Nyheter

Splittes om KrFs veivalg ved bomkrise

KrF-ledelsen møter igjen lokal uenighet om retning: Ordførerprofiler er delt i om partiet bør bli eller følge Venstre dersom partiet tvinges ut av regjeringen.

Bilde 1 av 6

I regjeringsstriden med Venstre om bompenger har Frp plassert ansvaret for løsning direkte hos statsminister Erna Solberg. Mislykkes nye topprunder om løsning, øker faren for at saken blir satt på spissen: Må Venstre eller Frp si takk for seg i regjeringen?

LES OGSÅ: Bompengefloken kan knuse partiet

Vårt Land har vært i kontant med 12 av KrFs 19 ordførere, samt et utvalg profilerte listetopper. Spørsmålet var om KrF klart bør stå sammen med Venstre i bompengestriden – også hvis det handler om at partiet må ut. Svarene viser delte oppfatninger.

– Det er veldig skadelig for partiet å være i en sånn regjering uten Venstre, sier toppkandidat i Trondheim, Geirmund Lykke.

– KrF må stå for sin egen politikk. Venstre må selv ta ansvar for det de gjør. Det skulle ta seg ut om KrF skulle holde med ett av partiene. Det blir for dumt, sier Harry Valderhaug, ordfører i Giske.

LES OGSÅ: KrF kan havne i bompengeskvis

Frps ansvar

KrF har inntatt en mellomløsning og sier foreløpig hverken ja eller nei til skisser som drøftes. KrFs ledelse satser alt på en samlende løsning. Men om bomdramaet tvinger en av de to motpolene ut, speiler KrF-ordførernes syn et nytt møte med en delt grasrot.

En rekke ordførere har imidlertid vansker med å si hva det da er riktig å gjøre. Et slikt valg omtales som «krevende» og «for tidlig». Fjorårets opprivende sidevalg er bakteppet. En klar majoritet peker at partiet må holde fast ved Granavollen-erklæringen.

De av KrF-ordførerne som plasserer skyld i dramaet, peker først og fremst på Frp som den ansvarlige. Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen er tydelig:

– Det er opplagt at det er Frp som har utfordret Granavollen-erklæringen. Det er et høyt spill, det er Frp som spiller, sier han.

«Rote det til»

I likhet med Giske-ordfører Valderhaug mener også Rømskogs Thor Håkon Ramberg at KrF må stå ved dagens kurs:

– Vi kjenner ikke til noe i avtaleskissen. Men KrF har nå gått inn i en regjering man sa til velgerne at man ikke skulle gå inn i. Hvis vi nå går ut igjen, roter vi det til etter de problemene vi hadde i fjor høst. Da rister vi av oss den støtten KrF nå har, sier han.

Ordførerkandidat i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, ønsker også en selvstendig linje:

– Vi er ikke knyttet så hardt til Venstre at vi må følge dem i alle saker, sier KrF-toppen.

LES OGSÅ: Bompengekrisen kan velte regjeringen

«Skadelig» uten Venstre

I det som ved valget blir samme fylke – Agder – er tonen en annen litt lenger øst:

– Vi må stå fast ved den politikken om bompenger og kollektivtransport som er lagt i Granavollen-plattformen. Hvis saken blir satt på spissen, blir det problematisk for KrF å bli igjen i regjering alene sammen med Høyre og Frp, sier Froland-ordfører Ove Gundersen.

Det budskapet er tydelig også fra Trondheims-toppen ved valget, Geirmund Lykke:

– Står man sammen, så står man sammen også i en sånn situasjon. Det viktigste halmstrået for å begrunne vår tilstedeværelse i regjering er at Venstre er der. Det er veldig skadelig for partiet å være i en sånn regjering uten Venstre.

«På en rotete måte»

Trude Brosvik er fylkesordførerkandidat for nye Vestland KrF:

– Jeg er enig med Venstre, i stor grad. Så undrer det meg at forhandlingene foregår på en så rotete måte, og at Frp prøver å kuppe en forhandlingsprosess.

Hva partiet bør gjøre i en kritisk situasjon, vil hun ikke si noe bastant om:

– Jeg tenker at partiene bør få forhandle. Går det ikke å bli enige, får ledelsen i partiene etter det vurdere situasjonen sammen med sine landsstyrer.

Træna-ordfører Per Pedersen var i fjor sterk forkjemper for at KrF skulle velge rød side og ikke delta i dagens regjering i det hele tatt.

– Om Venstre går ut, skal i hvert fall ikke KrF være igjen i regjeringen. Det er et tidsspørsmål før det sprekker totalt i regjeringa, slik jeg ser det, sier han.

LES OGSÅ: ANALYSE: Venstre og KrF blir borte i bomskyggen

«Det ligger sprengstoff her»

Det er heller Frp som nå må ta konsekvensene av bompengekravet, mener Osterøy-ordfører Jarle Skeidsvoll. Han vil ikke uttale seg om hva KrF-toppene bør gjøre:

– KrF bør arbeide videre for sine synspunkt. Men det ligger sprengstoff her, det tror jeg de fleste ser, erkjenner han.

– Jeg tror ikke Venstre går ut. De kan stå på sitt og si de ikke vil gjøre endringer fra det partiene har blitt enige om, da må Frp ta konsekvensen av det, sier Skeidsvoll.

«KrF står i et krysspress»

En rekke ordførere føler det svært vanskelig at de ikke kjenner noe av innholdet i den skissen regjeringstopper strides om. Derfor stoler de på at KrFs sentrale ledelse manøvrerer klokt:

– KrF står i et krysspress. Det er krevende å svare ja eller nei på hva vi bør velge hvis det ikke blir enighet, sier Astrid Aarhus Byrknes, Lindås-ordfører og toppkandidat i nye Alver kommune.

– KrF må jobbe for at saken ikke settes på spissen, oppfordrer Ida Lindveit Røse, førstekandidat i Viken.

– Når KrF først har gått inn og valgt en retning for denne perioden, er det ønskelig at de finner sammen. Det er frustrerende å se at de ikke klarer å enes og at noen partier vil vinne en medieseier, uttaler Hå-ordfører Jonas Skrettingland.

---

REGJERINGSDRAMA

  • Under tre uker før valget kan regjeringens sammensetning være i spill.
  • Etter at Frps landsstyre søndag satte bom for å gi mer til Venstre, tvinges statsminister Erna Solberg til selv å håndtere striden mellom de to. Det samtales nå på toppnivå.
  • Venstre godtar ikke avtaleskissen fordi de mener den vil gi påfyll av bilisme inn i de store byene og dermed komme i konflikt med klimakamp som haster.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter