Nyheter

Dramatiske valgutsikter: KrF kan miste to av tre ordførere

KrF risikerer å tape nær to tredjedeler av dagens 18 ordførere etter lokalvalget. Lavere oppslutning og Sp på fremmarsj truer profiler.

Bilde 1 av 3

Vårt Land har gjennomgått KrFs ordførerkabinett. Situasjonen lokalt for partiet peker mot at det slankes kraftig ned. Kommunesammenslåinger gjør i seg selv at fem forsvinner. Bare seks av dagens kan akkurat nå anses som rimelig sikre.

Dermed kan KrF gå mot en valgsmell lokalt. Men noe kan reddes gjennom utfordrerposisjon i nye kommuner, om det forhandles godt.

– Vi har selvsagt ambisjoner om å bevare alle de vi har, men utfallet for mange av våre kandidater er åpent. Det er en utfordring at mange av de mindre partiene gjør det bedre og dermed gjør valget mer spennende, sier KrF-nestleder Ingelin Noresjø.

Profil i fare

Vårt Lands gjennomgang bygger på galluptall, som er langt unna forrige lokalvalg. Prognoser fra nettstedet pollofpolls.no, kildesamtaler og nyhetsoppslag i lokalaviser inngår også.

I gode KrF-kommuner som Lindås, Audnedal, Selje, Rømskog og Finnøy er det over og ut, fordi kommunene fusjoneres inn i andre. Det betyr eksempelvis at den ordførermakten som profilerte Astrid Aarhus Byrknes har i Lindås får usikre muligheter i nye Alver i Hordaland. Og KrFs styrke fra Audnedal stiller svakere i et blått Lyngdal.

LES OGSÅ: KrF tar gallup-plass over 4-tallet - bestenotering etter striden

Årsaken til at KrF kan få muskelsvinn er flere: Sps sterke vekst gjør dem nær jevnbyrdig der KrF har vært klart større i kjernestrøk. KrF har siden forrige valg hatt påkjenninger og fått lavere oppslutning. Men i lokale oppgjør etter valget er hestehandel og forhandlingstaktikk oftest avgjørende til 
slutt:

– KrF har mange gode og samlende ordførerkandidater. Derfor er det nettopp samtalene etter valget som kan gi muligheter, sier Noresjø.

Usikkert i sør

I Agder anses utsiktene til fortsatt ordførermakt lyse i Grimstad og Kvinesdal. Froland og Vennesla er mer usikre.

– Jeg er innstilt på å fortsette og håper på en ny periode. Men valg er valg. Det er små marginer som kan avgjøre. Jeg er spent, sier Froland-ordfører Ove Gundersen.

I Vennesla er et eksempel på KrFs mer usikre situasjon: KrF har hatt ordføreren sammenhengende i 20 år – og var størst sist. Nå har Nils Olav Larsen overtatt etter veteranen Torhild Bransdal, og i alt fire partier kniver om makten.

Ropstad senior sikkert kort

Evje og Hornnes var KrFs sterkeste kommune i 2015. Far til Kjell Ingolf Ropstad, Bjørn Ropstad, har styrt kommunen i 20 år. Men Ropstad den eldre konkurrerer også om å bli fylkesordfører.

LES OGSÅ: Partiet De Kristne kan få muskler i storby-spillet

Tidligere Fædrelandsvennen-redaktør Finn Holmer Hoven har fulgt valgene på Sørlandet i en årrekke. Han mener KrF vil svekkes ganske betydelig en del steder.

– Jeg tror KrF vil gå tilbake i Agder, og at de også vil miste en god del stemmer i sitt kjerneområde: Den vestlige delen av Vest-Agder, sier han.

Maktspillet

I stemmesterke Rogaland antas Jonas Andersen Sayed fortsatt å kunne bli Norges yngste ordfører i Sokndal. Der har KrF hatt makten siden 2011. Selv om det er utfordrere, anses også Jonas Skrettingland å ha god sjanse til ny tillit i Hå. I Kvitsøy gir KrF-ordføreren seg, og hennes etterfølger anses som mer usikker.

Tilbakegang svekker også fylkesordførervervet til Solveig Ege Tengesdal. Det er også varaordførerposten KrF har hatt i 20 år i Stavanger. De får noen nye stemmer i kommunen når Finnøy innlemmes – der KrF har hatt ordføreren – men neppe nok til at det monner.

LES OGSÅ: Slik blir Listhaug og Jensens utspill til spark mot KrF og Venstre i desperat valgspurt

KrF har ordfører i Selje kommune i Sogn og Fjordane, men den skal slås sammen med nabokommunen Eid, der KrF står svakt, til Stad kommune. Selje var heller ingen bastion.

I et tidligere sterkt ordførerfylke, Møre og Romsdal, glapp håpet for KrF i maktspillet forrige gang. I Giske antas Harry Valderhaug å sikre fortsatt makt.

Usikkert i nord

I Nord-Norge kan KrF risikere å miste ordførermakten i alle kommuner de styrer i dag. Senterpartiet ønsker makt i Skjervøy, og på Værøy kan lokale lister bli avgjørende.

På Træna samarbeider KrF og Sp om valgliste, men til tross for Sps vekst i nord kan det være en hemsko – Sp sitter med fylkesråden for samferdsel, og kutt i båttilbudet lokalt har ikke vært populært på øya.

LES FLERE SAKER OM VALGET:

---

KRF-ordførere

  • KrF har i dag ordførermakt i følgende kommuner: Audnedal, Evje og Hornnes, Finnøy, Froland, Giske, Grimstad, Hå, Kvinesdal, Kvitsøy, Lindås, Osterøy, Rømskog, Selje, Skjervøy, Sokndal, Træna, Vennesla og Værøy. De sitter i tillegg med fylkesordføreren i Rogaland.
  • Ved forrige kommunevalg i 2015 fikk KrF 5,4 prosent. Siste snittall bygget på 169 målinger i 164 kommuner hos nettstedet pollofpolls.no gir KrF 4,0 prosent.
  • KrF anser ordførervervet som relativt sikkert i seks kommuner, og håper å kunne sikre seg i et par til. Samtidig er det håp om å kunne ta makt i noen nye kommuner. Selv om de lykkes med det, står KrF i fare for å ende opp med bare halvparten så mange ordførere som i dag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter