Nyheter

Hiver ut kommersiell eldreomsorg

Får Hadia Tajik det som hun vil, byttes kommersielle sykehjem ut med ideelle sykehjem i Ap-styrte kommuner etter valget.

Det summer i lokalet på inne på Ammerudlunden sykehjem på Grorud i Oslo. Egentlig skulle det være et utendørs rullestolløp, men været spiller ikke på lag. Marit Tømmeraas sitter i et hjørne og tegner det hun ser. Når nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik kommer, går Marit rett på sak og spør om de kan ta en kaffe en dag. Tajik sier at det kan de sikkert.

Eksportvare

Når kontrakten med kommersielle sykehjem utløper erstatter byrådet i Oslo dem med enten ideelle eller kommunale sykehjem. Noen av anbudsprosessene lukkes og kun ideelle får konkurrere innbyrdes om å drive sykehjemmet.

Hadia Tajik vil at ideelle skal overta for kommersielle sykehjem i de kommunene Ap styrer etter 9. september.

– Vi ser at anbudsprosessene er mest opptatt av pris og at de ikke klarer å se betydningen av de private ideelle som vil yte best mulig velferd til brukere. Hver krone til de ideelle sykehjemmene går til velferd for brukerne, sier Hadia Tajik.

– Kan konsekvensen bli, som i Oslo, at de kommersielle aktørene forsvinner helt?

– Flere steder kan det bli konsekvensen. Lokalt må man endre anbudsprosesser eller ha lengre kontrakter for ideelle aktører slik at de har trygghet over tid. Tilpasninger må gjøres til det som passer best lokalt, sier Tajik.

Les også: Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører

Reagerer

NHO Service og handel organiserer flere kommersielle sykehjemsselskaper. Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn mener følgen av politikken Tajik foreslår kan bli at kommersielle aktører flykter landet på grunn av usikre utsikter for kommersielle sykehjem.

– Driftsmarginene innenfor helsebasert omsorg og sykehjem er på to prosent. Det er helt på grensen av det man kan klare å drive med, sier hun.

Forskningen er ikke entydig når det kommer til forskjell i kvalitet mellom de forskjellige tilbyderne av sykehjemsdrift, mener Kaltenborn.

– Vi har målt kvaliteten på tjenestene og den er høy. Da er det vanskelig å se at det er noe annet enn et politisk ønske om å legge seg mot Rødt og SV som kan være motivasjonen for dette utspillet, sier Kaltenborn.

Ap-nestleder Tajik svarer med samme mynt.

– Det høres ut som om NHO service og handel har lånt Høyres talepunkter i denne saken, sier Tajik.

Les også: Å gjøre hver private barnehage til et eget selskap kan koste opp mot 100.000 kroner årlig

Følg pengene

I neste bystyreperiode løper kontrakten til ni kommersielle sykehjem med Oslo kommune ut. Hvis Ap får det som de vil skal de ni overtas av ideelle aktører eller av kommunen.

– Hvor pengene havner er det viktigste. Vi bruker mye penger på å finansiere sykehjem, og vi vil ikke at det skal være sikre, lønnsomme investeringer for utenlandske fond, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Diakonhjemmet Omsorg tok over driften av sykehjemmet fra en privat aktør i april. De måtte starte med å skifte ut lyspærer på badene, og skal oppgradere kafeteriaområdet, forteller Helge Olav Vivaas i Diakonhjemmets eiendomsavdeling.

Det koster å gå fra kommersiell til ideelle aktører. På Ammerudlunden er kostnaden 6,7 millioner kroner i året.

Etter en liten hilserunde på beboere og ansatte for politikerne skal vi videre til et møterom. Fagsjef Benjamin E. Larsen i fagorganisasjonen Virke presenterer tall som tyder på at brukerne er mest fornøyde med ideelle sykehjem, mens forskjellene er marginal mellom kommersielle og ideelle, men resultatene er usikre.

Les også: Regjeringen vil hindre kommersielle barnehagekonsern i å ta ut store overskudd. Det rammer ideelle barnehager

Rik og fattig

Konkurransen om sykehjemsanbudene blir «sunnere» hvis det konkurreres om velferd istedenfor at det først og fremst konkurreres om pris, mener Tajik.

– Hva tenker du om å eksportere en dyrere modell til kommuner som har en svakere kommuneøkonomi?

– Det trenger ikke nødvendigvis å bli dyrere med ideelle sykehjem. Vi mener også at kommunene bør få større økonomisk handlingsrom, og derfor har vi foreslått at de skal få 3,5 milliarder mer i vårt alternative statsbudsjettforslag for 2019, sier Tajik.

Etter en halvtime med hilserunde og presentasjon av sitt politiske budskap inne på et møterom er det videre til neste stopp på valgkampturneen for Ap-politikerne.

---

Ap i kommunevalget

  • I kommunevalget i 2015 fikk Arbeiderpartiet 33 prosent av stemmene.
  • De fikk ordføreren i 200 kommuner og i 12 fylkeskommuner.
  • Et gjennomsnitt av meningsmålinger for kommunevalget til nå, viser at Ap ligger an til å få 25 prosent av stemmene, en nedgang på 8 prosent (kilde: Pollofpolls.no)
  • Men de fleste velgerne går til andre partier på rødgrønn side, MDG og Sp.

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter