Nyheter

Her vinner Sp hjertet av rød industri

Asbjørn Birkeland og Sp kan få rent flertall i det som i sin tid var den mørkerøde, streikebyen Sauda. I flere gamle industristeder kan Ap få bank.

Bilde 1 av 3

– Det er lokale saker som driver frem dette, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som har reist land og strand rundt til slike strøk.

Ikke bare Sps rekordmålinger i små distriktskommuner og Nord-Norge kan gi Ap valgsjokk: Alt ved forrige kommunevalg tok Sp over styringen og Ap ble ydmyket i industribyen med 4.600 innbyggere innerst i Ryfylke.

Tilfredsheten med Sp er nå så stor at oppslutningen er på over 50 prosent. Også i en rekke andre industribygder truer Sp gammel, bunnsolid Ap-makt.

– Å kalle forrige valg et protestvalg, er feil. Det var et retningsvalg for bygda, sier ordfører Birkeland.

Vårt Land treffer ham sen ettermiddag, etter lang reise med hurtigbåten fra et nok møte han har vært på i Stavanger. Et stykke bortenfor ligger det store smelteverket, fundamentet i arbeiderbygda som nå ikke lenger er rød:

For i 2015 snudde frykten for å miste legevakten kommunepolitikken. Det lokale styringspartiet Ap hadde godtatt å legge den ned. Men Sp kjempet hardt imot. Selv om Ap ga seg i siste liten, var det for sent.

LES OGSÅ: Ropstad og Sanner angriper Ap for å strupe friskoler

Jordskjelv

Siden forrige kommunevalg har det skjedd noe med bevisstheten i en rekke gamle Ap-industristeder: Odda i sammenslåtte Ullensvang, Årdal og i Rana. I sistnevnte er Sp også større enn Ap på en lokal måling.

– Hos oss så vi et opprør mot å flytte tjenester. Dette gjorde folk villige til å stemme på noe annet enn Ap, forklarer Birkeland når han over et kafebord i et nyrestaurert Folkets Hus forteller om sentrumspartiets vekst.

«Vi er distrikt»

Som ordfører må han være entreprenør og kjapt snappe baller for å sikre arbeidsplasser og demme opp mot sentralmakt. Det daglige arbeidet for ny vekst og optimisme har skapt tillit og håp om noe trygt.

I Sauda ga meningsmålingen i april Sp 51,3 prosent. Ap var under halvparten så stor, og med lave 24,4 prosent godt under katastrofevalget sist.

– Hvordan kan slike endringer skje i løpet av få år – tilliten til Ap har jo vært bunnsolid i årtier?

– Over tid har forstått at vi ikke er en industriby, men opplever at vi utfordres som distrikt. Folk opplever det slik. Det ligger nok bak Sps vekst her, mener Birkeland.

Det er ikke Trygve Slagsvold Vedums opptreden sentralt som tiltrekker frustrerte velgere i Sauda. Men Birkeland vedgår at lyden av Vedum på riksplan gir god drahjelp.

LES OGSÅ: Får ikke ha gudstjeneste på Arendalsuka

Ikke et blaff

Slik er det i andre industribygder også: Før var lokale Ap-lag advokater for småsteder med store fabrikker. De hadde «hjelpere» i styringspartiet sitt sentralt. Men nå har lokale velgerne altså redefinert bildet: Distriktets egne interesser veier sterkere enn arbeideridentitet.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning peker på at det er gått slik i mange gamle Ap-bastioner tuftet på tung industri.

– Tendensen så vi klart ved forrige valg: Sp gjør det bra der Ap står sterkt. Sp har lenge vært et tydeligere opposisjonsparti om sentralisering og reformer, men det er også lokale saker som løfter dem. Lokalt har Ap flere steder støttet nedleggelser som skaper uro, forklarer Bergh, som mener vi nå ser alt annet enn en liten bølge:

– Svekkelsen av sosialdemokratiet er dessuten et fenomen vi ikke bare ser her hjemme, men utover i Europa. Ap fremstår ikke lenger som et dominerende styringsparti. De er blitt et parti som alle andre. Sps styrke i disse områdene kan bli varig, den er nok ikke et blaff.

Rød storstreik

Reiser man når 50 år tilbake i tid ville i alle fall vært en komplett umulighet å se for seg at et ikke-sosialistisk sentrumsparti som Sp skulle styre et samfunn som Sauda. Hjørnesteinsbedriften Sauda Smelteverk ble i 1970 rammet av storstreik mot amerikansk storkapital.

Den fem uker lange streiken – som det er laget film om og Tor Obrestad skrev bok om – fikk stor oppmerksomhet og ga glød i datidens revolusjonære AKP (ml) og blant røde fagforeningsfolk. Streikeleder i Sauda var marxist-leninisten Kjell Pettersen.

LES OGSÅ: Slik la Sp maktplaner mens Hareide kjempet for rødt KrF

Klubbleder: Sp i dag

I dag er sønnen hans, Kjell Arnold Pettersen, klubbleder på bedriften, nå franskeide Eramet Norway Sauda. I sjelen er han sosialist – men i høst kan han komme til å stemme Sp, «selv om det faller ham tungt for brystet».

– I striden om legevakten, brakk Ap ryggen, forklarer Pettersen på uteplassen foran arbeidsfolkets storstue, Folkets Hus.

Fagforeningsmannen bor i leilighet like bak og kaster seg rundt for å gi Vårt Land en energisk, kritiske analyse av Aps fall:

– Etter at Sp fikk makten, har de hatt godt lag med folket. Det er jordnære, dyktige, unge folk. I tillegg viser sentral politikk i Sp seg forskjellig fra Ap: Sp har klar tale om EØS, om sentralisering, om bemanningsbyråer og mot å knytte Norge til EUs energibyrå ACER, forklarer Pettersen.

Møkkaspredning

For ACER – som Ap godtok – kan gi høyere strømpriser – og da frykter Pettersen for tryggheten til Sauda: Høyere energipriser vil gjøre det mindre lønnsomt for de franske eierne av hjørnesteinsbedriften å investere. Slikt opptar folk.

– Vi kan ikke overlate til EU å bestemme prisen på strøm i Norge. Det blir feil, og dette bidrar til at Ap mister stemmer her.

– Men sperrer det ikke at Sp er et ikke-sosialistisk parti?

– Jo, jeg ser på dem som et borgerlig parti. Da vi feiret 1. mai da jeg var gutt, så var 1. mai-toget større enn 17. mai toget. Den dagen pleide bøndene å spre møkk. Det luktet i hele bygda og dette gjorde de med hensikt. Men det er klart: Tidene har forandret seg. I rikspolitikken er Sp nå mer radikale enn Ap er – og det bekymrer meg.

– Det er rett og slett trist, utbryter han.

Tett rundt Vedum

I juni var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum invitert til Sauda av ordfører Asbjørn Birkeland og Sp-laget. Vedum la dermed et av sine mange folkemøter dit.

Salen i Folkets Hus var fylt til trengsel. Hele 150 møtte frem der stolrekkene bare har plass til 130. Fra podiet talte Vedum om temaene han tror løfter Sp akkurat nå: Nasjonalt eierskap, tjenester nær folk, avgiftspolitikk og pendlerpolitikk. Det var godlyd for folk i Sauda.

– Hvor viktig er det for Sp å feste grep om de gamle industristedene, Vedum?

– Det er svært viktig, men det er er de lokale sakene driver frem oppslutningen. Nasjonal energipolitikk har vært en hovedsak for Sp sentralt, og det gir trygge næringer i eksempelvis Sauda. Der har Sp-bølgen kommet nedenfra.

– Men i praksis rammer jo Sps kamp tidligere regjeringskollega Ap spesielt?

– Fordelen ved at vi går frem, er jo at Ap kan fremstå bedre i flere saker. Vi sier det vi mener er rett. Så får folk selv ta stilling.

LES OGSÅ: Hardt Vedum-oppgjør med «klima-misbruk» og populisme-stempling

Takker rødgrønt

Ordfører Birkeland avviser også at suksessen i Sauda ikke inngår i noe sentralstyrt Sp-fremstøt.

– Og hvis gallupen med flertall blir valg gjør Sauda til en «ettpartistat» for Sp?

– Nei, vi skal styre og samarbeide godt med andre partier. Med andre på laget, blir vedtakene sterkere, svarer han.

I dag har Ap varaordføreren. KrF inngår også i samarbeidet. Dagens Solberg-regjering vil han bli kvitt. Birkeland ønsker ikke at Sp på nasjonalt plan skifter side – og dropper rødgrønt samarbeid.

– Nettopp det rødgrønne prosjektet bidro til at fremgangen i Sauda var mulig.

Altså at dere i mange år bygget fellesskap sammen med Ap?

– Det var absolutt noe som skapte tillit lokalt.

– Hvor lenge kan Sp holde stand som store partier i Sauda og tilsvarende industristeder?

– Vi er kommet for å bli, svarer Birkeland.

---

SPS INDUSTRIVEKST

  • Ved forrige lokalvalg ga Sp ga Ap et første sentraliseringssjokk:
  • Ikke bare i Sauda tapte partiet tungt til Sp.
  • I Kristiansund raste Ap over 15 prosent, mens Sp gikk fra småsifre til over 24 prosent.
  • I industribastionen Årdal tapte Ap over 30 prosent – og Sp pustet partiet i nakken med 38,8 prosent.
  • På flere av vårens målinger fra kommuner med gamle industritradisjoner peker pilen opp for Sp:
  • Gjøvik: – Ap får 29,9 – Sp 19,3
  • Rana: Ap får 25,9 – Sp 28,3
  • Sauda 24,4 – Sp 51,3
  • Tinn: Ap får 18,9 – Sp 41,9
  • Nye Ullensvang (med Odda): Ap får 29,3 – Sp 33,1
  • (Kilder: SSB, pollofpolls.no)

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter