Nyheter

KrF jobber for å beholde firepartiregjeringen

Både Frp, Venstre og KrF har fredag ettermiddag vært i samtaler om bompengesaken på statsministerens kontor. Vårt Land erfarer at KrFs mål nå er å beholde alle fire parti i regjeringen.

Lederne for de fire regjeringspartiene var fredag ettermiddag på statsministerens kontor for bompengesamtaler. Rundt 15.40-tiden forlot Jensen og Ropstad kontoret, for så å komme tilbake. Om lag kl 19.30 melder er møtet avsluttet. Deretter opplyser statsministeren

Vårt Land erfarer fra kilder i KrFs apparat at prosessen med å forsøke å finne en enighet er i gang. Om regjeringspartiene lykkes nå, eller om det vil dra ut i tid fram mot budsjettprosessen neste uke, er foreløpig åpent.

Holdninga i KrFs leir er at de må finne en felles løsning og prøve å holde alle fire partier inne i regjeringen.

BERIT AALBORG: «Den underliggende konflikten i regjeringen vil ikke forsvinne»

Erna avlyste besøk

Det var NTB som meldte at Ropstad var på vei inn på Statsministerens kontor rundt 12:30 fredag. Tidligere i dag ble det kjent at statsminister Erna Solberg avlyste sine planlagte reiser fredag.

– Statsministerens program er endret for dagen, og hun skal ikke ut på reise, bekrefter Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter overfor NTB.

Han legger til at statsministeren ikke går ut med dagsorden «for internt arbeid og interne prosesser».

Det var Porsgrunns Dagblad som først meldte om avlysningene.

Ifølge Varden skulle Solberg ha besøkt arbeid- og inkluderingsbedriften Keops i Porsgrunn klokka 12 fredag. Turen til Grenland skulle også ha omfattet et besøk til Skagerrak arena for å bli orientert om fotballklubben Odds miljøsatsing, samt besøk på toppidrettsgymnaset.

LES OGSÅ: Eksperter varsler «frexit»: – Prisen for å sitte er for høy for Frp

Tilbake frå Trøndelag

Venstres leder Trine Skei Grande avlyste også sin tur til Trondheim fredag ettermiddag, meldte Adresseavisen.

Kulturministeren og partilederen skulle etter planen besøkt Rosenborg Teater og møte lokale venstrepolitikere.

Regjeringspartiene har de siste dagene hatt flere møter om bompengeskissen, og tidligere har blant annet KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad avbrutt lokale valgkamparrangementer.

Mens Frp flere ganger har gjort det klart at de er ferdige med forhandlingene og vil gå for skissen som ble utarbeidet forrige uke, har de andre partiene, med Venstre i spissen, ikke avsluttet saken.

Venstres stortingsgruppe drøftet saken onsdag og forfattet da et motkrav til skissen som Høyre hadde lagt fram.

LES OGSÅ: KrF-Grøvan med varsko: Mener bomkrise-regningen kan ramme barna

Bompenger og bilbruk

Den sentrale uenigheten gjelder i korte trekk hvorvidt man skal ha et mål om nullvekst i bilbruk i byene. KrF og Venstre ønsker dette. Det betyr i praksis at all trafikkvekst i byene må tas via gange, sykkel og kollektivtransport - uavhengig av om det er snakk om elektriske biler eller vanlige biler.

Frp ønsker å gå bort fra dette målet og i stedet ha et mål om nullvekst i utslippene - det betyr at man kan ha økt vekst i biltrafikken, men at dette primært må være utslippsfrie biler.

I tillegg vil Frp kutte i bompengebelastningen også i de store byene. Venstre mener dette vil føre til økt biltrafikk i byene og dermed stride mot regjeringens mål om nullvekst.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter