Nyheter

Stor Ap-smell – rødere partier tar jafs

Under to uker før valgdagen synker Ap nær fire prosentpoeng og gjør sin dårligste måling på ett år. Sp på opptur har ikke hovedskylden.

På Norstats stortingsmåling for Vårt Land i august får Arbeiderpartiet en oppslutning på lave 22,2 prosent. Tilbakegangen er på hele 3,8 prosentpoeng fra forrige gang og er statistisk sikker.

– Det er slett ikke oppløftende tall for partiet at pilen peker sterkt nedover i en valgkampinnspurt. I valgkamper har Ap noen ganger hevet seg i sluttfasen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Vårt Lands måling gjelder stortingsvalg. Men i velgernes bevissthet vil svarene være preget av lokalvalget som står for døren 9. september.

– Jeg tror ikke velgere nødvendigvis skiller så veldig skarpt mellom typer valg akkurat nå. Derfor gir svarene også her en tendens foran kommunevalget, selv om nivåene på partiene varierer noe ut fra hvilket valg man spør om, forklarer Aardal, professor ved Universitetet i Oslo.

 

LES OGSÅ: Over sperregrensen – beste KrF-måling siden retningsstriden

Ap har et rødt problem

Vi må tilbake til juni i fjor for å finne lavere oppslutning for Ap. Bakgrunnsmaterialet viser hvor det smerter for Ap akkurat nå: Bare seks av ti velgere fra stortingsvalget i 2017 ville stemt på partiet i dag. Andelen usikre er stor.

Og mens aviser og TV bringer oppslag om Senterpartiet som presser seg frem i nord og rapper Ap-velgere, viser Norstats tall andre og større stemmetyver: Ap lekker samlet tredobbelt så mange velgere til SV og Rødt som de gjør til Sp. Anslagsvis 50.000 Ap-velgere er nå i SV – mens 20.000 befinner seg i Sp.

Tallmaterialet bak slike beregninger kan være usikkert. Men Aardal har merket seg bevegelsene over tid:

– Ap har gitt utfordringen fra Sp oppmerksomhet. Men nå ser bildet ut til å være mye mer sammensatt. Når de taper til Sp i distriktene og lekker til Rødt og SV på en annen kant har partiet et dobbelt problem. Hvordan de skal klare å håndtere dette, er et åpent spørsmål, sier han.

LES OGSÅ: Slik var forrige gallup: Frp stuper til ny bunnrekord på Vårt Land-målingen

Ap: Innspurt viktig.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng er tydelig:

– Dette er ingen god måling, sier hun.

– Selv om tall spriker fra lavt 20-tall til 29 prosent om dagen, blir innspurten nå viktig for oss. Vi har bare ett å gjøre: Det er å prate om Aps politikk om arbeidsplasser i hele landet og hvordan vi kan demme opp for dagens regjering gjennom å gi folk trygt Ap-styre i kommunene.

I følge Stenseng bidrar kaoset om regjeringens bomstrid til mange usikre velgere nå kort tid før valget. Og Ap har klart å mobilisere før tidligere valg.

– Hvordan vil dere takle den store lekkasjen til røde partier?

– Den tendensen har vi sett over tid. Fortsatt er det positivt at regjeringspartiene gjør det dårlig og at et alternativ til venstre styrker seg.

LES OGSÅ: KrF når ikke den største gruppen kristne

Noen byks

Frp er månedens vinner med en fremgang på 2,7 prosent etter lave 9,0 prosent sist. Også Sp gjør et byks oppover med 1,7 prosentpoeng. Partiet tangerer rekordnivået på 16 prosent i mars og er nær rekordnivået Sp fikk ved et valg. Det var i 1993. Hos andre partier er endringene under én prosent. KrF holder seg over 4-tallet – Høyre ligger relativt stabilt.

 

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter