– Når noen setter foten på en scene, tenker man ofte at den personen har noe veldig spesielt over seg og er uovervinnelige på en eller annen måte, sier Joel Berge.
Han har vært lovsangsleder gjennom mange år, blant annet i pinsemenigheten Salt Bergen.
I sommer har to verdenskjente, kristne profiler fått oppmerksomhet etter å ha tatt oppgjør med troen: Joshua Harris har vært et kjent navn i USA siden 90-tallet, da han som 21-åring skrev boken I kissed dating goodbye. Marty Sampson var en av frontfigurene da det australske lovsangsbandet Hillsong United ble startet på slutten av 90-tallet.
Harris fortalte tidligere i sommer at han skal skilles fra kona og at ikke lenger regner seg som en kristen. Like etterpå fortalte Marty Sampson at troen hans er i ferd med å rakne og at han har «fått mer tillit til vitenskap enn til religion». Selv om Sampson har hatt en mindre fremtredende rolle som lovsangsartist de seneste årene, kom dette brått på mange.
Forbilde
– Sampson har vært et stort forbilde for meg. Av alle som holder på med lovsang, er det han som har formet meg mest. Det overrasker meg at han har vært så stille om dette og plutselig kommer ut med et så sterkt standpunkt, sier Berge.
Gjennom en rekke innlegg på bildedelingstjenesten Instagram har Sampson fortalt hvordan innvendinger mot kristen tro har ført til tvil. Dette har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier og kristenledere fra hele verden har tatt kontakt for å støtte lovsangsprofilen. Forrige uke skrev Sampson følgende om kirken og om kristne: «Det var fantastisk å være en del av dere, men nå er jeg ikke det lenger.»
– Det må være noe galt hvis folk holder sånt inne helt til det eksploderer, sier Berge.
Han kjenner ikke til Sampsons personlige historie, men mener forventningene som knyttes til ledere kan gjøre det vanskeligere å håndtere tvil som dette.
– Naturligvis forventer folk mye av dem som står på scenen. I noen sammenhenger kan dette bli problematisk dersom det oppleves som et svik når man tviler eller har kritiske spørsmål til troen. Dermed kan ledere kjenne et press om at de bør ha en sterk overbevisning, sier Berge.
LES OGSÅ: Etterlyser ansvarlige voksne
Skuffet
For noen år siden ble Berge konfrontert med sine egne forestillinger om forbildene sine da han fikk muligheten til å møte nettopp Sampson i kirken til Hillsong i Australia.
– Jeg hadde forventninger til at idolet fra tenårene var tidenes type og en stjerne som alltid skinner. Men jeg må nesten innrømme at jeg ble litt skuffet. Det viste seg jo at han var en helt vanlig fyr, forteller Berge.
Nå har han for lengst lagt bak seg troen på at noen er ufeilbarlige bare fordi har innflytelsesrike roller.
– Hvis en leder jeg stolte på skulle vise seg å ha masse grums i livet, ville det ikke påvirket meg så mye nå. Det er ikke de en skal sette sin lit til og tilbe. Men jeg tror folk kan bli brukt av Gud. Hvis en klarer å skille mellom dette, tror jeg ledere føler frihet til å være mer seg selv, til å ta noen runder med troslivet og modnes som kristne.
‘Må tas på alvor’
Berge har selv opplevd verdien av å la seg utfordre av bøker som er kritiske til sentrale påstander i kristendommen.
– Det er ikke sunt å leve på en rosa sky og kun oppsøke det som bekrefter den troen man alltid har hatt, sier Berge.
Etter oppmerksomheten rundt Sampsons troskrise håper han flere menigheter åpner opp for å snakke om vanskelige spørsmål, uten at man nødvendigvis skal romantisere tvilen og usikkerheten.
– Mange i vår tid har høy utdannelse og vil helt naturlig stille de spørsmålene Sampson har stilt. Jeg tror det blir viktig for kirken å ta dette på alvor, at en tør å gå gjennom faser av tvil for å bedre kunne lede andre. Da må folk få være gjennomsiktige om tvil og tro uten at det undergraver hele deres lederskap, sier Berge.