Nyheter

Da Salvini kysset rosenkransen ble det bråk

Visestatsminister Matteo Salvini kysset rosenkransen mens statsminister sto ved siden av og kunngjorde sin avgang.

– Det er slutt på denne regjeringen!

Da Italias statsminister Giuseppe Conte kunngjorde sin avgang tirsdag kveld, var hans tynnslitte forhold til visestatsminister Matteo Salvini grunnen.

Men det var rosenkransen som ble midtpunktet i en seanse med høye rop, avbrytelser, buing og applaus. Matteo Salvini har for vane å trekke den frem, kysse den og be til jomfru Maria. Også denne gang.

– Salvini har skylden for krisen og alle konfliktene som lammer regjeringen, sa Giuseppe Conte i en timelang tale til den bråkete forsamlingen i Italias senat.

– Han er uansvarlig, kaster landet ut i politisk usikkerhet og økonomisk ustabilitet, framholdt Conte. Han er en partiuavhengig jussprofessor og teknokrat som i fjor ble hentet inn som kompromisskandidat til å lede ­regjeringen.

Conte mente at Salvini har vist at han følger personlige interesser og interessene til partiet sitt heller enn folket, bedriver politisk opportunisme, og ­altså flere episoder med «religiøs ­bevisstløshet» fordi «de som har ­konstitusjonelle plikter bør unngå å blande religiøse symboler med politiske slagord».

LES MER: Gud, fedreland og ytre høyre

Vanesak

Da trakk Salvini fram rosenkransen og kysset den.

Det er noe han gjør til ­stadighet, på folkemøter og ­andre ­arrangementer. Det ­irriterer både kirka og hans ­politiske motstandere. Men ­Salvini var uanfektet og kjørte på. Da det var hans tur til å tale, sa han at italienere ikke stemmer på grunnlag av en rosenkrans.

– Katolikker og ikke-katolikker stemmer med hodet og ­hjertet. Jeg er stolt av å tro, og av å vise med mitt arbeid at jeg tror. Jeg har aldri bedt om beskyttelse fra Marias plettfrie hjerte for meg selv, men for det italienske folket. Jeg vil be om beskyttelse helt til jeg dør, sa han.

Han får applaus, til og med ­jubelrop fra sine egne. Sam­tidig buer motstanderne, og folk ­roper ut og snakker i munnen på hverandre.

Så bryter Maria Casellati, ­president i Senatet, inn og ­ringer med en bjelle. Senatorene roer seg likevel ikke ned, og hun må rope over bråket; «I salen får man ikke vise religiøse symboler!».

En annen roper «skam deg».

LES MER: Det italienske kunnskapsdepartementet tilbyr eksorsismekurs

Skamløs

– Jeg skammer meg ikke, tvert i mot, jeg er den siste av de siste, og et ydmykt vitne, svarte Salvini.

Han er leder for Lega, et ytre høyre-parti som har styrt ­Italia sammen med populist-
­bevegelsen M5S siden valget i fjor. Lega gjør det svært bra på meningsmålinger, og i EU-­valget i mai, fikk partiet 40 ­prosent av stemmene. Den ­politiske ­krisen ble utløst da Salvini for to uker siden overraskende sa at ­koalisjonen ikke lenger 
fungerte. Det er få som tviler på at Salvinis ønske er å selv blir statsminister.

Flere rosenkranser

­Under ­seansen i senatet valgte også ­Europa-minister Lorenzo ­Fontana å trekke ut en rosen­krans fra jakkelomma, til ­protester fra salen. Simone ­Pillon fra Lega viftet også med sin egen rosenkrans.

I den opphetede debatten 
ropte en senator fra det demokratiske partiet: «Hvor er stigmataen»? Nicola Morra som ­leder anti-mafia-arbeidet i ­Italia sa at det å vise rosenkransen og be om beskyttelse fra jomfru ­Maria, er kode for å være med i mafiaen.

– Men Salvini gjør dette på grunn av kunnskapsløshet. Det var nok ikke meninga, sa han.

LES MER: Like populister leker best

Kynisme

Det er ikke første gang visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini har fått kritikk for hvordan han har brukt rosenkransen, kors og jomfru Maria.

Den katolske kirka har flere ganger reagert på hans «kyniske utnyttelse av tro».

På et folkemøte i Italia før ­EU-valget kysset han en rosenkrans og sa:

De kritiserer meg for at jeg kysser rosenkransen som jeg blir gitt i gave, men det som gjør meg sint er når de fjerner krusifiksene fra skolene, når de fjerner jula, julekrybben, jesusbarnet, sa han.

---

Italia-krise

  • Italias president Sergio Mattarella er i samtaler med de ulike partilederne om å danne en ny regjering etter at stats­minister Giuseppe Conte kunngjorde sin avgang tirsdag.
  • Conte varslet sin avgang i sinne over visestatsminister og innenriksminister i koalisjonsregjeringen, Liga-leder Matteo Salvini. Conte gir Salvini skylden for krisen og alle konfliktene som lammer regjeringen.
  • Det kan ende i nyvalg, som kan skje tidligst i oktober.
  • Den italienske regjeringen står foran budsjettforhandlingene. Statsgjelden ligger på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

---

Les mer om mer disse temaene:

Evelyn Pecori

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter