Nyheter

Slik kan bompengelistene ta plass i maktspillet

Bompengepartiet FNB kan i storbyer enten avgjøre makt – eller bli isolert fra den. Valgdrama kan stå for døren i Bergen og byer på Nord-Jæren.

– I Bergen kan det bli jevnt mellom blokkene, og der kan bompengepartiet komme på vippen. I Oslo kan de få innflytelse, men det ser ut til at de rødgrønne vil få flertall, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Men i Oslo kan Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) bli parkert. Der har nemlig de rødgrønne på flere galluper stort overtak. Veksten til Miljøpartiet De Grønne, Rødt og SV trygger byrådsmakt til Ap.

Det kan også bli situasjonen i Bergen, men der kan det bli thriller valgnatten: FNB har etter sommeren vært på høyde med Ap og Høyre på flere målinger. Derfor kan partiet havne i en vipperolle om blå makt dersom Høyre, Frp og Pensjonistpartiet styrker seg.

LES OGSÅ: KrF-talskvinne: Listhaug opptrer «iskaldt og egoistisk»

FNBs muskler

I Stavanger Aftenblads ferske måling har borgerlig side med Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet et knapt flertall i Stavanger. Men nettopp fordi FNB vokser og borgerlige samlet svekkes, kan nettopp dette partiet havne i vippeposisjon.

En prognose TV2 har laget kan gi Høyre, Frp, KrF og Venstre flertall i Stavanger – sammen med FNB. Men blant lokale politikere spekuleres det også i om FNB – som ikke har noe entydig borgerlig program – kan delta i et maktspill sammen med Ap.

LES OGSÅ: Partiet De Kristne kan få muskler i storby-spillet

Joker?

I flere kommuner på Nord-Jæren er det dannet protestpartier mot nye bompengesystemer. I Sandnes har Ap og Frp delt ordførermakten mellom seg, men begge partiene har tapt velgere etter at bomprotestene startet.

Forrige ukes måling i Aftenbladet ga FNB over ni prosent i Sandnes. Om dette blir valgresultatet er FNB mektig nok til å delta i maktspillet – om ikke store koalisjoner isolerer dem. Ap og Frp og allierte har ikke flertall alene lenger.

Galluptall fra andre mindre kommuner med bompengelister utfordrer også dagens lokalmakt. I Alver utenfor Bergen gir bompengelisten pes til de «gamle» partiene. I Klepp på Jæren var FNB nær ti-tallet i vår.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter