Nyheter

Sp med gallup-byks – og sanker inn fra Frp

Sp tangerer rekordtall og går frem 1,7 prosentpoeng på Vårt Lands ferske gallup. Partiet kan gjøre sitt aller beste valg om halvannen uke.

På stortingsmålingen fra Norstat i august når Sp igjen 16 prosents oppslutning. Det er det samme som i mars, da sifrene var rekordtall for partiet etter forrige EU-strid.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum er særdeles tilfreds med partiets oppslutning før kommunevalget 9. september.

– Det er svært betryggende at det peker oppover. Vi merker dette blant folk når vi treffer velgere på reisene våre, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Nå står KrFs sluttspurt mot dystre tall i kjernefylker

Sp mot valgrekord?

Valgforsker Bernt Aardal mener Norstat-målingen viser et Sp i svært solid tilstand: De har den høyeste lojaliteten blant velgerne. De vinner velgere fra både høyre- og venstresiden.

– Hvis Sp i høst gjør et dårligere valg enn det som det nå ser ut til, vil det være en overraskelse, mener Aardal, professor ved Universitetet i Oslo.

Resepten er altså at de har de gamle velgerne på laget – samtidig som Sp plukker jevnt og trutt fra konkurrenter. På Norstat-målingen er det bare Rødt som ikke tappes av Sp.

– Et spenningsmoment ved valget kan være om Sp setter ny rekord ved et valg – og stiger over de 16,7 prosentene de fikk i 1993, bemerker Aardal.

Og nå står byfolk for tur

Den siste uken har Vedum møtt velgere i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og de tre nordligste fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Men lokalgalluper viser også vekst i byene.

– Også i byene merker vi økt interesse fra velgere. Som i Sandefjord der vi fikk høre at politireformen ikke virker. Før kunne politiet fort komme på plass og snakke med ungdommer for å unngå uro. Nå må man først ringe en sentral i Tønsberg. Også i byene gjør situasjonen folk små, mener Vedum.

LES OGSÅ: KrF når ikke den største gruppen kristne

Hanker inn fra Frp

Selv om også Frp går markant frem på augustmålingen – hele 2,7 prosentpoeng – er store lekkasjer «gjemt» i Frps vekst. For partiet er kjempelekk til nettopp Sp. Tallmaterialet anslår at nær 60.000 Frp-velgere fra 2017 nå ville valgt seg Senterpartiet. Til sammenligning avgir Ap og Høyre rundt 20.000 hver.

Internt i Sp har dette vært det store målet de siste årene: Å bli et større parti enn Frp.

– Bekrefter målingen at den kampen nå er vunnet?

– Det er kampen mot sentralisering vi vil vinne. Der har Frp vært en av «driverne». Men mange av våre nye partimedlemmer er folk med bakgrunn fra politiet og forsvaret. Dette er nok et segment som trodde at Frp var en garantist for trygghet og sikkerhet, svarer Vedum.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter