Nyheter

Philip Manshaus godtar full observasjon

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon.

21-åringens forsvarer, advokat Unni Fries, bekrefter overfor NTB torsdag at hennes klient vil la seg under undersøke på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

En hovedgrunn til at politiet ønsker en slik observasjon, er å undersøke hans tilregnelighet.

Psykologen som har foretatt den foreløpige undersøkelsen av den siktede, anbefaler at han underlegges en fullstendig judisiell observasjon.

Det fremgår av den foreløpige rettspsykiatriske erklæringen som Oslo politidistrikt mottok tidligere denne uka.

– Det betyr at det gjennomføres en mer omfattende vurdering av siktede. Observasjonen vil bli utført av to sakkyndige. Arbeidet med å finne sakkyndige er igangsatt, og det forventes en avklaring i løpet av neste uke, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt ti NTB.

Manshaus angrep lørdag 10. august moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Han avfyrte skudd, men ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Han er siktet for terror, i tillegg til drapet på sin stesøster.

LES MER: Oppjusterte farenivå uten å si fra til moskeen

Fornøyd

21-åringen ble underlagt en over tre timer lang psykiatrisk observasjon på politihuset i Oslo onsdag i forrige uke. Den ble gjennomført av psykologspesialist Marianne Teigland, som leder rettspsykiatrisk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier til NTB at forslaget blir sendt til retten fredag eller i begynnelsen av neste uke. En avgjørelse er ventet å foreligge i løpet av uken.
Fries sier at en full judisiell undersøkelse kan ta noen måneder, blant annet fordi de sakkyndige skal sette seg inn i saksdokumentene og skrive sin rapport som vil være sentral i den rettslige behandlingen.

Sensitiv informasjon

På grunn av sin sensitivitet er saksdokumenter om judisielle observasjoner underlagt spesielle regler, men det er ikke uvanlig at politiet før en hovedforhandling sier noe om konklusjonen i en slik undersøkelse.
Under den rettslige behandlingen kommer det også gjerne fram detaljer, med mindre dørene lukkes når retten får dette forelagt.
Forsvareren opplyser at det ikke er berammet noen nye avhør av Manshaus.
– Det er jo ikke utelukket at det skjer, men han har i og for seg forklart seg ganske grundig allerede, sier hun.

(NTB)

LES MER: Føler seg utrygg i moskeen

---

Fakta om judisiell observasjon

  • En judisiell observasjon er en rettspsykiatrisk undersøkelse som vanligvis foretas av to sakkyndige.
  • De sakkyndige blir oppnevnt av retten etter begjæring fra påtalemyndigheten.
  • Hensikten med observasjonen er å avklare om en siktet var i en psykisk tilstand på gjerningstidspunktet som kan føre til straffrihet.
  • De sakkyndige avgir sin erklæring til retten. Kilde: snl.no

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter