i Danmark. Muslimer og muslimske trossamfunn er en synlig gruppe i Norge, og de er ofte i sentrum av vanskelige debatter.

Les også: «Under islamhatet ligger en ytterliggående konspirasjonsteori om at det foregår en befolkningsutbytting i Europa»

Politisk støtte

Flere partier har både før og etter angrepet i Bærum tatt til orde for en handlingsplan mot muslimhat og hatkriminalitet mot muslimer. Brekke mener en kartlegging av det muslimske miljøet og trusselsituasjonen er en forutsetning for en slik plan.

SV vedtok på sitt landsmøte i vår at de ønsker en handlingsplan mot islamofobi, og det innebærer kartleggingen Brekke etterlyser, ifølge leder Marian Hussein i SVs integreringsutvalg.

– Forslaget vi i SV fremmet før sommeren, og som er til behandling i Stortinget akkurat nå, innebærer nettopp en slik kartlegging som her etterspørres. Det er utrolig viktig å få kartlagt de virkelige overgrepene og angrepene mot muslimer i Norge. Og det er viktig å få kartlagt de ekstreme miljøene og graden av trussel fra dem, sier hun.

Les også: Høyre-topp ber Erna Solberg om handlingsplan mot muslimhat

Sjokkert

Hussein mener en slik kartlegging også bør forsøke å fange opp de små episodene knyttet til diskriminering og ubehag som mange muslimer opplever i hverdagen.

– Det er mye vanskeligere å definere og å kartlegge. Men også det bør vi prøve å få et bilde av. For kampen mot rasisme blir ikke fullført før vi både er trygget mot angrep og har en hverdag som ligner på majoritetsnordmannens hverdag.

SV-politikeren er rystet over tallene fra Sverige.

– Jeg har ved ulike anledninger fanget opp angrep og vandalisering av moskeer i svenske nyhetskilder. Samtidig er jeg sjokkert over omfanget, man vil helst ikke tro at det er noen som vil andre så vondt at de angriper gudshus.

---

Nordisk kartlegging

  • Både Danmark og Sverige har gjort ulike kartlegginger av muslimske trossamfunn. Det innebærer blant annet å få en oversikt over alle trossamfunnene og antall medlemmer.
  • I Sverige har universitet i Uppsala gjennomført en undersøkelse for å kartlegge trusler moskeene opplever.
  • 59 prosent av forsamlingene var blitt utsatt for fysiske angrep, og mer enn hver fjerde moské hadde opplevd mer enn ti fysiske angrep.
  • Bare 11 prosent av moskeene hadde aldri opplevd hverken angrep eller trusler.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter