Nyheter

Bok omtaler presset i KrF-prosessen - Bollestad «svimte av på badet»

Hans Fredrik Grøvan mener hele KrF-prosessen «sto til stryk». Olaug Bollestad besvimte da presset var stort.

Det skriver Helge Simonnes i den nye boken «Kampen om korset i politikken», som lanseres neste uke. Det er den første boken om KrFs dramatiske retningskamp i fjor høst, og den tidligere Vårt Land-redaktøren rister i Hareide og andre KrF-toppers evne til å forstå egen grasrot.

Simonnes har hatt en rekke samtaler med aktører i KrFs prosess i arbeidet med boken. Forfatteren gjengir også vurderinger og beskrivelser fra noen av dem:

• Grøvan, partiets parlamentariske leder, gir nå i ettertid et knusende bilde av ledertrioen og partileder Hareides prosess.

• Bollestad forteller om hvordan trykket og påstander etter det omstridte årsmøtet i nestlederens eget fylkeslag gikk på helsa løs:

«Det som skjedde i Rogaland, er det tyngste eg har opplevd i politikken. Eg var søvnlaus i tre netter som fylgje av dette. Belastninga vart så stor at eg svimte av på badet».

LES OGSÅ: Enda en av Hareides støttespillere slutter i KrF

«Politisk selvmord»

I Rogaland gjorde hennes side i striden nærmest rent bord og 15 av 16 utsendinger til skjebnelands­møtet var blå. Fra første stund kom påstandene om at dette avgjorde retningsstriden i KrF.

Tidligere Vårt Land-redaktør Simonnes analyserer Bollestads situasjon i boken. Mange mente hun var for sen med å advare sine lokale partifeller mot å sende en ikke-representativ delegasjon til det ekstraordinære landsmøtet og formidle advarselen fra en epost.

Bollestad ­opplevde kritikken som urettferdig. ­Simonnes ­mener at Bollestad med sin kjennskap til grasrota i Rogaland tidlig kan ha skjønt forskjellen «mellom små kursjusteringer og en fundamental retningsendring» i retning Ap. Det kunne være «politisk selvmord» for KrF.

– Å danne en mindretallsregjering der Ap er tungvekteren, oppleves av mange i Rogaland KrF som å gå inn i et varig kompaniskap med de partiene som har stått for avkristningen av Norge, skriver han.

Fargemerke i pannen

Grøvan sto på gul side i KrF-oppgjøret og ville ha et parti i opposisjon. Han gjengis blant annet slik:

«Jeg mener at hele prosessen sto til stryk. Vi hadde snakket mye sammen om retningsvalg, men jeg opplevde at vi ikke ­hadde landet på noen konklusjon. Det var ingen forankring i sentralstyret eller i stortingsgruppa, og det har vært en stor mangel på referater. Prosessene har tydeligvis gått andre steder enn i de formelle organene. Tidspunktet for det ekstra­ordinære landsmøtet ble fattet i hui og hast, og det var ikke utarbeidet retningslinjer for hvordan ­delegater til det ­ekstraordinære landsmøtet skulle velges».

Den dårlige prosessen skapte sterkt negativ stemning. Grøvan gir denne hverdagsbeskrivelsen:

«Jeg hadde en opplevelse av at alle ble plassert med et farge­merke i pannen. Enten var du rød eller blå. Det overskygget alle andre saker, og det var umulig å drive vanlig politikk. Alt gikk i stå, og partifellene voktet på hverandre. Hvem snakket med hvem, hvorfor satt nettopp de personene på et møterom eller til lavmælt samtale ved et bord i stortingsrestauranten?»

LES OGSÅ: Ropstad blir framstilt med to djevlar på skulderen og ein regnboge ut av munnen

KrF - og Sylvi Listhaug

Simonnes utroper Frp-nestleder Sylvi Listhaug til vinneren i KrFs prosess. Temaet for boken «Kampen om korset i politikken» var i utgangspunktet hvordan Sylvi Listhaug brukte åndelig retorikk i en stadig mer polarisert norsk kristenhet, Donald Trumps grep om amerikanske gudfryktige og nye høyrepopulistiske strømninger.

– Jeg hadde planlagt å skrive bok om dette lenge før Hareides prosess, poengterer Simonnes overfor Vårt Land.

Etter Hareides tale 28. september i fjor fikk han «et tydelig eksempel i fanget» – og vridde bokarbeidet om:

– Det er min klare oppfatning at striden i KrF ikke bare var et internt oppgjør i partiet, men at det like så mye handlet om KrF-grasrotas forhold til Sylvi Listhaug, hevder han.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter