Nyheter

Lokaltopper i Venstre og KrF: «Takk og pris» for at «showet» er over

(Sandnes/Stavanger): Det var til å få angstanfall av – godt det er slutt, sukker Venstre-veteran i Rogaland. – Vi er vinneren, jubler Frp-folk når bompengestriden nå er over.

I byene på Nord-Jæren har alle partier merket trykket fra bompengelistene, men i lokale ledd av Venstre og KrF har nervøsiteten over striden i regjeringen vært i overkant stor.

– Takk og pris for at vi ikke fikk et annet resultat enn enighet, sier annenkandidat i Sandnes Venstre, Knut O. Eldhuset.

– Dette er en gedigen triumf for oss som har stått i kampen og hørt på all svadaen. Frp tok en stor seier i går, sier Frp-varaordfører Pål Morten Borgli i Sandnes.

LES OGSÅ: Grande: - Å nærmest utpresse hverandre i media, tror jeg ikke styrker dette samarbeidet

Puster ut dagen derpå

Formiddagen etter fredagens drama snakket Vårt Land med valgmedarbeidere i Venstre, KrF og Frp i Sandnes og Stavanger. Uansett posisjon i striden: Lokale profiler er tverrpolitisk enige om at nå var det nok drama. Løsning måtte på plass. Det var nok rikspolitisk skygge over valgkampen.

I partiets valgbod lufter Venstre-profilen Eldhuset frustrasjonen over nær to uker med overskrifter om bompengedrama i regjeringen. Det har vært spekulasjoner om regjeringskrise og om Venstre eller Frp var på vei ut.

– Dette burde aldri vært hovedtema i en valgkamp. Hvis denne striden ikke hadde blitt landet nå, ville hele den politiske debatten fortsatt om dette. Det ville vært veldig urettferdig overfor velgerne våre. Showet stjal for mye tid, sier han.

– Jeg satt oppe veldig lenge fredagskvelden for å få med meg avslutningen på dramaet. Jeg er sjeleglad for at dette gikk greit.

LES OGSÅ: Alle partiene enige om Erna Solbergs bompengeskisse

Til å få angst av

Lokale Venstre-folk i de to byene hadde åpenbart fått informasjon fra sentrale ledd av partiet. Om innhold i regjeringens nye bompengeopplegg. Og hva som var viktige bestanddeler nettopp for dem. Men de siste dagene var nervøse tider:

– Man kunne bokstavlig talt få angstanfall. Det er den mest unødvendige saken jeg har vært borti i en valgkamp. Det burde vært håndtert på en helt annen måte, sier veteranen Per A. Thorbjørnsen i Stavanger Venstre.

Fare for oppbrudd?

Han er lettet over at valgkampen nå kan handle om noe annet blant riksmedier og rikspolitikere:

– Dette kunne jo ikke fortsette. Avslutningen måtte komme. Men vi er jo fornøyd med mye: Bompenger skal samles inn. Bypakkene skal leve videre og nye kommer til. Og nullvekstmålet opprettholdes. I det kaotiske bildet ble det orden i rekkene likevel. Jeg er lettet på Venstres vegne, sier Thorbjørnsen, som også er vararepresentant til partiets landsstyre.

LES OGSÅ: Ropstad snakker ut om KrF i det store bomdramaet

– Kunne det vært nødvendig for Venstre å bryte ut av regjeringen?

– Saken i seg selv hadde kraft til splittelse. Men det var en helt unødvendig runde.

Hos Frp var det glade glis

Frp-varaordfører Borgli gikk rundt i Sandnes sentrum med et stort glis. I Frps valgbod var stemningen høy etter bompengeløsningen.

– Det er Frp som er vinneren i dette dramaet, ikke tvil om det, sier Borgli.

For nå kan rushtidsavgiften som gir bensin til oppslutningen for det konkurrerende bompengepartiet, droppes. Og mandag blir det riktig «feiring»: Da kommer Frp-leder Siv Jensen på besøk til partifellene i Sandnes.

– Dette dramaet var helt på grensen. Frp kunne ikke gitt én millimeter mer. Det er sannheten her, sier Borgli.

Ja takk – begge deler

Lokale KrF-ere i distriktet har lenge følt uro for at også velgere fra deres parti skulle velge nye bompengepartier. Bompengelettelser i kombinasjon med fortsatt nullvekstmål og kollektivsatsing er begge deler godt for dem.

LES OGSÅ: «Solberg har sikret regjeringen et lengre liv. Mye kan tyde på at det ikke blir harmonisk»

Men selve striden på riksnivå var de oppgitt over. Som Stavanger-veteranen Per-Endre Bjørnevik sier det:

– Dette var en lettelse. Til slutt ble det jo noe tragikomisk over forhandlingene. Bare en av dem jeg møtte på en dørbankaksjon tok opp dette med bompenger. Det virker ikke som om folk er så veldig opptatt av det likevel i denne valgkampen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter