Nyheter

Frp tjener på bompengeseier

Frps bompengeraid har gitt partiet oppsving. Like etter seieren uttalte Siv Jensen at hun hadde vært klar til å ta partiet ut av regjering. Det peker trolig framover mot nye raid.

Få dager etter at Frp-leder Jensen hadde fått den durabelige bompengeseieren internt i regjeringen, kvitterte hun med å si at hun hadde vært parat til å ta partiet sitt ut av Solberg-regjeringen. Saken gikk sin seiersgang.

Denne tilsynelatende tilfeldige uttalelsen var garantert ikke ment å gi vitelystne snokere innblikk i Frps indre liv.

Vårt Lands augustmåling: Dramatisk for Ap – dårligste måling på ett år

Strategisk uttalelse

Det var derimot en strategisk plassert uttalelse for å vise at Frp har vilje til å sette makt bak krav. Jensens ord pekte framover. Hennes samarbeidspartnere, særlig Høyre, skal vite at hun mener alvor. Også ved neste anledning. Frp har gjennomført liknende raid tidligere. Men dette var så vellykket at det trolig ga mersmak.

I dag ser vi resultatet på Vårt Lands ferske Norstat-måling. Siv Jensen har maktet å snu en håpløs vei nedover til oppgang. Hele 2,7 prosentpoeng fra juni. Riktignok er ikke 11,7 prosent blant Frps beste målinger. Men den viser at de siste måneders miserable trend for partiet er snudd.

LES OGSÅ: Over sperregrensen – beste KrF-måling siden retningsstriden

Frps metode

Frp gjorde noe liknende under det som ble omtalt som «flyktningkrisen» i 2015-16. Da presset partiet gjennom en rekke tøffe krav til asylsøkere og innvandrere som de andre ikke ville vært med på tidligere. Riktignok gjennom et asylforlik som de selv ikke støttet primært. Men rytmen og krisemaksimeringen fra Frp var den samme. Om de ikke vant alle de politiske kampene, så vant de saken. Frp geniale på regi og krisemaksimering. Eller det noen vil omtale som politisk «chicken-race»: Når to biler kjører mot hverandre, vinner den som ikke viker.

Frp har altså vist at de ikke viker, og at de var klare til å ta front mot front-kollisjonen. Sagt med andre ord: Gå ut av regjeringen. Det ble Venstre som til slutt måtte vike, selv om de selv ikke vil se det på den måten. Uansett måtte Venstre gå med på å reforhandle en syv måneders gammel regjeringsplattform fordi Frp krevde det.

LES OGSÅ: Frp fant bompengeløsning – ultimatum til Venstre

KrF vinner

Det interessante er at også KrF ser ut til å vinne noen desimaler på sin rolle i bompengesaken fra 4,2 til 4,4 prosent. Riktignok har de ofte ligget bedre an på Vårt Lands Norstat-målinger enn i flere av de andre målingene. Samtidig har de vært over sperregrensen for andre måned på rad. Kanskje skyldes det at mange av KrFs velgere ønsker lavere bompengebelastning. Det kan også skyldes at deres egne velgere fortsatt er slitne av bråk, konfrontasjon og spetakkel fra i fjor høst. De likte partileder Kjell Ingolf Ropstads avdempede rolle i konflikten.

En interessant detalj i bakgrunnstallene i den ferske målingen er at KrF nå begynner å ta fra Ap. Trolig er dette en del av gamle velgere som migrerte til Ap under striden i fjor høst. Dersom denne trenden fortsetter, kan vi se et KrF som gjenoppliver en del av sin tapte venstreflanke på velgernivå.

Venstre under sperren

Heller ikke Venstre taper på bompengestriden. Tvert imot går de fram 0,6 prosentpoeng. Dette kan skyldes at Venstre tross alt kjempet hardt for sin klimaposisjon. Venstre fremstår dermed som denne regjeringens klimagarantist. Det er en rolle som kler Venstre.

Likevel er de langt fra sperregrensen, skal vi tro målingen. Men med en øvre grense på feilmargin som viser at Venstre også kan ligge opp mot 4,4 prosent. Men også ned mot 1,3 prosent. Venstre lever svært utrygt frem til valget.

Skadet Høyre

Alt i alt tyder Vårt Lands måling på at de tre minste partiene ikke kom skadet ut av bompengekrangelen. Den som derimot er svekket er Høyre, som skal være styringspartiet i alliansen. Dette til tross for at de står på stedet hvil i rene prosenttall. Men bakgrunnstallene er stygge. Høyre har flest usikre velgere av alle. Godt over to av ti velgere fra forrige valg er usikre. Denne tendensen vil bekymre Erna Solberg.

LES OGSÅ: Tillitskrisen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter