Lokalgalluper forrige uke gir Partiet De Kristne (PDK) to mandater i Kristiansand og ett i Bergen. Også i den nye kommunen Alver i Hordaland er de målt store nok til mandat.
– Tallene i målingen er såpass gode at vi kan ha en reell sjanse til å få inn to representanter i Bergen, håper førstekandidat Marita Moltu.
En slik situasjon vil bety noe klart nytt for PDK:
– Et resultat som dette kan gi PDK nye ressurser og gjøre partiet til et reelt eksisterende parti, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.
LES OGSÅ: KrF tar gallup-plass over 4-tallet - bestenotering etter striden
Avgjøre ordførervalg?
I Kristiansand har PDK tidvis vært inne med mandat på målingene. Men for en ukes tid siden noterte PDK fremgang og 2,3 prosent på Fædrelandsvennens måling. Det ga to mandater i det nye kommunestyret, utvidet fordi Songdalen og Søgne inngår i storkommunen etter nyttår.
Hvis gallupen var valg, kunne de to fra PDK i praksis havne på vippen. Ifølge avisen kan de berge flertallet for dagens Høyre-ordfører.
– Vi er et klart borgerlig parti. La det ikke være noen tvil om det. Og vi vil støtte den kandidaten som står nærmest våre kjernesaker, sier Ole Iacob Prebensen, PDKs ordførerkandidat til avisen.
LES OGSÅ: Varaordfører fra KrF norgesmester i poker
Unngå tulleparti
I dag har PDK kommunestyrerepresentanter i Vennesla, på Bømlo, i Gjøvik og i Froland. De to sistnevnte gikk fra Frp og inn i PDK etter forrige lokalvalg.
Det antas at det blir krevende for partiet å berge de to sistnevnte. Men skulle partiet bite seg fast som en konkurrent til KrF i store byer som Bergen og Kristiansand, vil de kunne gi Kjell Ingolf Ropstads parti konkurranse fra høyresiden.
Om PDK gjør et storbygjennombrudd, ser førsteamanuensis Tuastad trekk som minner om andre småpartiers vekst: Miljøpartiet De Grønne lå fra sent på 80-tallet i årevis under én prosent, men fikk representasjon i enkelte kommunestyrer. Det holdt partiet ved like. Gjennombruddet kom etter 15-20 år.
Og det er en forskjell på å innta bypolitikk og å få spredte enkeltmandater her og der i kommunene:
– Representantene blir en reklameplakat for partiet sitt og oppmerksomhet kan gi mer motivasjon i partirekkene. Småpartier med spredt representasjon blir dessuten svært personavhengige. Blir de flere som jobber med det samme, så blir ikke representantene så sårbare.
– Om PDK tar flere bymandater, får de vist at de ikke bare er et «tulleparti» og kan få en viss driv i organisasjonsbyggingen.
Rett i regjering
Partiet ble stiftet på Bømlo i 2011. Ambisjonene var skyhøye foran stortingsvalget i 2013. Den nå avdøde partilederen Terje Simonsen hadde tro på at partiet skulle bryte sperregrensen i sitt første stortingsvalg og gå rakt inn i en borgerlig regjering med Høyre og Frp. Oppslutningen ble bare 0,6 prosent.
Resultatet var likevel rekord for et kristelig miniparti som konkurrerte med KrF. Men ved kommunevalget i 2015, der partiet stilte 40 lister, endte det altså bare med tre mandater i hele Kommune-Norge. Det ene på Karmøy forlot partiet ikke lenge etter valget. I dag er personen i KrF.
LES OGSÅ: SV frir til KrF om fattige barn
Vipp i vest? Marita Moltu er fortsatt varaordfører i Bergen, selv om hun og en partikollega brøt med KrF for halvannet på siden. TV2-gallupen var omfangsrik og hadde nær 900 spurte.
– Hvis dere kommer på vippen i maktspillet i Bergen: Hva slags krav er aktuelle?
– Vi sier tydelig at vi ønsker en borgerlig ledelse av Bergen, mens KrF deltar i det motsatte. Men forhandlinger og innhold tar vi etter valget, svarer Moltu.
---
KRISTENPARTI
- Partiet De Kristne (PDK) ble stiftet på Moster i Bømlo i 2011. Ved lokalvalget samme år fikk de 6,5 prosent og to kommunestyremedlemmer.
- I 2015 fusjonerte PDK med Kristent Samlingsparti. Partiet har markert seg som sterkt borgerlig, med klar støtte til staten Israel og mot dagens abortlov og ekteskapslov.
- Partileder er Erik Selle fra Bærum.
- PDKs beste fylker er Vest-Agder, Aust-Agder, Møre og Romsdal og Rogaland.
---