Nyheter

Høyrepopulister mot toppen i tysk delstatsvalg

I det gamle Øst-Tyskland ser høyreradikale Alternative für Deutschland (AfD) ut til å bli største parti i to delstater. Men suksessen kan skape problemer for partiet i resten av landet.

I Brandenburg og Sachsen kan politikerne våkne til en ny virkelighet etter delstatsvalgene i dag. På siste måling er AfD størst i Brandenburg, delstaten som slynger seg rundt Berlin. I Sachsen, der kulturbyer som Dresden og Leipzig ligger, ligger de jevnt med regjeringspartiet CDU. AfD ble største parti i Sachsen også under det nasjonale valget i 2017.

Seks år, flere partisplittelser

Samtidig skaper suksessen et problem for partiet, skriver Financial Times. AfD har allerede gjennomgått flere partisplittelser, hvorav den største oppsto i 2017, da partileder Frauke Petry forlot partiet dagen etter valget. Nå er det en skarp skillelinje mellom vest og øst: i det gamle Vest-Tyskland er mange av partiets velgere klassiske konservative, mange har forlatt Angela Merkels CDU fordi de mener hun har trukket for nærme midten. I øst ledes partiet imidlertid av politikere som Björn Höcke. Han er svært populær i øst, men anses som en farlig nasjonalist i vest.

– Blir partiet for tett assossiert med Höcke, blir det uvalgbart i vest, uttalte Frank-Christian Hansel til Financial Times tidligere i august.

Han sitter i delstatsforsamlingen i Berlin for partiet.

LES MER: Delstatsvalg rystet Bayern

Redde for forandringer

Mange analytikere har framhevet at AfD gjør det godt i det gamle Øst-Tyskland fordi disse områdene fortsatt er økonomisk marginalisert i forhold til det gamle vest. Sachsen og særlig Brandenburg er fortsatt blant de fattigste tyske delstatene, med arbeidsledighet litt over gjennomsnittet. Valgdagsmålinger i 2017 viste imidlertid at AfD også gjorde det godt blant middelklassevelgere.

Bernhard Siebert er utdannet statsviter ved Universitetet i Tromsø, men kommer opprinnelig fra Leipzig. Han peker på villedende informasjon – og på kulturelle faktorer.

– Også folk med god økonomi stemmer på dem. Det er mange som er redd for forandringer og alt som er fremmed, de føler seg truet i sin levemåte og delvis også i livet, sier han.

Falske nyheter i alle slag

Han viser fram noen av påstandene AfD-tilhengere deler på internett. Blant annet skal Tyskland ha gått fra verdens sikreste land i 2002 til 51. plass i 2017, og migranter skal ha drept flere mennesker i Tyskland enn de som ble drept på flukt fra Øst-Tyskland under den kalde krigen. Et annet innlegg spør hvorfor 400.000 tyskere er hjemløse eller får bostøtte, mens sosialdemokratene ønsker familiegjenforening for flyktninger. I tillegg er det et spørsmål om hvorfor muslimer kun flykter til kristne land, enda det finnes 57 muslimske land som til sammen er større enn EU.

LES MER: Gjennom ordene

– Tysklands største avis, Bild, heller stadig vekk bensin på bålet, forteller Siebert.

Bild er kjent som en høyreorientert og sensasjonalistisk avis, men sto i front for en kampanje mot den islamofobiske organisasjonen PEGIDA i 2015.

Nynazistene har gjort det best i Sachsen

Sachsen er ikke fremmed grunn for ytre høyre i Tyskland. Det åpent nynazistiske NPD (Det nasjonaldemokratiske parti) hadde plasser i delstatsparlamentet fra 2004 til 2014. Men med AfD som største parti vil det bli vanskeligere å danne koalisjoner som kan regjere.

I dag styres Sachsen av en såkalt «storkoalisjon» mellom CDU og det sosialdemokratiske SPD – som på landsbasis. Koalisjonen ligger an til å få omkring 35 prosent av stemmene.

I Brandenburg står det enda verre til for den sittende koalisjonen mellom SPD og det sosialistiske Die Linke, som ligger an til rundt en tredel av stemmene. AfD er trolig en uaktuell samarbeidspartner for samtlige partier, så det må bredere samarbeid til for å få flertall.

Misnøye med grønt skifte

Noe av AfDs framgang skyldes trolig misnøye med det grønne skiftet, som innebærer at flere kullgruver er blitt stengt.
Framgangen til De grønne skyldes på den andre siden at de framstår som den tydeligste opposisjonen mot AfD og høyretendensene, ifølge Thomas Sommerer, tysklandsekspert ved Stockholms universitet til NTB.

---

AfD

  • Alternative für Deutschland er et tysk, politisk parti grunnlagt i 2013, den gangen som et EU-skeptisk parti.
  • Siden har blitt til et ansikt for høyrepopulisme- og radikalisme i Tyskland.
  • Kom inn i nasjonalforsamlingen Forbundsdagen i 2017 og ble tredje største parti.
  • Er nå representert i alle 16 tyske delstater, noe ingen høyrepopulistiske partier i Tyskland har klart siden 2. verdenskrig

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter