Ved stortingsvalget for to år siden nær doblet Sp oppslutningen fra 5,5 til 10,3 prosent. Partiet tappet Ap mest. Men Sp forsynte seg godt med velgere fra Høyre også, dernest Venstre og KrF.
Ved stortingsvalget i 2021 kan nettopp Sp få en avgjørende rolle i det store maktspillet:
– Den største trusselen mot det borgerlige flertallet er Sp, som henter velgere fra både Venstre, Høyre og KrF, skriver valgforsker Bernt Aardal i boken om valgundersøkelsen, «Velgere og valgkamp».
LES OGSÅ: Frp og Høyres velgere mest muslimfiendtlige
Håper på ny storgevinst i høst
I går holdt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum partiledertale i Arendal. Foran høstens lokalvalg kan Sp skilte med galluptall som er på høyde med dem fra EU-kampen.
– Hvem har dere mål om å ta velgere fra 9. september?
– Med bakgrunn i hvor vi hentet store grupper sist, er det nok naturlig at vi vinner flere velgere fra de store partiene: Høyre, Ap og Frp.
Hvorfor til Sp?
I 2017 tapte KrF mest til Sp. Vedum forklarer:
– Da var det mye tvil om hva slags fot KrF skulle stå på. Det var ikke unaturlig at KrF-velgere som syntes tanken på å regjere med Frp var vanskelig, kom til oss. Også tvangssammenslåing av kommuner var i strid med KrFs kjerne.
LES OGSÅ: Støre bannet i hardt oppgjør med Ropstad
Færre lojale i KrF
I Aardals tall fremstår også Frp som en tydelig stemmetyv hos KrF. Lekkasjen var på ingen måte så stor som i 2001 og 2005, da Frp var en betydelig utfordrer på KrFs velgermark. Men lojaliteten til KrFs velgere har «sunket betydelig» fra valget i 2013. Ellers viser undersøkelsen blant annet:
• Venstre opplevde «en betydelig» utskiftning av velgerne sine.
• SV snur en trend og vant over 40.000 stemmer fra Ap.
• MDG nådde ikke sperregrensen, men vant flest velgere fra Venstre, Ap og hjemmesittergruppen.
• Venstre og KrF var de eneste partiene Ap ikke mistet velgere til. På kommunenivå økte Sp sterkt nettopp der Ap tapte.