Nyheter

Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni

Heltene som overmannet Manshaus, ble torsdag hedret på politihuset i Sandvika. – Deres raske reaksjon forhindret at liv gikk tapt, sa politimesteren.

Mohammed Rafiq (65) overmannet Philip Manshaus da han sist lørdag tok seg inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre. 65-åringen fikk hjelp av Mohamed Iqbal (75) som slo den nå draps- og terrorsiktede.

Torsdag ble de hedret på politihuset i Sandvika, hvor de mottok blomster og ros fra Oslos politimester Beate Gangås og Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog, skriver Budstikka.

– Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august. Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sa politimesteren.

LES MER: Unge gutter søker seg inn på fascistforum

Vil huske resten av sitt liv

Begge heltene sier gjennom sin tolk og bistandsadvokat Abdul-Satar Ali at det «etter forholdene går greit».

– Det er veldig viktig at de ser at det de gjorde, blir verdsatt. Disse ordene de fikk høre her, vil de huske resten av livet, sier Ali.

Gjennom sin sønn Hamid Rafiq uttrykte 65-åringen medfølelse for den drepte 17-åringens stefar.

– Rafiq vil kondolere fra far til far. Rafiq er også en far, og sier han føler sorgen til denne faren, sa sønnen, ifølge Budstikka.

LES MER: 50 etterforskere jobber med moskéangrepet

Innsamling til Mekka-tur

Han kom også med en oppfordring til det norske folk.

– Vi må beskytte fremtiden til våre barn. Gjør Norge til et eksempel for andre land ved at alle religioner står sammen, oppfordret sønnen på vegne av Rafiq.

Det er også startet opp en innsamlingsaksjon for de to heltene og en tredjeperson for at de skal kunne foreta en pilegrimsreise til Mekka. Så langt har 1.131 givere donert 225.950 kroner.

LES OGSÅ: Oppfordret til å stå sammen under markering mot muslimhat

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter