Nyheter

Solberg åpen for handlingsplan mot islamofobi

Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke en egen handlingsplan mot islamofobi og muslimhat, men viser til at virkemidlene er de samme som på andre områder.

Arendal 20190812. 
Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen på Blom restaurant på åpningsdagen av Arendalsuka mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi har ikke tatt noen beslutning i regjeringen på om det skal være en egen handlingsplan, eller om dette skal være et tema i den felles handlingsplanen, sier Solberg til NTB.

Hun viser til at regjeringen allerede har besluttet at det skal utarbeides en fornyet handlingsplan mot rasisme og diskriminering. Hat mot muslimer kan bli et kapittel i denne handlingsplanen, eller det kan bli skilt ut i en egen handlingsplan, ifølge Solberg.

Selv sier statsministeren at hun vil være pragmatisk, og at hun ikke har noen sterke følelser i saken.
Solberg avviser at det er strid om spørsmålet innad i regjeringen.

– Vi har ikke drøftet det. Dette er ikke et tema som regjeringen har tatt stilling til.

Støtte fra Venstre 

Venstre tar for sin del sterkt til orde for en egen handlingsplan mot muslimhat og vil nå ta saken videre i regjeringen.

– Vi vet det er muslimhat i Norge, det er bare å se kommentarfeltene til avisene eller sosiale medier, sier stortingsrepresentant Abid Raja.

Handlingsplanen må ifølge ham ta for seg både årsaker og tiltak – og utløse egne midler i statsbudsjettet.

– Fordi vi ser det er sykdomstegn i samfunnet, er det dessverre nødvendig med en egen plan for å bekjempe dette.

«Tida er overmoden» 

Også KrF-leder og tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad åpner for å vurdere en egen handlingsplan mot muslimhat og islamofobi, skriver Vårt Land.

Tida er overmoden for en slik plan, mener SV, som før sommeren fremmet forslag om dette i Stortinget.

– De muslimske miljøene, fagfolk og sivilsamfunn har lenge etterlyst en egen handlingsplan mot islamofobi. Nå bør alle partier komme sammen på Stortinget om å foreslå en slik plan og sende et kraftfullt signal om at hat ikke hører hjemme i Norge, sier stortingsrepresentant (SV) Freddy André Øvstegård til NTB.

Han mener frykten mange muslimer kjenner på, må tas på alvor, og at det trengs både kartlegging og forebygging av hat mot norske muslimer.

«Ikke bare prat»

En handlingsplan har blant annet vært etterlyst av Islamsk Råd Norge (IRN), som i etterkant av Christchurch-terroren har vært i kontakt med politiske myndigheter i Norge for å iverksette handlinger og «ikke bare prat» når det kommer til islamofobi.

– Vi stoler på at politiet ivaretar sikkerheten til norske borgere, og at regjeringen setter i gang tiltak mot hatytringene mot muslimer som har preget det norske samfunnet de siste årene, sier IRNs styreleder Abdirahman Diriye i en pressemelding.

Han mener den eksisterende handlingsplanen mot rasisme og diskriminering ikke er god nok når det kommer til å beskytte en minoritet som muslimer.

– På høy tid

Ekstremismeforsker Tore Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, mener det er slående at regjeringen ikke har etablert en egen handlingsplan mot islamofobi når den har gjort det mot antisemittisme.

– Det er vel og bra at det er laget en handlingsplan mot antisemittisme, men jeg savner en tydeliggjøring av at muslimhat er et like stort problem. Jeg mener det er på høy tid at regjeringen lager en handlingsplan mot islamofobi, sier han til Dagsavisen.

(©NTB)

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter