Nyheter

Legen Elisabetta ringes ned av fortvilte gravide

I Italia har kvinner hatt rett til abort i vel 40 år. Men fordi nesten 70 prosent av landets gynekologer reserverer seg mot abort, opplever mange kvinner at retten er fratatt dem

– Siden middelalderen har kirken forsøkt å få tilbake dette landet. Politisk er det ikke forskjell på høyre og venstre i abortspørsmålet, de er begge på samme side som kirken, sier Elisabetta Canitano til Vårt Land.

Gynekologen driver organisasjonen Vita di Donna som yter helsehjelp til kvinner. Hun har hjulpet abortsøkende kvinner i snart 40 år – og blir snart pensjonist.

– Vi er et nettverk av leger som ikke har reservert seg mot abort. Vi er mer eller mindre nødt til å påse at denne rettigheten for kvinner blir respektert. Loven krever at offentlige sykehus skal tilby abort, og dermed samarbeider vi med leger som ikke har reservert seg.

LES MER: «Jeg var alene og desperat»

Aborttall i endring

Dagens italienske abortlov ble vedtatt i 1978, og har en grense på 90 dager. Men mellom 12. og 20. uke er det mulighet for abort på visse vilkår. De første årene etter at loven ble innført, steg aborttallene. Toppåret kom i 1982 med nesten 235.000 aborter. Siste tilgjengelige tall fra Italias statistikkbyrå, 2016, viser at det året ble det utført nesten 85.000 aborter.

Loven fra 1978 gir leger og andre helsearbeidere rett til å reservere seg av samvittighetsgrunner.

– Blant gynekologer reserverer hele 70 prosent seg, forteller Canitano.

Tallet bekreftes av helsedepartementets oversikt over leger som reserverer seg mot å utføre aborter. De 15 siste årene har det blitt flere leger som sier nei. I 2005 var tallet 59 prosent. I en region i sørøst, Molise, har 96 prosent av gynekologene reservert seg.

Canitano opplever at også andre helsearbeidere sier nei.

– Vi har møtt sykepleiere som nektet å rengjøre instrumentene som ble brukt til å gjennomføre aborter.

Regjeringskrise

Italia har vært gjennom kraftige politisk tumulter de siste ukene. Visestatsminister Matteo Salvini fra det høyreorienterte partiet Ligaen utløste den politiske krisen i begynnelsen av august ved å varsle at partiet ville ut av regjeringskoalisjonen, samtidig som han tok til orde for nyvalg.

Onsdag så en helt ny politisk konstellasjon dagens lys. Femstjernersbevegelsen (M5S) som styrer Italia i dag sammen med Liagen sier de er enige med sosialdemokratiske PD om å danne ny regjering. PD og populistiske M5S var bitre fiender bare for noen uker siden. Men partiene ble nærmest tvunget til å samarbeide etter at koalisjonsregjeringen kollapset.

«Overgir helsen vår»

Matteo Salvini har vært Italias sterke mann det siste året. Selv om han ikke tar til orde for å endre landets abortlov, har han og partiet Ligaen et konservativt bakland som vil innskrenke abortloven fra 1978.

I byen Verona har Ligaen ordføreren. Federico Sboarina har et overordnet mål, Verona skal bli Italias første ja-til-livet-by. Liagens Lorenzo Fontana var familieminister i Italia fram til juli, nå er han utgående europaminister. Som familiestatsråd frontet han politikken som sier at Italia trenger «en ny generasjon med barn» for å demme opp for innvandring – og at kampen mot abort «er det siste slaget» fordi «vår befolkning er under angrep»; fra migranter.

Elisabetta Canitano advarer også mot sosialdemokratiske PD som nå vender tilbake til regjeringskontorene i Roma, for som hun sier, «PD overgir helsen vår til den katolske kirken».

Sier nei til senaborter

Italias abortlov sier at senaborter mellom uke 12. og uke 20. er mulig om fosteret er sykt eller om mors liv og helse er truet. Fordi motstanden mot senaborter er sterk, velger mange italienske kvinner å reise til Belgia, Spania, Hellas, Kroatia for å gjennomføre dem der.

– Katolske leger forsøker å overtale kvinner til å risikere sin egen helse for barnets del, og informerer ikke om at barnet ikke nødvendigvis vil kunne overleve uansett, forteller Elisabetta Canitano i Vita di Donna – som betyr «kvinneliv».

Hun henter fram en fersk historie fra Roma for å illustrere motstanden mot senaborter:

– Helsevesenet her er i kirkens hender. Dermed måtte hun på et katolsk sykehus for å gå gjennom barnets misdannelser. Disse parene er ikke nødvendigvis klar over at de må til et sekulært sykehus for å få hjelp. Da denne kvinnen ba om å få undersøkt fosteret, svarte den katolske legen med å spørre «har de en sønn hjemme? Hva heter han?» «Nicoló» svarte kvinnen. Så sier legen, mens han holder henne i hendene «og denne sønnen, denne gutten, hva heter han?» Dette møter kvinnene som trenger helsehjelp.

Paradis venter

Canitano henter også fram Valentina Milluzzo, en historie fra 2017 som har fått bred mediedekning i Italia.

– Hun ventet tvillinger. Livmoren hennes åpnet seg i uke 17, hun fikk komplikasjoner. Hun hadde ingen mulighet til å gjennomføre svangerskapet. Ingen fortalte henne at hun kunne ta abort. Og ingen sa at abort ville vært det beste for hennes egen helse. Hun ble lagt inn på sykehus i 17 dager, den siste dagen ble hun sykere. Den eneste legen i turnus ble skremt, og stod på sitt; jeg gjennomfører ikke abort på henne. Hun døde. Dette er en ekstrem sak, det skjer ikke daglig, men dette viser at katolske leger ikke vil ta abort selv om det står om mors liv. Disse holdningene finner du i hele Italia.

Abortforkjemperen Canitano forklarer motstanden mot senaborter slik:

– Altså - det er verre å ta abort av et barn og redde moren, for da vil legen komme til helvete for å ha begått en synd, og kvinnen havner også der. Ved ikke å utføre aborten, og både kvinnen og fosteret dør, vil alle komme til paradis - for da har Guds vilje skjedd.

LES MER: Lege: – Lovendring vil ikke føre til færre tvillingaborter

Ikke karrierestyrkende

64 år gamle Elisabetta Canitano gir seg noen år til. Bak seg har hun nesten fire tiår på barrikadene for italienske abortsøkende kvinner.

– Mange karrieremuligheter lukkes for leger som ikke reserverer seg. Mange gode stillinger som kunne gått til sekulære gynekologer har gått til katolske gynekologer. Fremtiden er svart. De som er som meg - de som kommer til å pensjonere seg snart - har aldri gjort karriere.

Canitano sier hun er redd færre og færre i de nye generasjonene med leger skal si seg villige til å utføre aborter. For det er ikke karrierefremmende.

Europarådet kritiserte i 2016 Italia for å gjøre det for vanskelig for abortsøkende kvinner å få innvilget ønsket.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter